معرفی گیاهان آپارتمانی و نحوه نگهداری آن‌ها

نگهداری گل‌های آپارتمانی می‌تواند به محیط زندگی و کار شما تراوت و زیبایی ببخشد. همچنین برخی از افراد به نگهداری گل‌های آپارتمانی علاقه دارند و با رسیدگی و داشتن آن‌ها حس مثبت و نشاط به آن‌ها دست می‌دهد. اما طریقه نگهداری تمامی گل‌های آپارتمانی یکسان نبوده و هر کدام با هم تفاوت دارند. برای همین باید با انواع گل و گیاه‌های آپارتمانی و نحوه نگهداری آن‌ها آشنا شد. پس اگر می‌خواهید با این گل‌ها و طریقه نگهداری آن‌ها آشنا شوید، در ادامه این مطلب و تا انتهای آن با ما همراه باشید.

چگونه از گیاهان آپارتمانی نگهداری کنیم؟

قبل از اینکه به سراغ انواع گل‌های آپارتمانی برویم می‌خواهیم شما را با انواع آن‌ها آشنا کنیم. برای مراقبت از این نوع گیاهان باید اقدامات زیر را انجام دهید:

مطمئن شوید گیاهانتان نفس تازه می‌کنند

گیاهان آپارتمانی جهت رشد و جلوگیری از پلاسیده شدن به هوای تازه نیاز دارند. بنابراین باید برای نگهداری آن‌ها پنجره‌ها را باز کنید تا اکسیژن تازه وارد فضای ساختمان شود. با رسیدن اکسیژن کافی به گیاهان آپارتمانی، ساقه‌ی آن‌ها مستحکم‌تر شده و رنگ برگ‌های آن‌ها شاداب‌تر می‌شود. در نتیجه فراموش نکنید که نزدیک‌های صبح پنجره‌ها را باز کنید تا  هوای درون فضا با هوا تازه بیرون تعویض شود.

نور گیاهان خود را تامین کند

یکی دیگر از چیزهایی که باید هنگام نگهداری گل‌های آپارتمانی به آن توجه کنید، رسیدن نور کافی خورشید به آن‌ها است. نور خورشید در ساخت سبزینه ی گیاهان موثر است، بدین ترتیب حتما گیاهان خود را در مکانی بگذارید که نور کافی به آن‌ها برسد. البته تمامی گیاهان به نور یکسان خورشید احتیاج ندارند. بلکه برخی از آن‌ها به نور کمتر و برخی به نور بیشتر نیاز دارند. حتی برخی باید به طور مستقیم در معرض نور خورشید قرار بگیرند و برخی با نور غیر مستقیم خورشید رشد می‌کنند. برخی از گیاهان با قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید باعث رنگ پریدگی، زردی یا خشکی می‌شوند. در نتیجه باید آن‌ها را به صورت غیر مستقیم در معرض نور خورشید قرار داد.

به مقدار آب گیاهان آپارتمانی اهمیت دهید

گیاهان موجودات زنده‌ای هستن که به میزان معینی از آب و غذا احتیاج دارند در نتیجه آبیاری زیاد آن‌ها و در فواصل زمانی غیر منظم یا دادن مقدار کمی از آب موجب خشک شدن یا گندیده شدن آن‌ها خواهد شد. برای اینکه آب به تمامی نقاط گلدان عبور کند و به تمامی قسمت‎‎‌های ریشه برسد، وجود یک یا چند سوراخ در زیر آن‌ها ضروری است. این سوراخ‌ها باعث جریان هوا می‌شوند و امکان تنفس ریشه را ایجاد می‌کنند.

رسیدگی به خاک گلدان را فراموش نکنید

توجه به خاک گلدان‌های خانگی نیز موضوع دیگری است که باید به آن توجه کرد. بهتر است خاکی که انتخاب می‌کنید با مقداری ماسه ترکیب شود. فشرده کردن خاک گلدان کار درستی نیست زیرا وجود منافذ جزئی برای جریان هوا و رسیدن اکسیژن به قسمت‌های مختلف خاک ضروری است. بعد از مدتی، باید گلدان را تعویض کنید. این مدت می‌تواند با توجه به نوع گیاه متفاوت باشد اما به طور کلی زمانی که ریشه‌ها به سوراخ‌های ته گلدان رسیده باشند، باید گیاه را به گلدان بزرگ‌تری منتقل کنید.

همچنین بعد از گذشت حدود شش الی هفت ماه به علت اینکه گلدان مواد مغذی خود را از دست داده، باید گلدان جدیدی انتخاب کنید. به دلیل اینکه گیاه شما رشد می‌کند، بهتر است گلدان جدید از گلدان قبلی کمی بزرگتر باشد. دمای نگهداری گل‌های آپارتمانی در زمستان یا تابستان باید در سطح 22 تا 25 درجه ی سانتی گراد باشد. نگهداری گیاهان در دمای پایین موجب پژمردگی و از دست دادن شادابی گیاهان می‌شود.

مطلب مشابه: گیاهان مناسب سرویس بهداشتی؛ 25 گل و گیاه زیبا با تصاویر

در زمستان به نگهداری گیاهان خود توجه کنید

در زمستان هوا سرد بوده و دمای هوا کاهش می‌یابد و بسیاری از گیاهان به خواب زمستانی می‌روند در نتیجه در فصل زمستان خشک می‌شوند. اما نباید نگران باشید و باید در فصل زمستان دمای گیاهان خود را تنظیم کنید. همچنین باید به صورت غیر مستقیم برای گرم کردن گیاه خود اقدام کنید. بدین منظور باید کل فضای اتاق را گرم کرده و با دیدن خشکی گیاه، گلدان آن را عوض نکنید و در فصل دیگری گیاه خود را به گلدان دیگر انتقال دهید.

رطوبت کم

در فصل زمستان و با گرم کردن خانه، میزان رطوبت خانه کاهش می‌یابد. کمبود رطوبت گیاه را شما می‌توانید از قهوه‌ای شدن نوک برگ گیاهان متوجه شوید.

آبدهی نامناسب و تشکیل نمک

اندازه کافی آب ندادن به گیاهان گلدانی و مرطوب کردن خاک آن طوری که آب از آن سر ریز شود و بیش از اندازه از زیر گلدان خارج شود باعث تشکیل نمک‌هایی شده که مانع از رشد گیاه می‌شود.

بی‌توجهی به آفت گیاهان

آفاتی که بسیار سریع در گیاهان آپارتمانی رشد می‌کنند شامل تارتنچه، شته و خستر آردپوش هستند و می‌تواند همه روزه گیاه را محاصره کنند. این آفات در صورتی که به اندازه کافی مقاوم باشند، گیاه قابلیت ترمیم شدن خود را از دست می‌دهد.

گل را به گلدان محدود کنید

اگر گیاه بیش از اندازه گلدان رشد کند، ریشه‌ها داخل گلدان دور خود پیچیده و رشدشان محدود می‌شود. گیاهان در گلدان‌های کوچکتر از اندازه مناسب خودشان زودتر خشک می‌شوند. به همین دلیل باید در شرایط مناسب گلدان را تعویض کرده و گلدانی با توجه به اندازه گیاه به کار برد.

انواع گیاه‌های آپارتمانی و نحوه نگهداری هر کدام 

حال که با نحوه نگهداری گیاه‌های آپارتمانی آشنا شدید، در این بخش می‌خواهیم به انواع گیاهان آپارتمانی و نحوه نگهداری هر کدام بپردازیم‌. زیرا همانطور که گفتیم گیاهان آپارتمانی ممکن است در برخی از موارد همچون نحوه تابش نور خورشید و مقدار آب متفاوت باشند. این گیاهان به شرح زیر هستند: 

گیاه کورتون|  Croton

این گیاه که با نام علمی coliseum variegatum ثبت شده است، در مناطق بومی مناطقی همچون اندونزی، مالزی، استرالیا و جزایر غرب اقیانوس آرام یافت می‌شود. این گیاه به صورت درخچه‌ در جنگل‌های مرطوب رشد می‌کند. گیاه کورتون شاخ و برگ‌های فراوانی دارد که این شاخه‌ها براق، صاف و لبه‌دار هستند. رنگ برگ آن‌ها زرد، صورتی، نارنجی، بنفش و سبز با ترکیبی از الگو‌های راه راه است. 

نحوه نگهداری

  • نور: نور متوسط و به صورت غیر مستقیم 
  • آبیاری: بین دو آبیاری با سطح خشک 
  • خاک خاک قلیایی و جنگلی، مخلوط خاک برگ، خاک باغچه و ماسه شسته نرم جهت نگهداری 
  • کود دهی: ۳ گرم در لیتر از فروردین تا شهریور هر دو هفته
  • تکثیر: از طریق قلمه انتهایی ساقه از اواخر بهار تا اواخر تابستان

گیاه سینگنیوم goose foot plant

این گیاه یک گیاه هوازی است که روی بدنه گیاهان درخت و بیشتر گیاهان رشد کرده و آن‌ها را به عنوان میزبان برای داشتن تکیه گاه و زیستگاه مناسب انتخاب می‌کند. این نوع گیاهان انگل نیستند زیرا صرفا از میزبان برای تکیه گاه استفاده می‌کنند و تاثیر منفی ای روی آن‌ها نمی‌گذارند‌. سیگنیوم‌ها در جنگل‌های استوایی و بارانی آمریکای جنوبی و مرکزی رشد می‌کنند. 

نحوه نگهداری

  • آبیاری: در تابستان هر هفته بین دو تا سه بار و در زمستان یک بار در هفته 
  • نور: نیاز به نور ملایم و سایه روشن پنجره‌ها جهت نگهداری 
  • تکثیر: جدا شدن قلمه ساده از گیاه اصلی و نگه داشتن آن آب تا جهت ریشه‌دار شدن

گیاه خرفه‌ای| jade plant

این گل از خانواده ساکولنتها است که برگ‌های و تنه گوشتی دارند و با گذشت زمان ساقه‌های آن‌ها از پایین چوبی می‌شود. گیاه خرفه‌ای برای ساخت بونسای مناسب هستند و به دلیل زیبایی، مقاوم بودن و آسانی در نگهداری به صورت گسترده در اثر نقاط دنیا به عنوان گل‌های آپارتمانی نگهداری می‌شوند. گونه کراسولا بومی امناطق جنوب آفریقا بوده و بیش از 150 گونه دارد. یکی از معروف‌ترین انواع این گیاه آپارتمانی گونه crassula portulaca  یا همان کراسولا خرافه‌ای است که در این بخش به نحوه صحیح نگهداری آن می‌پردازیم.

نحوه نگهداری:

نحوه نگهداری گیاه آپارتمانی کراسولا خرفع‌ای به شرح زیر است:

  • آبیاری: این گیاه دو بار در هفته برای روزهای گرم به آبیاری نیاز دارد.
  • نور: به علت علاقه این گیاه به نور، نیاز به آفتاب مستقیم دارد اما با نور کم نیز سازگار است.
  • تکثیر: جهت تکثیر گیاه خرفه‌ای باید یکی از ساقه‌های جوان آن را قطع کنید. ساقه‌ای به طول 6 الی 7 سانتی متر را انتخاب کرده و برگ‌های پاین آن را جدا کرده و شاخه را درون خاک قرار دهید. فراموش نکنید رنگ ساقه‌های جوان به رنگ سبز هستند و حالتی ضعیف و شکننده‌ای دارند.
  • خاک: برای خاک این گیاه اپارتمانی باید خاک باغچه، خاک برگ و ماسه را انتخاب کنید.
  • تغذیه: به این گیاه در بهار، تابستان و پاییز هر ماه کود کامل دهید.

گیاه شفلرا | Schefflera

به این گیاه چتری نیز گفته می‌شود که می‌توان به مدت طولانی به عنوان یک گیاه آپارتمانی از آن نگهداری کرد. چراکه نحوه نگهداری آن چندان سخت نیست، این گیاه از 20 گونه استوایی، استوایی همیشه سبز، درختی و درخچه‌ای تشکیل شده است. گیاه شفلرا بومی استرلیا و تک ساقه‌ای بوده که رشد آن به آهستگی صورت می‌گیرد. گیاه شفلرا به خانه زیبایی می‌بخشد و شاخه‌ها و ساقه‌های به سمت بالای آن موجب افزایش زیبایی آن می‌شوند که به رنگ سبز تیره هستند. البته در نوع دیگر آن رنگ برگ‌های این گیاه تناژ زرد رنگ دارد. شفلرا دو نوع دارد که معروف‌ترین نوع آن اکتینوفیلا است که برگ‌های لوزی شکل دارد و می‌توانید حتی تا 15 سانتی متر نیز رشد کند.

مطلب مشابه: بهترین کود‌ها برای گیاهان آپارتمانی؛ معرفی انواع کود و مزایای آن

نحوه نگهداری

برای نحوه نگهداری این گیاه باید به نکات زیر توجه کنید:

  • آبیاری: این گیاه قادر است خشکی خاک را تحمل کند. همچنین تا دو سه بار آبیاری در هفته در ماه تاسبستان و یک بار در هفته آبیاری در زمستان برای آن توصیه می‌شود. غبار پاشی در روزهای گرم تابستانی برای افزای شادابی گیاه ضروری است.
  • نور: این گیاه به نور مستقیم علاقه دارد اما در سایه نیز می‌تواند مقاوم باشد. اما نور ک ممکن است باعث زرد شدن برگ‌های آن شود و در نوع ابلق آن برگ‌ها رنگ خود را از دست می‌دهند.
  • تکثیر: جهت تکثیر گیاه شفلرا باید از روش قلمه زدن پیش رفت و انجام آن در خانه می‌تواند کمی مشکل باشد.

گیاه حسن یوسف| Coleus

حسن یوسف یک گیاه دولپه‌ای است که ریشه عمودی بلند و ضخیمی دارد و با ریشه‌های کوچک‌تر احاطه شده و رگبرگ‌هایی مانند شبکه روی برگ‌های آن مشاهده می‌شود. علاوه‌بر این، به جای اینکه هر ساقه یک گل داشته باشد، دارای چند گل است. با وجود اینکه اکثر مردم حسن یوسف را سالانه تهیه می‌کنند، این گیاه می‌تواند گیاهی پاها باشد و حتی تا چند سال عمر کند. حسن یوسف از خانواده نعنائیان بوده و در مناطق بومی همچون آسیا و استرالیا رشد می‌کند.

نحوه نگهداری

نحوه نگهداری حسن یوسف به شرح زیر است:

آبیاری

هنگامی که این گیاه را برای اولین بار می‌کارید چه در گلدان و چه در باغچه باید تا حد زیادی به آن آب دهید تا جایی که خاک اشباع شود. اما بعد از آن باید تنها زانی به گیاه آب دهید که خاک آن خشک شده باشد. در نتیجه حسن یوسف به خاکی مرطوب احتیاج دارد و نباید بیش از حد خیس شود، در غیر این صورت به سمت پوسیدگی می‌شود. اگر این گیاه را در گلدان کاشته‌اید باید بدانید که به آب بیشتری در مقایسه با کاشتن در باغچه دارد. در نتیجه در فصل تابستان انگشت خود را در خاک آن فرو ببرید و در صورت خشک بودن آن را مرطوب کنید.

نور

 این گیاه در مکان‌های بومی در زیر سایه قرار دارد به همین دلیل در منزل نیز باید این شرایط را برای آن فراهم کنید. به یاد داشته باشید که این گیاه را نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید زیرا نور مستقیم و شدید باعث سوختن برگ‌های این گیاه می‌شود. و رنگ‌های چشم نواز آن محو شود. علاوه‌بر این، لبه برگ‌های این گیاه در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید به رنگ قهوه‌ای تغییر پیدا می‌کند.

در صورتی که بعد از ظهر نمی‌توانید مکانی بدون سایه پیدا کنید، باید گونه‌هایی از حسن یوسف را خریداری کنید که تحمل آفتاب را داشته باشند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم قبل از تهیه این گیاه درمورد محل نگهداری و گونه‌ای که می‌خواهید خریداری کنید اطلاعات کامل کسب کنید.

دمای مناسب: این گیاه یک گیاه گرمسیری است که در نتیجه گرما را دوست دارد. این گیاه می‌تواند دمایی بین 21 درجه تا 37 درجه را تحمل کرده و با فصل‌های گرم نیز مشکلی ندارد. اما در برابر سرما به قدری کم طاقت است که در صورت رسیدن درجه هوا به 10، طاقتش را از دست می‌دهد.

رطوبت

این گیاه به محیطی مرطوب احتیاج دارد و باید در محیطی که سطح رطوبت آن متوسط است قرار بگیرد. به همین دلیل در صورتی که برای نگهداری گیاه حسین یوسف را انتخاب کرده‌اید، باید بدانید که برای تامین رطوبت این گیاه باید از تکنیک‌های مختلفی استفاده کنید تا میزان آن به بالای 50 درصد برسد.

خاک

خاک مناسب برای نگهداری این گیاه خاکی است که زهکشی مناسبی داشته باشد، به همین دلیل باید موقع خرید خاک این گیاه حتما به این نکته توجه داشته و خاکی با زهکشی عالی تهیه کنید. اگر خاک شما زهکشی مناسب ندارد، می‌توانید با اضافه کردن پرلیت به ترکیبات آن، این خاک را بهبود دهید.

کوددهی

برای نگهداری از این گل پیشنهاد می‌کنیم در فصل‌های بهار و تابستان ماهی یک بار به آن کود دهید. این گیاه در فصل‌های پاییز و زمستان نیز به کوددهی نیاز نداشته و نباید به آن کود دهید. زیرا حسن یوسف در این فصل‌ها در حال استراحت است. کود مناسب برای این گیاه یک کود متعادل است. در صورتی که می‌خواهید گیاه شما برگ‌هایی بزرگ و خوش رنگ داشته باشد، از کودی استفاده کنید که سطح نیتروژن آن بالا است.

گیاه کاج مطبق| Norfolk island pine

کاج مطبق که نام علمی آن Araucaria excelsa گیاهی است که همیشه سبز بوده و برگ‌های سوزنی شکل داشته و از خانواده آرکرییاسه با شاخه‌های مطبق است. این گیاه در جزیره نورفوک استرالیا رشد آن در محیط طبیعی زیاد بوده اما در آپارتمان به کندی رشد می‌کند که ارتفاع آن به 1 الی 2 متر و گسترش آن  80 تا 90 سانتی‌متر می‌رسد. یک واریته آن قد کوتاهی دارد که در گلدان کاشته می‌شود. در تابستان می‎‌توان گلدان آن را در هوای آزاد و در نیمه سایه یعنی در سایه درختان قرار داد. در ادامه موارد نگهداری از این گیاه را برای شما مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نحوه نگهداری

  • نور: این گیاه به نور ملایم و در کنار پنجره احتیاج دارد.
  • آبیاری: برای ابیاری این گیاه شما باید هفته‌ای دو بار و در زمستان 7 الی 10 روز یک بار اقدام کرده و هر روز روی برگ آن آب را اسپری کنید.
  • خاک: خاکی که باید برای این گیاه بریزید، کمپوست است که مخلوط دو قسمت ماسه و سه قسمت خاک بهترین ترکیب جهت رشد این گیاه محسوب می‌شود.
  • کود دهی: برای کوددهی 2 گرم در لیتر سولفات آمونیوم، هر سه هفته یک بار از فروردین تا شهریور ماه اقدام کنید.
  • تکثیر: کشت بذر از اواسط بهار تا اوایل تابستان با تکثیر سخت باید انجام شود.

گیاه کالانکوئه| Florist’s kalanchoe

این گیاه ساکولنتی محبوب از خانواده گل نازیان محسوب می‌شود که گیاهی همیشه سبز است و گل‌های زیبایی دارد. کالانکوئه گیاهی بومی مناطق گرمسیری ماداگاسکار محسوب می‌شود. این گیاه رنگ‌های مختلفی دارد که اغلب آن‌ها رنگ‌های زنده‌ای همچون زرد، صورتی، ارغوانی، نارنجی و قرمز هستند. در زمستان معمولا گونه‌های سفید رنگ ان بیشتر مشاهده می‌شوند. اندازه برگ‌های این گیاه بسار بزرگ بوده و طول آن به 10 الی 15 سانتی می‌رسد که حتی ممکن است تا حدود سی سانت نیز رشد کند. اگر به دنبال گیاهی هستید که به آبدهی زیادی احتیاج نداشته باشد، این گیاه برای شما بهترین گزینه است. در ادامه نحوه نگهداری آن را برای شما شرح می‌دهیم.

نحوه نگهداری

  • نور: نور دهی این گیاه را باید بین نور متوسط تا زیاد تنظیم کنید.
  • آبیاری: همانطور که گفتیم این گیاه بومی به آبدهی زیادی احتیاج ندارد و تنها باید هفته‌ای دو الی سه بار به آن آب دهید.
  • کود دهی: جهت کود دهی باید در ماه خرداد تا شهریور 3 گرم در لیتر، دو هفته یک بار کود دهی انجام دهید.
  • خاک: بهترین خاک برای رشد این گیاه گیاه مخصوص باغچه، کود حیوانی و ماسه است.
  • تکثیر: برای تکثیر آن باید از واسط تا آخر بهار اقدام کنید.

نخل ماداگاسکار| Madagascar Palm

نخل ماداگاسکار که نام علمی آن pachypodium است، درواقع نخل نیز و تنها به دلیل شباهت آن به نخل‌های ماداگاسکار به این نام منسوب شده است. از این گیاه گونه‌های مختلفی وجود دارد که اکثریت آن‌ها، بومی منطقه ماداگاسکار هستند. این نخل از خانواده خرزهره‌ها بوده و دو گونه معروف تحت نام‌های pachypodium lamerei و pachypodium geayi دارد. این دو گونه به علت زیبایی ظاهری و پرورش آسان اکنون در نقاط مختلف دنیا پرورش داده می‌شوند. در ادامه درمورد نحوه نگهداری آن بیشتر توضیح می‌دهیم.

نحوه نگهداری

  • نور: گیاه نخل ماداگاسکار به نور زاد و حتی مستقیم نیاز دار.
  • آبیاری: آبیاری این گیاه باید در تابستان هفته‌ای دوبار و زمستان هفته‌ای یک بار انجام شود.
  • خاک: جهت رشد این گیاه بهترین گزینه خاک شنی و سبک، ترکیب ماسه و خاک برگ است.
  • کود دهی: اضافه کردن ورمی کمپوست روی سطح خاک در فصل رشد برای گیاه مناسب است.
  • تکثیر: تکثیر این گیاه از طریق قلمه و پیوند و کشت بذر صورت می‌گیرد.

گیاه دراسنا | Dragon tree

این گیاه یک گیاه آپارتمانی زینتی محسوب می‌شود که در آب و هوای نیمه گرمسیری رشد می‌کند و انتخابی عالی برای نگهداری در آپارتمان یا فضای باز است. رشد دراسنا یا همان دراگون تری در خانه به اندازه 90 سانتی متر بوده و گیاهی پر پشت می‌شود. این گیاه برگ‌هایی براق داشته و طول آن به 30 سانتی متر می‌رسد. دراسنا از خانواده مارچوبه سانان بوده و بیش از 40 گونه متفاوت دارد.

  • نور: این گیاه به نور زیاد و مستقیم احتیاج دارد.
  • آبیاری: در تابستان هفته‌ای دو بار و در زمستان هفته‌ای یک بار آبیاری شود.
  • خاک: بهترین خاک برای رشد این گیاه پیت و لیمونی است.
  • کوددهی: بهترین کود برای گیاه، کود محلول در آب است.
  • تکثیر: قلمه ساقه قدیمی اواخر زمستان، کشت بذر و خوابانیدن شاخه در بهار از روش‌های تکثیر این گیاه است.

جمع‌بندی

در این مقاله درمورد معرفی و نحوه نگهداری انواع گل‌های آپارتمانی صحبت کردیم. از جمله از گل‌ و گیاهان آپارتمانی می‌توان به کروتون، سینگونیوم، کراسولا خرفه‌ای، شفلرا، حسن یوسف، دراگون تری و … اشاره کرد. همچنین در طول این مقاله نحوه نگهداری این گیاهان را از نظر نور دهی، آبیاری، کود دهی، تکثیر و … بررسی کردیم. هر کدام از این گیاهان می‌توانند شرایط نگهداری متفاوتی داشته باشند. برای مثال برخی ممکن است به آبیاری روزانه نیاز داشته باشند در حالی که برخی دیگر تنها به آبیاری دو هفته یک بار احتیاج داشته باشند. همچنین میزان نور دهی آن‌ها نیز ممکن است کم، زیاد، متوسط یا مستقیم و غیر مستقیم باشد.

شما چه گیاه آپارتمانی دیگری می‌شناسید؟ نظرات و تجربیات خود را برای ما بنویسید.

اشتراک گذاری

نظرات کاربران