آثار باستانی و بناهایی که پیشینیان برای مردم عصر حاضر به جای گذاشتهاند، یکی از با ارزشترین مکانهای موجود در دنیا است که شکوه و عظمت آن بینظیر است. هر کدام از این بناها داستانها و افسانههای زیادی دارند که به صورت نسل به نسل توسط قومهای زیادی نقل شدهاند. بناهای باستانی قدمت زیادی دارند و بسیار با ارزش هستند، به طوری که هنگام بازدید از آنها حیرت زده خواهید شد. در نتیجه در این مقاله قصد داریم به چند مورد از آثار باستانی دنیا بپردازیم. پس اگر میخواهید با این آثار باستانی و داستان آنها آشنا شوید، در ادامه این مقاله و تا انتها همراه ما باشید.
چند مورد از آثار باستانی دنیا
همانطور که کمی پیش بیان کردیم، مکانهای زیادی در دنیا وجود دارد که قدمت دیرینهای دارند. این مکانها به علت قدمت و جذابیتی که دارند، سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکنند. در این مقاله قصد داریم تا به این جاهای دیدنی و داستانهای مربوط به آنها بپردازیم.
رومن فروم، مکانی برای علاقهمندان اساطیر رم
یکی از کشورهایی که مرکز توریست جهان است، رم است که پایتخت آن روم بوده و جمعیت آن به 3 میلیون نفر میرسد. یکی از مکانهای پربازدید روم، رومن فروم است که در این بخش به آن میپردازیم. رومن فرم، به معنای میدان اصلی شهر رم بوده که خرابههایی باقی مانده از امپراطوری روم و محل اجرای نمایشها و اعلانات مهم، مقبرههای باشکوه و مشهور، کلیساها و مرکز تردد مردم رم بوده است.
در این مکان مردم مشغول انجام معاملات تجاری، خرید و فروش اشیا و حیوانات و مسکوکات، ملاقات با دوستان و افراد مهم، اطلاع از اخبار شهر، تماشا مسابقات گلادیاتورها و حیوانات، جشن گرفتن برای پیروزیها و جشنهای ملی و مذهبی، شرکت در انتخابات و محاکمهها و در آخر رفتن به کلاس درسی بودند. زمین رومن فروم سنگ فرش بوده و اطراف آن با ساختمانهای باشکوهی احاطه شده است که شامل مقبرهها، کلیساها و گاهی فروشگاههای زیبا هستند. یکی از این رومن فرومها، به اندازه 250 در 170 متر است که جز پربازدیدترین مناطق جهان محسوب میشود.
این مکان در گذشته قبرستان مردم اتروسکان بوده که در قرن 7 میلاد ساخته شده بود و به دلیل رشد نیاز مردم به یک قطب اجتماعی، سیاسی و تجاری امپراطوری روم تبدیل شد. همچنین این مکان در یک بازه زمانی به عنوان چراگاه مورد استفاده قرار میگرفت که در قرون وسطی و بعد از آن نام آن چراگاه گاوها بوده است. جالب است بدانید که در این دوران بسیاری از سنگها و مرمرهای رومن فروم به تاراج رفت.
کار حفاری این میدان حدود 100 سال پیش انجام شد که در قرن بیستم به طور کامل حفاری شد. در طول تاریخ سه طاق نمای ضربی به رومن فروم شهر روم اضافه شد. طاق نمای اول در سال 29 قبل از میلاد توسط آگوستوس ساخته شد که امروزه کاملا تخریب شده است. طاق نمای دوم که به آن تیتوس گفته میشود در سال 81 پس از میلاد ساحته شده و طاق نمای سوم ی همان سپتیمیوس سوروس، در سال 203 بعد از میلاد ساخته شد.
گوبکلی تپه ترکیه
کشور ترکیه، یک سرزمین پهناور است که به آن سرزمین آناتولی نیز میگویند. این سرزمین برای سالیان سال محل سکونت اقوام مختلف بوده است. گوبکلی تپه ترکیه یکی از قدیمیترین مکانهای جهان بوده که تا به امروز قدیمیترین مکان عبادی در جهان محسوب میشود. ساخت این مکان به زمان قبل از استون هنج و اهرام مصر میرسد. معماری و حجاریهایی که در این مکان وجود دارد بسیار باور نکردنی و زیبا هستند.
طبق تحقیقاتی که در این مکان انجام شده است، تاریخ ساخت این مکان به حدو 6500 سال پیش از اهرام مصر مربوط میشود. این تپه از نظر معماری و آثار هنری مکانی بی همتا و بی نظیر در کل تاریخ آن دوران است که حتما باید از آن بازدید کنید. دلیل اینکه مردم محلی این مکان به آن گوبکلی تپه میگویند، وجود تپههای کم ارتفاع با قلههایی پهن و تا حدودی مسطح است. اگر بخواهید به این منطقه بروید باید به سمت شهر شانلیرفا در جنوب شرقی ترکیه بروید. طول این منطقه به 300 متر رسیده و برای هزاران سال در میان این تپهها دفن شده است.
این مکان برای اولین بار در سال 1960 توسط یه باستان شناس آمریکایی کشف شد. نحوه کشف این مکان بدین گونه بود که این باستان شناس هنگام قدم زدن در ویرانههای این مکان، درون گودالی افتاد. جالب است بدانید که این باستان شناس دیگر هیچوقت به این مکان برنگشت اما بعد از آن باستان شناسان و سنگ شناسان آلمانی با خواندن یادداشتهای این باستان شناس به این مکان آمدند.
غار ال کاستیلو، اسپانیا
در این غار بزرگ که در اسپانیا قرار دارد، قدیمیترین نقاشیهای دنیا وجود دارد که قدمت آنها به بیش از 40000 سال پیش باز میگردد. دستهای بسیاری روی دیواره این غارها کشیده شده است که به نظر میرسد انسانهی باستان دست خود را روی دیوار قرار داده و با قرار دادن قلمو در دهان خود، اقدام به طراحی آنها کردهاند. طبق زمان سنجی رادیومتری انجام شده است، احتمال داده میشود که این دستها توسط نئاندرتالها کشیده شده باشد.
این مکان با رادیواکتیو ته نشینهای کلسیم به همراه زمان سنجی رادیومتری این موضوع را نشان میدهد که غیر از انسانها، نئاندرتال نیز وجود داشته است. نئادرتالها نوعی سر رده انسانها هستند که در بخشهایی از آسیای مرکزی، غرب آسیا و شمال چین (آلتای) ساکن بودند. اولین آثار نئاندرتالها به 130.000 الی 230.000 سال پیش در اروپا باز میگردد. همچنین در دیوارههای این غار نقاشیهایی از گلههایی وحشی با نشانههایی از کف دست وجود دارد.
این غار در ساحل شمالی اسپانیا به نام ال کاستیلو وجود دارد که یکی از 11 منطقه زیر زمینی شبیه یکدیگر است. یک سری شابلونهای خشن کف دست در این صحنهها وجود دارد که در بین نقاشیهای رنگی گلههای حیوانات مشاهده میشود. در این غار یک دیوار ترسناک وجود دارد که دارای دایرههای قرمز رنگ ب الگوهای هندسی عجیب است که گویی میخواهد مفهومی مرموز را برساند. این مفهوم مرموز تا به امروز کشف نشده است. رادیو اکتیو ته نشینهای کلسیم که در طی زمان شکل گرفتهاند، حدود 40.800 سال قدمت دارند.
جریکو، اسرائیل
نام اصلی این دیوار به عربی آریحا است که به انگلیسی به آن جریکو گفته میشود. مرکز استان اریج در کرانه باختاری در کشور فلسین قرار دارد. این نام بیش از 70 بار در عهد عتیق ذکر شده که به معنای شهر خرماها توصیف شده است. طبق بررسیهای باستان شناسی که انجام شده است، قدمت این شهر به حدود 9000 سال پیش از میلاد باز میگردد که به احتمال زیاد نخستین سکونت گاه شهری تاریخ بوده است.
اریحای کنونی درواقع مجموعهای از بیش از بیست هزار شهر است که هر کدام روی خرابههای پیشینیان خود بیان شدهاند. ساختن نخستین این شهرها به دوران نوسنگی پیش از سفال باز میگردد. ریشه نام عربی یریحو از واژه کنعانی رئاخ گرفته شده است که به معنای نسیم و بوی خوش است. اما نظریه دیگری درمورد این نام وجود درد که ناشی از واژ کنعانی یاریخ به معنی ماه یا الهه ماه است که این شهر در آغاز مرکز پرستش بوده است. چگونگی پیدایش اریحا بر کرانه غربی رود اردن مشخص نیست.
در نزدیکی شهر اریج منبع آبی وجود دارد که به آن چشمه الیسع میگویند. ارزش این مکان در میانه بیابان دریای مرده در گذر هزاره واضع است. سکونت گاه شهری در مساحت سه هکتاری در حدود 7500 ظهور پیدا کرده است. دور تا دور این سکونتگاه را دیواری به نام جریکو احاطه کرده است که ساکنان آن داراییهایشان و چشمه آب را در آن محافظت میکردند.
این دیوار قدیمی ترین دیوار تدافعی جهان محسوب میشود که یک برنج دیده بانی سنگی سترگ که درون این دیوار ساخته شده بود بر این دیوار مشرف بوده و بر آن نظارت میکرد. پلکانی سنگی داخل این برج وجود داشت که به سربازان اجازه صعود به برج را میداد. این دیوار سر انجام که بین کوچ نشینان شرقی و دشتهای حاصل خیز فلسطین قرار داشت، فرو ریخت. سپس تازه واردان خانههای خود را به شکل مستطیل شکل دور حیاطهای مرکزی سازمان دادند که در آن آشپزی میکردند.
غار لاسکو، فرانسه
لاسکو نام مکان مجموعهی از غارهای واقع در جنوب غربی فرانسه است که به علت وجود غار نگارهایی در آن که به دوره پارینه سنگی مربوط میشود، شهرت دارد. غارهای اصلی این کشور در نزدیکی روستای مونتینیاک در شهرستان دوردون قرار دارند. در این غارها شما میتوانید از بهترین هنرهای دوره پارینه سنگی نوین بازدید کنید. این نگارهها قدمتی برابر با 17.300 سال دارند.
نگارههای درون غاب اغلب تصاویری از جانوران بزرگ، که بیشترشان از روی سنگوارههای به دست آمده در نزدیکی غارها شناسایی شدند، هستند. لاسکو در سال 1979 جز میراثهای جهانی یونسکو قرار گرفت. این غار در 12 ام سپتامبر 1940 توسط چهار نوجون کشف شد و در سال 1948 برای بازدید عموم بازگشایی شد. اما در سال 1955 به علت کربن دی اکسیدی که به دلیل 1.200 بازدید کننده تولید میشد، چندین نگاره آسیب دیدند.
به همین دلیل در سال 1963 این مکان مجددا برای بازسازی بسته شد. بعد از بسته شدن این غار، آثار موجود در آن به طور طبیعی به حالت قبلی خود باز گشتند. در غار لاسکو اتاقهایی وجود دارد که به آنها سراسری گاوها، گذرگا، دودکش، سالن کلیسا، صومعه و اتاق گربه سانان گفته میشود. غار دیگری وجود دارد که به آن لاسکوی دو گفته میشود که رو نوشتی از اتاقهای غار، شامل سراسری بزرگ گاوها و گالری نگارهها بود، در سال 1983 و در 200 متری نگارههای اصلی گشایش یافت.
در دیوارههای این غار حدود 600 نقاشی و حدو 1500 حکاکی وجود دارد که شامل نقشها، نمادها و بیشتر انسانها و حیوانات هستند. رنگهایی که در این غار استفاده شده است شامل قرمز، زرد، سیاه، بنفش و قهوهای هستند. کارشناسان بیش از 900 تصویر موجود در این غار را کشف کردهاند که 605 مورد از آنها به طور دقیق شناسایی شدهاند. از بین این تصاویر، 364 آنها از نقاشی اسبها و 90 نقاشی از گوزنها وجود دارد. در غار تصاویری از حیوانات دیگر مانند گربه سانان، پرندگان، خرس و کرگدن نیز مشاهده میشود.
مشهورترین بخش این غار، تالار بزرگ گاو نر است. این تالار که به آن روتوندا گفته میشود، حدود 20 متر طول دارد. روی دیوارهای این غار، 130 شکل که شامل 36 نمایش از حیوانات و حدود 50 علامت هندسی مشاهده میشود. چهار گاو نر سیاه یا اوروک، چهره غالب این تالار هستند. گاوهای نر موجود در این غار حدود 5.2 متر طول داشته و بزرگترین حیوانی است که در این غار کشف شده است.
کلیسای مقبره مقدس اورشلیم
این کلیسا به زبان یونانی، کلیسای رستاخیر یا کلیسای مزار مقدس نام دارد. کلیسای مقبره مقدس یکی از مقدسترین مکانهای مذهبی مسیحیان محسوب میشود که در انتهای خیابان ویا دولوروسا، در بخش باستانی شهر اورشلیم و بر فراز جلجتا قرار گرفته است. هر کدام از سه شاخه مسیحیت کاتولیک، ارتودوکسهای شرقی و کلیسای ارامنه بخشهای مختلفی از این کلیسا را بر عهده دارند.
این بخشها دعا میخوانند و مراسمهای مذهبی خود را در ساعتهای مختلف روز و شب برگزار میکنند. مسیحیان بر این باورند که عیسی مسیح در جایی که اکنون کلیسای قبر مقدس روی آن قرار گرفته، مصلوب شده و از آنجا به آسمان عروج کرده است. در زیر زمین این کلیسا مکانی وجود دارد که طبق دادههای کتاب عهد جدید، قبر عیسی مسیح محسوب میشود. کلیسای مرقد مقدس از بناهای مهم مذهبی اورشلیم به شمار میرود که سالانه میلیونها زائر مسیحی از سراسر جهان جهت زیارت از این مکان مقدس بازدید میکنند.
کلیسای مقبره مقدس در سال 325 به دست کنستانتین که امپراتور روم بود، در اورشلیم بنا شد. در ماه می سال 614بعد از میلاد در دوره ساسانی، خسرو پرویز اورشلیم را تصرف کرده و صلیب راستین را به غنیمت گرفته و با خود به ایران برد. هراکیلوس بعد از اینکه در سال 630 شهر را پس گرفت، اقدام به بازسازی کلیسا کرد. او همچنین یک پیمان با پسر خسرو پرویز یعنی شیرویه بست که طبق این پیمان صلیب را پس گرفته و به اورشلیم بازگرداند.
در این کلیسا، روحانیون سه شاخه مسیحیت به نیایش و موعظه میپردازند و با هم رقابت میکنند. در نتیجه هر کدام به شدت از محدوده خود محافظت کرده و تمام امور آن مثل نگهداری و نظافت را در دست خود نگه میدارند.
استون هنج، انگلیس
استون هنج یک سازه باستانی است که قدمت آن به 5000 سال پیش باز میگردد. استون هنج حدود 1500 سال پیش ساخته شده و یکی از جاهای دیدنی سالزبری در ویلتشر انگلستان محسوب میشود. این بنا قرنها توسط باستان شناسان مورد کاوش قرار گرفته و نظریههای زیادی درمورد چرایی و چگونگی ساخت آنها وجود دارد. در نهایت، محققان اعلام کردند که استون هنج به عنوان یک تقویم خورشیدی توسط گذشتگان استفاده میشده است. استون هنج با دقت زیادی طراحی شده بود تا با حرکات خورشیدی هماهنگ شود و انقلاب تابستانی و زمستانی را به خوبی نشان میدهد.
فرضیههای دیگری درمورد شکلگیری چنین بنایی وجود دارد که برخی از آنها شامل به محلی برای گرامیداشت مردگان، ابزاری برای پیش بینی ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی، شفای بیماران، مرکز اتلاف سران در عصر برنز و … هستند. بخش زیادی از این بنا تخریب شده است اما بقایا و تاریخ طولانی آن اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل این مکان در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. استون هنج سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب میکند. در چندین سال اخیر، علاقهمندان در زمان انقلاب تابستانی دور هم جمع میشوند تا به تماشای طلوع خورشید بپردازند.
بیش از یک قرن است که مردم در این بنای باستانی دور هم جمع میشوند تا انقلاب تابستانی را جشن بگیرند. این گردهمایی در سال 1985 به علت درگیریهای خشونتآمیز مردم با پلیس به مدت چندین سال ممنوع شد، اما دوباره گردشگران از سال 2000 موفق به جشن گرفتن و گردهمایی در این مکان شدند. همچنین، رویدادهای انقلابهای تابستانی و زمستانی در سالهای اخیر به صورت زنده از این سازه باستانی پخش میشوند که علاقهمندان میتوانند از طریق کانال یوتوب میراث انگلیس یا همان English Heritage این رویدادها را تماشا کنند.
شاید برایتان سوال باشد که هنج چیست و به چه معناست؟ هنج اصطلاحی است که برای اولین بار از طریق توماس کندریک (Thomas Kendrick)، متصدی موزه بریتانیا، در اوایل دهه 1930 به کار برده شد. هدف او از ابداع این کلمه، اصطلاحی برای توصیف مجمعوعهای بناهای تشریفاتی بود که از خندقها و برآمدگیهای خاکی کنار آن تشکیل میشدند، معمولا به شکل دایره یا بیضی هستند و جهت محصور کردن یک فضای مقدس مورد استفاده قرار میگیرند. اما جالب است بدانید که استون هنج یک هنج نیست، چراکه طبق تعریف تعریف کندریک هنج یک برآمدگی یا لبه خاکی خندق بخش بیرونی آن قرار بگیرد اما در استون هنج این برآمدگی هم در سمت داخلی و هم در لبه بیرون است.
قلعه سیگیریا، سریلانکا
در مرکز سریلانکا و در میان جنگلها ستونهای 200 متری وجود دارند که در بالای این صخره یک مجموعه کاخ بسیار قدیمی به نام قلعه سیگیریا وجود دارد که در دوران پادشاهی کاسپایا ساخته شده و قدمت آن به سال 477 بعد از میلاد مربوط میشد. این قلعه در بالای صخره سیگیریا و برای پادشاه ساخته شده بود که بعد از مرگ او متروکه شد. قلعه سیگیریا تا قرن چهاردهم میلادی به عنوان صومعه استفاده میشد.
بعد از آن تا حدود 300 سال هیچ نشانهای از این قلعه دیده نشد. این صخر ماگمای آتشفشانی ایجاد کرده است و سطح آن بسیار خشن و سخت است. باستان شناسان بر این باورند که زندگی در این منطقه از قرن سوم قبل از میلادی ادامه داشته و کاسپایا به دلیل اینکه میتونست بالای قلعه نمای 360 درجه از بقیه مناطق داشته باشد این قلعه را انتخاب کرد.
وی در اطراف این قلعه باغ باشکوهی درست کرد که این باغ یکی از زیباترین جلوههای بازدید از صخره سیگریا محسوب شده و دارای 3 بخش است که شامل باغهای آبی، باغهای تراسی شکل و باغهای قاری شکل هستند. یکی از این 3 باغ که همان باغ تراسی شکل است، توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. این باغ جز قدیمیترین باغهای جهان است و توریستهای زیادی میتوانند از طریق این باغ به قلعه بالای صخره برسند.
اگر به نصفه صخره برسید، به دو پنجه ی بزرگ شیر و دهان باز آن میرسید. دهان باز این شیر همان ورودی قلعه است که امروزه تنها پنجههای آن باقی مانده است. یکی از زیباترین بخشهای این مکان دیواره آینهای شکل است که در بخش غربی صخره غربی قرار داشته و دیواری آجری است که با گچ سفید پوشانده شده و به اندازه پولیش داده شده، تصویر محیط را منعکس میکند. دیوارهای موجود در این مکان تحت حفاظت قرار گرفتهاند، چرا که بازدید کنندگان رو این دیوارها یادگاری مینوشتند. موزه سیگیریا هم شامل ابزارها و صنایع دستی است که هنگام حفاریهای این مکان به بیرون کشیدهاند.
بوروبودور، اندونزی
یک معبد بودایی به نام بوروبودور در ماگلانگ، جاوه مرکزی در اندونزی وجود دارد که بزرگترین معبد و بنای تاریخی بودایی در جهان محسوب میشود. این معبد در سدههای هشتم تا نهم میلادی بنا شده و امروزه به عنوان سمبل این کشور شناخته میشود. معبد بوروبودور توسط سازمان یونسکو محافظت شده و 504 مجسمه بودایی به صورت منظم و مدور داخل آن وجود دارد. ساختار این بنا بسیار مستحکم بوده و اندرونی ندارد.
به جای این درونی این معبد ده تراس سنگین و پلکان دارد که ددر وسط هر یک از آنها شش تراس پایینی مکعبی شکل تعبیه شده است. در دیوارهای این معبد کندهکاریهایی درباره حیات زمین بودا و تجسم پیشین او خصوصا درباره سوذانای وجود دارد. در هر تراس این مکان تندیسهای سنگی بودای نشسته مشاهده میشود که تعداد آنها چهارصد و سی و دوتا است.
شکل این پرستشگاه به کوه شباهت داشته و بوداییها معتقد هستند که قلعه کوه جایی است که با حقیقت الهی میتوان پیونت یافت. زائران بوروبودور از هر یک از تراسهای متمرکز و هشت گانهای که پرستگاه را میسازند، بالا رفته و خود را به چکاد و به نیروانه نزدیکتر میکنند. این بنا از شکل مکعب و دایره ترکیب شده است که هر کدام ویژگی اندیشه تانتری را نشان میدهد. بالا رفتن از سطحی به سطح دیگر نماد فرایند روشن شدگی از طریق تشرف است. بعضی از افراد این بنا را به صورت قصهای حک شده بر سنگ میدانند که مربوط به قصههای بزرگ کیش بودایی به شکل فوقالعاده نمادین است.
جمعبندی
در این مقاله درمورد چند مورد از مکانهای باستانی دنیا صحبت کردیم. هر کدام از این مکانها قدمت بسیار زیادی دارند و بسیار باشکوه هستند. همچنین این مکانهای باستانی رمز و رازهای زیادی را با خود به همراه دارند که برخی از آنها کشف شده و برخی تا به امروز کشف نشده باقی ماندهاند. از جمله از این مکانها میتوان به رومن فروم در رم، غار ال کاستیلو در اسپانیا، استون هنج در انگلیس، بوروبودور در اندونزی، جریکو در اسرائیل، گوبکلی تپه در ترکیه، غار لاسکو در فرانسه، قلعه سیگیریا در سریلانکا و … اشاره کرد.
نظرات کاربران