روش تخلیه جوش زیر پوستی و معرفی انواع جوش

یکی از مشخصاتی که همواره باعث آزاد دادن افراد از لحاظ ظاهری می‌شود، جوش است. اما گاهی اوقات جوش به علل هورمونی و غیر هورمونی ایجاد می‌شود. این دلایل می‌توانند رژیم غذایی اشتباه، استرس، ژنتیک، عدم تعادل هورمونی، مصرف قرص‌های ضد بارداری و‌‌ …  باشند‌. داشتن جوش ممکن است در چهره افراد تاثیر بگذارد و حتی نشان از یک مشکل جسمی باشد‌. جوش چند نوع دارد که اعم از زیر پوستی، سر سیاه، سر سفید و ‌‌.‌‌‌.. هستند‌. در این مقاله می‌خواهیم به جوش زیرپوستی و خالی کردن آن بپردازیم‌.

جوش زیر پوستی چیست؟

روش تخلیه جوش زیر پوستی و معرفی انواع جوش

این نوع جوش نوعی آکنه است و همانطور که از نامش پیدا است، به جوش‌هایی گفته می‌شود که در زیر پوست درآمده اما ظاهر نمی‌شوند. جوش‌های زیرپوستی در زیر پوست درآمده و شاید شما متوجه آن نشوید. درنتیجه مانند جوش‌های دیگر سرسیاه یا سر سفید نیستند.  برخی از این نوع آکنه‌ها با گذشت مدت زمانی به جوش‌های معمولی تبدیل می‌شوند.

علت زدن جوش زیر پوستی چیست؟

یکی از سوالاتی که همواره ذهن افراد را درگیر خود کرده است، دلیل بروز جوش زیرپوستی است. این جوش می‌تواند به دلایل مختلفی نمایان شود که این دلایل اعم از:

استفاده از مواد آزایشی غیر استاندارد

هنگامی که شما از مواد آرایشی زیادی استفاده می‌کنید یا به اصطلاح آرایش غلیظ می‌کنید، پوست شما گردش هوای مناسبی ندارد و همین موضوع باعث بسته شدن مناغذ پوست می‌شود. سپس سبوم (روغن طبیعی بدن) جایی برای رفتن نداشته و در پوست جمع می‌شود. جمع شدن این روغن موجب بروز التهاب شده که جوش زیر پوستی نام دارد.

محصولات مراقبت غیر طبیعی

گاهی ممکن است شما برای بهتر شدن پوست خود یا مراقبت از آن محصولات مراقبت پوست زیادی خرید کنید. اما متاسفانه برخی از این محصولات از ترکیبات سالمی درست نشده و می‌تواند مشکلات زیادی برای شما ایجاد کند. همچنین از آنجایی که محصولات مراقبت بهداشتی شیمیایی هستند، باعث بسته شدن منافذ پوست و در نهایت ایجاد جوش زیر پوستی می‌شوند.

لمس مکرر پوست

شاید برایتان عجیب باشد که دست زدن به پوست می‌تواند باعث ایجاد جوش شود، اما این موضوع حقیقت دارد. اگر شما به صورت مکرر پوست خود را بفشارید یا آن را خارش دهید، پوست شما زخم شده و جوش می‌زند.

جهش‌های هورمونی

گاهی اوقت برخی از خانم‌ها به علت نزدیک شدن به چرخه قاعدگی یا دوران بلوغ باعث تغییرت هورمونی شده و در نهایت جوش زیر پوستی را ایجاد می‌کند.

روش تخلیه جوش زیر پوستی و معرفی انواع جوش

سابقه خانوادگی

ممکن است خانواده شما به صورت ژنتیکی دارای جوش زیر پوستی باشند و این موضوع به شما هم به ارث رسیده باشد.

مصرف برخی از داروها

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی شروع به مصرف یک دارو می‌کنید پوستتان شروع به زدن آکنه کند. این داروها شامل کورتیکواستروئیدها، تستوسترون و لیتیوم هستند.

مطلب پیشنهادی: عوارض آرایش غلیظ؛ بلایایی که آرایش زیاد بر پوست صورت می آورد!

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب مشکلات زیادی برای سلامتی شما ایجاد می‌کند که یکی از این مشکلات بروز جوش‌‌های زیر پوستی است. استرس و فشار‌های روانی می‌توانند چرخه هورمون‌های طبیعی بدن را تحت تاثیر قرار داده و ترشح هورمونی خاص به نام کورتیزول را افزایش می‌دهد. جالب است بدانید که کورتیزول به نام استرس بدن شهرت دارد. این مکانیسم با تشدید فعالیت غدد سباسی پوست و افزایش سبوم همراه است. در نتیجه تمامی این مکانیسم، پوست تحریک شده و جوش زیر پوستی ایجاد می‌شود.

عوامل دیگری که متخصصات برای ایجاد جوش ارائه دادند شامل موارد زیر است:

  • قرار گرفتن در معرض فشار یا اصطحکاک ناشی از پوشیدن لباس‌های تنگ
  • زندگی در مناطق جغرافیایی که رطوبت بلایی دارند
  • زدن اسکراب و لایه بردار‌های خشن پوستی
  • مواجه طولانی مدت با آلودگی هوا

چگونگی تخلیه جوش زیر پوستی

در این بخش نحوه تخلیه جوش زیر پوستی را برایتان شرح می‌دهیم:

  1. ابتدا باید ناحیه اطراف جوش را گرم کنید. برای این کار باید حدود 15 دقیق کمپرس گرم را روی ناحیه آسیب دیده جوش قرار دهید. این کمپرس باعث نرم کردن چرک سفید زیر پوست شده و آن را به صورت طبیعی تخلیه می‌کند. سپس یک دستمال را با آب گرم خیس کنید، رطوبت اضافی آن را بفشارید. همچنین می‌توانید برای تخلیه جوش زیر پوستی خود از ابزار‌های نوک تیز مانند سوزن یا موچین استفاده کنید. اما حواستان باشد تا از قبل آن را ضدعفونی کنید. برای اینکار باید جوش‌هایی که نزدیک پوست است را خالی کنید.
  2. از دست زدن مستقیم به جوش خود اجتناب کنید و به جای دست زدن به آن به صورت مستقیم، باید از یک پارچه کتان تمیز برای خالی کردن جوش خود کمک بگیرید. همچنین می‌توانید دستان خود را بشورید و سپس آن‌ها خود را دو طرف جوش قرار دهید. سپس جوش را فشار دهید تا مایعی سفید رنگ از آن خارج شده و مایعی بی رنگ از آن خارج شود. اگر می‌خواهید تنها سر جوش خود را باز کنید، می‌توانید از یک سوزن استریل شده استفاده کنید.
  3. در صورتی که جوش شما با روش‌های مذکور تخلیه نشد، از این کار دست بردارید زیرا امکان دارد این کار موجب التهاب و مسدود شدن بیشتر منافذ پوست شود.
  4. بعد از تخلیه جوش، صورت خود را با صابون باکتریایی یا تونر ملایم شست و شو داده و روتین پوستی خود را انجام دهید. برای کاهش قرمزی صورت خود می‌توانید از کرم‌های استروئیدی مانند هیدروکورتیزون برای جوش‌های ملتهب خود استفاده کنید. همچنین می‌توانید برای این کار یک تیکه یخ را درون پارچه بگذارید و روی محل جوش خود قرار دهید.

انواع جوش‌های صورت را بشناسید

علاوه بر جوش زیر پوستی، جوش‌های زیادی وجود دارند که بهتر است آن‌ها را بشناسید تا هنگام مشاهده این جوش‌ها بتوانید برای درمان آن‌ها اقدام کنید. این جوش‌ها شامل موارد زیر هستند:

جوش سر سفید

به این نوع جوش پوستی کومدون بسته نیز گفته می‌شود. جوش سر سفید معمولا به علت مسدود شدن منافذ پوست  خود را نشان می‌دهد. یعنی هنگامی که منافذ پوست کاملا پر از چربی اضافه و سلول مرده می‌شود، مقداری از این محتویات در قالب چربی بیرون می‌زند. برخی از این جوش‌ها ابتدا در قالب جوش زیر پوستی نمایان شده و کم کم بیرون می‌زنند. اکثر کسانی که جوش سر سفید می‌زنند، اقدام به ترکاندن این نوع جوش‌ها می‌کنند در حالی که این کار در صورت رعایت نکردن کار‌های مذکور، اشتباه است. زیرا اگر موارد بالا را رعایت نکنید، لمس و تحریک جوش‌های چرکی باعث گسترش آن در بخش‌های مختلف صورت و بدن می‌شود.

یکی از کار‌هایی که می‌توانید برای از بین بردن این نوع جوش‌ها انجام دهید، شرکت در جلسات پاکسازی پوست است. در این جلسات چربی اضافه و سلول‌های مرده از بدن شما خارج شده و منافظ پوست پاکسازی می‌شود. البته پیشنهاد می‌کنیم برای انجام پاکسازی پوست به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک متخصص می‌تواند با تجویز قرص ویتامین A به از بین رفتن این جوش‌ها کمک کند.

جوش سرسیاه

جوش سرسیاه به جوش سر سفید شباهت دارد و تنها تفاوت آن با جوش سر سفید این است که در این آکنه محتویات منافذ پوست بیرون زده و هوا آن‌ها را سیاه می‌کند. درست مانند جوش سر سفید اگر این نوع جوش‌ها را به روش غیر اصولی خالی کنید، جای آن باقی می‌ماند. روش درمانی این دو جوش نیز به هم شباهت دارد و هر دو با پاکسازی پوست از بین می‌روند.

ندول

آکنه ندولار همان غده‌های زیرپوستی قرمز رنگ است که در زیر سطح پوست ایجاد می‌شود. این نوع آکنه به علت تجمع باکری پرپیونی به وجود می‌آید که عفونت دردناکی در منافذ پوست ایجاد می‌کند. این باکتری علاوه بر ایجاد ندول به بافت‌های اطراف پوست نیز آسیب می‌زند. برای درمان این عارضه معمولا آنتی بیوتیک‌ها تجویز می‌شوند. البته اگر این مشکل آنقدری حاد شود که نتوان آن را با آنتی بیوتیک درمان کرد، دکتر برای از بین بردن آن از لیزر استفاده می‌کند. این نوع جوش‌ها آنقدر حاد و عفونی هستند که احتمال دارد بعد از رفتن جای لکه باقی بگذارند.

پاپول

نام دیگر این جوش سفت دانه است که چربی اضافه پوست با یک باکتری به نام پرپیونی یا آکنه در منافذ پوست ترکیب می‌شود. بافت پاپول یا همان سفت دانه، سفت بوده و عمق آن به نیم سانتی متر می‌رسد. پاپول را می‌توان با محصولات طبیعی آنتی باکتریال درمان کرد.

پاسچول

این جوش دارای اطراف قرمز بوده و وسط آن سفید رنگ است. به این نوع آکنه چرک دانه نیز گفته می‌شود که با چرک و آلودگی سفید یا زرد رنگ احاطه شده است. جوش پاسچول درست مانند جوش سر سفید است اما بسیار بزرگ‌تر و مزمن‌تر نمایان می‌شود. این جوش همان منافذ مسدود شده‌ای است که آلوده شده و گاهی به علت تغییرات هورمونی نمایان می‌شود. پاسچول و پاپول شباهت زیادی به هم دارند اما این دو یک تفاوت با هم دارند و آن هم این است در پاسچول مایع زرد رنگی وجود دارد که در پاپول این مایع وجود ندارد. تخلیه این جوش تنها توسط پزشک متخصص امکان پذیر است و معمولا نحوه درمان آن با جوش پاپول یکسان است. آنتی بیوتیک یکی از روش‌های درمان این جوش محسوب می‌شود.

کیست

شدیدترین شکل آکنه کیست است که یک عفونت عمیق درون پوست محسوب می‌شود. کیست‌ها یک آکنه بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک هستند که دارای عفونت زیادی بوده و نرم‌تر از ندول‌ها هستند. این نوع آکنه پوست اطراف را نیز در بر می‌گیرد و سخت‌ترین نوع جوش از لحاظ درمان محسوب می‌شود. انتی بیوتیک یکی از داروهایی است که برای درمان این نوع جوش تجویز می‌شود. علاوه‌بر این، پزشکان جهت کاهش آندروژن و درمان آکنه کیست از دارو‌های هورمونی استفاده می‌کنند. اما نکته قابل توجه این است که این درمان فقط برای زنان تجویز می‌شود.

جوش‌های که نباید بترکانیم را چگونه درمان کنیم؟

همانطور که گفتیم، برخی از این جوش‌ها قابل ترکاندن نیستند و باید آن‌ها را به روش دیگری درمان کرد. به عنوان مثال، یکی از این درمان‌ها لیزر است که معمولا برای جوش‌های شدید استفاده می‌شود. در این قسمت چند مورد از درمان‌های طبیعی را به شما معرفی می‌کنیم که شامل موارد زیر هستند:

سرکه سیب

سرکه سیب یکی از درمان‌های طبیعی است که می‌توان برای از بین بردن جوش و لایه برداری پوست از آن کمک گرفت. اما شما باید هنگام استفاده از این نوع سرکه مراقب باشید و باید آن را با آب رقیق کنید. همچنین برای زدن آن روی جوش باید یک پنبه یا چوب بردارید و در محل سرکه قرار دهید ، سپس روی جوش بکشید.

روغن درخت

روغن درخت خواص ضد باکتریایی، ضد میکروبی و ضد قارچی دارد که یک درمان موثر برای از بین بردن آکنه به شمار می‌رود. این نوع روغن بسیار مقوی بوده و نباید بدون رقیق کننده از آن استفاده کرد. برای استفاده از این روغن، یا یک تونر دارای درخت چای تهیه کنید یا چند قطره از درخت چای را به تونر مورد علاقه خود اضافه کنید.

باندهای هیدروکلوئید

این باند در تمامی داروخانه‌ها موجود است و شما می‌توانید آن را از هر داروخانه‌ای تهیه کنید. برای استفاده از آن باید شب قبل خواب باند هیدروکلوئید را روی جوش خود بگذارید و صبح هنگامی که از خواب پا شدید آن را از محل جوش بردارید.

هشدار! خمیر دندان را روی جوش خود قرار ندهید

در برخی از منابع به اشتباه استفاده از خمیر دندان تجویز شده است که علت این تجویز خاصیت خشک کنندگی خمیر دندان است. اما با وجود این خاصیت، استفاده از خمیر دندان روی جوش باعث سوزش، قرمزی پوسته شدن شود. در نتیجه مشکل شما بدتر خواهد شد.

در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در برخی از مواقع، ممکن است تخلیه جوش و درمان‌های خانگی نتواند به از بین بردن جوش شما کمک کند یا مشکل شما آنقدر حاد شود که نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید. در این بخش به شما می‌گوییم که چه علائمی را باید هشدار در نظر بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.

  1. اولین چیزی که باید هنگام بروز جوش جدی بگیرید، بزرگ بودن جوش است.
  2. در صورتی که شروع به تب کردید.
  3. اگر غدد لنفاوی متورم روی پوست شما ظاهر شد.
  4. در صورتی که جوش شما درد شدید دارد و نمی‌توانید آن را تخلیه کنید.
  5. اگر دچار مشکلات نقص ایمنی در سیستم ایمنی مانند سوزش قلب یا دیابت هستید.
  6. افرادی که دروهای خاصی مانند کورتیکواستروئیدها را مصرف می‌کنند.
  7. اگر تب و لرز شدید یا تشنج داشتید.

جمع‌بندی

در مطلب امروز درمورد تخلیه جوش زیرپوستی با شما صحبت کردیم. جوش زیر پوستی یک نوع آکنه است که در زیر پوست ایجاد شده و مانند جوش‌های دیگر نمای بیرونی ندارد. در برخی مواقع این جوش‌ها ابتدا به صورت زیر پوستی ظاهر شده سپس روی سطح پوست دیده می‌شوند. برای تخلیه این جوش ابتدا باید با یک کمپراسور آب گرم محل جوش را گرم کرده و سپس با یک دستمال تمیز اطراف آن را فشار دهیم تا ماده سفید رنگ از آن خارج شود. جوش‌ها به چند دسته سر سفید، سر سیاه، پاپول، پاسچول و کیست تقسیم می‌شوند که کیست حاد ترین آن‌ها است.

آیا تا به حال جوش شما شدید و عفونی بوده است؟ چه درمانی برای آن موثر بود؟ لطفا تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *