صاحب فرزند شدن میتواند شیرینترین و در عین حال پر استرسترین تجربه زندگی هر فرد باشد. زیرا به دنیا آوردن یک انسان و به دنبال آن داشتن مسئولیت مراقبت از آن میتواند مادر و پدر فرزند را دچار اضطراب و استرس کند. اما با یادگیری نکات مراقبت از نوزاد میتوان به این استرس و اضطراب غلبه کرد. به همین دلیل ما در این مطلب میخواهیم شما را در مسیر نگهداری و مراقبت از فرزندتان یاری کنیم. پس اگر میخواهید با این نکات همراه شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مهارت مراقب از نوزاد برای والدین جدید
هنگامی که کودک تازه متولد میشود والدین یکی از بهترین حسهای ممکن را تجربه میکند که با خود مسئولیتهای زیادی دارد. در چنین شرایطی والدین ممکن است دچار مشکلات زیادی مانند کمبود خواب، تغذیه و آراک کردن کودک شوند اما تمامی اینها به بزرگ کردن فرزند میارزد. در ادامه ما یک لیستی تحت عنوان نکات مراقبت از نوزاد را برای شما تهیه کردیم.
مهم ترین نکات مراقبت از نوزاد
در این بخش میخواهیم درمورد نکات مراقبت از نگهداری نوزاد را برای شما شرح دهیم که این نکات به شرح زیر هسند:
نگه داشن نوزاد
بعد از متولد شدن نوزاد، ممکن است والدین او اطلاعاتی درمورد بغل کردن او به درستی نداشته باشند و همانطور که میدانید نوزادان بسیار آسیبپذیر تر از افراد بالغ هستند که همین موضوع میتواند به والدین استرس وارد کند. اما نگران نباشید، زیرا در این بخش روش صحیح آن را بررسی میکنیم. ابتدا شما باید مراقب گردن کودک خود باشید چرا که گردن کودک شما ظریف بوده و هنگام بلند کردن نوزاد خود باید مراقب سر او باشید.
همچنین کودک شما نمیتواند به طور فیزیکی از خود مراقبت کند در نتیجه شما باید او را همیشه در سمت راست نگه دارید. بهترین روش بغل کردن کودک، گذاشتن یک دست زیر سر، دیگری زیر باسن و مراقبت از قسمت نرم سر نوزاد است. شما باید تا جایی که میتوانید به این قسمت دست نزنید زیرا این قسمت بسیار حساس است. اگر میخواهید از کودک خود بیشتر محافظت کنید کودک خود را همیشه نزدیک سینه خود نگه دارید.
مراقبت از بند ناف کودک
همانطور که میدانید در زمان باداری راه ارتباطی تغذیه و اکسیژن کودک از طریق بند ناف است. اما بعد از زایمان این راه ارتباطی قطع شده و بنده ناف او بریده میشود. این بند ناف بریده شده و با باقی مانده آن با یک گیره نگه داشته میشود که این یه تیکه به شکل پوست سیاه و خشک میشود. وجود ناف در ابتدای تولد هیچگونه عصبی ندرد و به نوزاد آسیبی نمیرساند. اما با این وجود شما باید از این بند ناف مراقبت کنید و آن را تمیز و خشک نگه دارید ت عفونی نشود. اما اگر از این قسمت قرمزی یا موادی ترشح شد باید به پزشک مراجعه کنید زیرا احتمال دارد نشانه عفونت دارد.
همچنین اگر هنوز بند ناف اضافی کودک شما جدا نشده است او را زیاد حمام نکنید. زمان بهبودی این قسمت در هر کودکی متفاوت بوده و امکان دارد تا دو هفته نیز طول بکشد. خشک شدن بند ناف در همان روزهای اول شروع میشود و رنگ آن به تدریج تغییر میکند که ابتدا زرد و سپس قهوهای رنگ میشود. این بند ناف با جریان هوا خشک میشود، در نتیجه هنگام پوشک کردن او، پوشک را پایین تر ند ناف کودک خود ببندید. برخی از افراد برای سریعتر افتادن بند ناف از الکل استفاده میکنند که این کار اشتباه است. بلکه باید آن ر خشک و تمیز نگه داشت.
مراقبت از کودک در 30 روز اول
30 روز اولی که نوزاد به دنیا میآید بسیار حیاتی است و در این زمان پدر مادر کودک باید از آن به خوبی مراقبت کنند. مادران در این دوران باید مراقب تغذیه خود باشند خصوصا اگر در دوران شیردهی هستند. همچنین همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره کردیم، بیخوابی یکی از مشکلات مادران است که برای حل این مشکل پیشنهاد میکنیم هنگامی که کودشان خوابید آنها نیز بخوابند تا خواب کافی داشته باشند.
قنداق کردن نوزاد
یکی از مهمترین نکات آرام کردن و آرام نگه داشتن نوزاد، به درستی قنداق کردن آن است. برای این کار ابتدا باید ملافه را تا بزنید تا شکل الماس شود، سپس گوشه بالا را تا کرده و کودک را روی ملافه بگذارید. حال یک طرف ملافه را به طرف سینه کودک تا زیر بغل او بکشید. حال قسمت پایین ملافه را روی پاهاش گذاشته و پشت شانهای او قرار دهید و قسمتهای باقی مانده ملافه را روی سینه کودک بگذارید تا زیر او قرار بگیرد.
نحوه درست شیردهی به کودک
نحوه درست شیردهی به نوزاد یکی دیگر از نکاتی است که باید به آن توجه کنیدو خصوصا در چند روز اول که بسیار حیاتی محسوب میشود. شاید شیردهی برای بسیار از مادران کار سادهای بنظر بیاید اما اگر با ننحوه صحیح آن آشنا نشوید ممکن است با مشکلاتی همچون کمبود شیر، تقاضای بیش از حد، عفونت سینه و لچ ضعیف شوید. روشهای زیادی برای شیردهی وجود دارد که شما باید هر کدام که برای نوزادتان راحت تر است را انتخاب کنید. برای این کار باید نوزاد خود را به سمت یک طرف سینه نگه دارید و گوش، شانه و لگن او را در یک راسته قرار دهید. یادتان باشد که نباید سر نوزاد خم شود یا بچرخد. برای این کار میتوانید از یک بالش کمک بگیرید تا نوزاد شما به ارتفاع مناسبی برسد. موقعیتهای مختلف شیردهی شامل موارد زیر هستند:
گهوارهای
اولین پوزشین شیر دهی است که به شرح زیر است:
ابتدا سر نوزاد در خم آرنج خود قرار داده و با دست بقیه بدن او را بغل کنید.
سپس با دست دیگر سینه خود را نگه داشت و انگشت شست خود را بالای آن قرار دهید. طوری که نوک سینه و آرئول شما با بینی نوزاد در یک راستا قرار بگیرد.
انگشت اشاره خود را در جایی قرار دهید که چانه نوزاد به سینه شما میخورد. سپس نوک سینه خود را فشار دهید تا نوک پستن به سمت بینی نوزاد قرار بگیرد. حال نوزاد نوک سینه شما را گرفته و شیر خوردن را آغاز میکند.
ضربدری مقاطع
وقعیت بعدی که میخواهیم درمورد آن صحبت کنیم حالت ضربردری یا متقاطع است که برای انجام آن باید موارد زیر را طی کنید:
ابتدا سر نوزاد با دست خود به سمت شینه خود بگیرید.
حال دست خود را پشت سر نوزاد گذاشته و انگشتان را پشت گوش کودک خود ثابت کنید. ی دست دیگر خود پشت گوش دیگر او قرار دهید که بدین صورت دستان شما ضربدری دور کودکتان قرار میگیرد.
توپ فوتبالی
موقعیت دوم توپ فوتبالی یا همان زیر بغل است که برای مادرانی که سزارین کردهاند، سینههای بزرگی دارند، مادرانی که نوزادان ریز جثه یا نارس و دو قلو دارند، گزینه مناسبی است. برای اجرای این پوزیشن باید مراحل زیر را طی کنید:
نوزاد را در کنار پهلوی خود قرار دهید و صورت او را به سمت صورت خود و پاهای کودک خود را زیر بازوی خود قرار دهید. در آخر نوزاد را به سمت سینهای که با آن شیر میدهید بالا بیاورید.
میتوانید با یک دست از سر نوزاد خود محافظت کنید و با دست دیگر سونه خود را به صورت گهوارهای جمع کرده و به نوزاد عزیز خود شیر دهید.
وضعیت تکیه داده (شیردهی بیولوژیکی)
این نوع پوزیشن شیردهی برای مادرانی که سینه کوچک دارد، نوزادشان تازه متوبد شده است یا کودک مبتلا به ناراحتی شکم دارند، مناسب است. جهت شیر دادن در پوزیشن تکیه داده باید مراحل زیر را طی کنید:
ابتدا به تخت و مبل تکیه داده و با کمک بالش خود را در حالت نیمه دراز کشیده قرار دهید. حال نوزد را روی شکم خود بخوابانید طوری شکم نوزادتان روی شکم شما و سر او سمت سینه شما باشد.
با این کار نوزاد روی شکم شما استراحت میکند. در این پوزیشن نوزاد را در مقابل بدن خود قرار دهید به گونهای که بتواند به سینه شما برسد.
نوزاد در این حالت فیکس شده و شما با هدایت نوک سینه به دهان نوزاد خود میتوانید به او شیر دهید.
کودک شما با قرار گرفتن روی سینه شما به راحتی میتوانید دراز بکشید و استراحت کنید.
وضعیت خوابیده به پهلو
این پوزیشن انتخاب خوبی برای شیر دادن در نیمه شب است.
ابتدا خودتان به پهلو خوابیده و کودک خود را نیز در این حالت قرار دهید. سپس با دستی که بالای سرتان است سینه را به سمت پایین کنرتل کرده و سینه را در دهانش قرار دهید.
در این وضعیت ملافههای اضافی را از اطراف نوزاد خود بردارید چرا که خطر خفگی دارد.
موقعیتهایی که نباید به نوزاد خود شیر دهید
در این بخش موقعیتهایی که نباید به نوزد خود شیر دهید را شرح میدهیم:
مادر روی نوزاد خم شود
یکی از دلایل چفت کردن دهان نوزاد خم شدن مادر روی بچه است. در حالی که شما باید پشت خود را صاف نگه داشته و نوزاد را به سمت سینه خود بگیرید.
یک راستا نبودن بدن و سر نوزاد
اگر سر نوزاد سمت سینه مادر باشد اما بدن او به سمت دیگری چرخیده باشد، با این موقعیت قورت دادن شیر برای نوزاد سختتر میشود.
دور بودن بدن نوزاد از سینه مادر
در چنین شرایطی نوزاد مجبور به کشیدن نوک پستان مادر شده که باعث ایجاد احساس ناخوشایند در مادر میشود.
نحوه آروغ زدن نوزاد
در چند ماه اول شما باید حتما آروغ کودک خود را بگیرید تا بتواند به خوبی بخوابد و غذا بخورد. برای این کار باید او را روی سینه خود نگه دارید تا چانه اش روی شانه شما قرار داشته باشد. سپس به آرامی کمر او را بملید و نوازش کنید تا آروغ بزنید. روش دیگری برای این کار وجود دارد و آن هم این است که کودک را روی پای خود قرار دهید در حالی که روی پایه شما درز کشیده باشد، سپس چانه و فک و را با دست خود نگه دارید. توجه کنید که کمی بالاتر از سرش باشد، طوری که سر او حرکت کند، سپس کمر او را به آرامی بمالید و نوازش کنید تا کودکتان آروغ بزند.
همچنین در صورتی که احساس کردید کودک شما در حال خفگی است او را در حالت آروغ زدن قرار دهید و با استفاده از 2 انگشت روی قلب نوزاد را بار ضربه بزنید تا کودک سرفه کند. اما این فشار نباید آنقدر محکم باشد، سپس اگر سرفه کودک خود را مشاهده کردید شی خارجی از مسیر هوا تغییر کرده است.
ماساژ دادن کودک
ماساژ دادن نوزاد باعث قویتر شدن استخوانها و ماهیچههای او میشود. توجه کنید که نباید قبل یا بعد غذا اقدام به ماساژ دادن کودک خود کنید. همچنین برای این کار باید اقدامات زیر را انجام دهید:
کودک خود را روی یک حوله یا ملافه بگذارید و با یک روغن گیاهی ماساژ دادن را شروع کنید. ابتدا از پاها شروع کنید، سپس بازوها، سینه و در نهایت کمر نوزاد را ماساژ دهید. این کار به تسکین ناراحتیهای کودک دلبند شما کمک میکند.
الگوهای خواب کودک
هنگامی که نوبت به الگوهای خواب کودک است شرایط بسیار سخت است. والدین برای خواباندن کودک خود در این زمان تلاش میکنند. شما باید در چنین شرایطی کودک خود را با دنیای جدید و خواباندن او در نور آشنا کنید. بدین ترتیب سعی کنید اتاق را در طول روز روشن نگه دارید و در شب نور را کم کنید. با این کار کودک شما تفاوت شب و روز را بهتر متوجه میشود. سعی کنید تا حد امکان هنگامی که کودکتان خواب است او را نبوسید و نوازش نکنید زیرا به او میگویید که میخواهید با او بازی کنید و همین موضوع باعث بیدار شدن کودک شما میشود. همانطور که میدانید نوزد بیشتر روز را میخوابد که این میزان حدود 15 الی 1 ساعت است. این میزان بین 5 الی 6 ساعت در روز و بقیه ساعت در شب محسوب میشود. در این 15 یا 18 ساعت هر 2 یا 3 ساعت یک بار برای غذا خوردن بیدار میشود. این تغذیه بهتر است هنگامی که خوب سبک است انجا شود و هنگام خواب عمیق صورت نگیرد.
نکات خواب کودک که باید آن را رعایت کنید
هنگام خواب نباید از لباسهای خیلی ضخیم بپوشید و نباید لباسهای عرق آور را تن آنها کنید.
نوزادان را بهتر است در حالت خوابیده بخوابانید و سر او را به سمت راست یا چپ متمایل کنید تا صاف نباشد.
صدای سفید برای کودکانی که به سختی به خواب میروند، موثر است.
شما باید به دما و رطوبت اتاقی که در آن کودکان میخوابد، دقت کنید. محیطی که نوزاد در آن میخوابد نباید خیلی سرد یا گرم باشد.
نحوه تعویض پوشک
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم تحت هیچ عنوانی پوشک را روی بند ناف فرزند خود قرار ندهید تا فشاری به آن قسمت وارد نشوید. همچنین اگر میخواهید کودک خود را پاک کنید خصوصا اگر فرزندتان دختر است توجه کنید که آن را از جلو پاک کنید تا دچار عفونت نشود. هنگامی که شما فرزند خود را پوشک میکنید به دلیل ایجاد رطوبت امکان جوش زدن وجود دارد، به همین دلیل کودک خود را چک کنید تا دچار خارشهای شدید نشود. علاوه بر این باید از هر نوع صابون یا پوشک معطر دوری کنید تا کودک شما دچار جوش یا حساسیت نشود.
نحوه لباس پوشاندن نوزاد
شما باید دقت کنید که مطابق فصل برای کودک خود لباس انتخب کنید و او را سرد یا گرم نگه دارید. برای مثال در فصل زمستان به جای پوشاندن یک لباس کلفت میتوانید از چندین لباس نازک استفاده کنید تا در صورت نیاز بتوانید تعداد این لباسها را کمتر کنید. کودک گرمای بدن خود از طریق سر از دست میدهد در نتیجه حتما با یک کلاه سر او را بپوشانید.
مراقبت از پوست نوزاد
پوست نوزاد بسیار ظریف و نرم است. مواردی مانند قرمزی، جوش و دانههای ریز در برخی نوزادان طبیعی و بی خطر است ام در برخی مواقع میتواند نشانه حساسیت در نوزاد باشد. همچنین اگر لکههای سفید رنگ روی بینی نوزاد خود مشاهده کردید نگران نباشید زیرا این لکهها با گذشت زمان از بین میروند. موارد دیگری مانند لکههای زخیم چرب زرد رنگ روی پوست سر نوزاد هستند که این مورد هم جای نگرانی نداشته و به راحتی با شامپو مخصوص رفع میشود.
گاهی اوقات ممکن است محل زیر پوشک نوزاد شما قرمز شود. اما اگر این قسمت را کرم مخصوص بمالید، پوشک او را منظم تعویض کنید و آن قسمت را تمیز و خشک نگه دارید میتوانید به راحتی این قرمزی را از بین رفته یا از قرمز شدن آن پیشگیری کنید.
مراقبت از نقاط نرم نوزاد
همه نوزادان در قسمت جلو و پشت سر دو ناحیه نرم دارند. یک حفره جمجمه که روی آن پوست قرار دارد. اما اگر از دست زدن به این قسمت میترسید نگران نباشید، زیرا دست زدن به این قسمت آسیبی به مغز او نمیرساند، زیرا این قسمت با غشا فیبری پوشیده شده و از آن محافظت میکند. درواقع این قسمت به کودک کمک میکند تا هنگام تولد از کانال خارج شود. قسمت جلویی سر نوزاد در دو ماهی و قسمت عقبی آن در دو سالگی بسته میشود. اما با این وجود همیشه به این ناحیه توجه کنید چرا که پایین رفتن آن نشانه کبود مایعات در بدن او و آمادگی ابتلا به بیماری منژیت است.
مراحل حمام بردن نوزادان
برای حمام بردن نوزاد خود باید مراحل زیر را طی کنید:
ابتدا صابون نوزاد، دو اسفنج، یک فنجان پلاستیکی و یک حوله آماده کنید.
سپس پوشک تمیز و لباس نوزاد را برای بعد از حمام آماده کنید.
حال از دمای مناسب اتاق و حمام مطمئن شوید.
لگن یا وان مخصوص کودک خود را بین 5 تا 8 سانتی متر آب گرم پر کرده و لباسهای نوزاد خود را در بیاورید.
اگر نوزادتان شروع به گریه کردن کرد، بگذارید پوشک در تنش بماند تا به او احساس امنیت بدهید.
حال نوزد را از قسمت پا وارد آب کنید و پشت سر و گردن او را با یکی از دستهای تان تکیه دهید.
جهت جلوگیری از احساس سرما با یک فنجان روی نوزاد خود آب بریزید.
سپس از یک صابون مخصوص به مقدار کم برای تمیز کردن نوزاد خود استفاده کنید.
از یک اسفنج نرم یا دست بری شستن صورت و بدن نوزاد خود کمک بگیرید.
حال پوست سر نوزاد خود را با کمک یک لیف مرطوب با کمی شامپو بچه بشورید.
سپس لیف را کاملا آبکشی کرده و از آن برای تمیز کردن چشم و صورت فرزند خود کمک بگیرید.
حال با یک شست و شوی معمولی اندام تناسلی نوزاد خود را بشویید.
با یک فجنجان نوزد خود را آبکشی کنید. سپس از یک دست برای سر و گردن و دست دیگر روی باسن او گذاشته، سپس نوزاد خود از وان خارج کنید.
نکات ضروری برای حمام کردن نوزاد
استفاده نکردن از روشور یا سین ظرفشویی
رها نکردن نوزاد در حمام حتی به مدت یک ثانیه
استفاده نکردن از آب سرد
کم بودن مقدار صابون و شامپو
استفاده از وان کودک یا لگن پلاستیکی و پر از آّب گرم
اطمینان از تمیزی وان یا لگن برای حمام کردن نوزادان
خارج کردن وسیل برقی قبل از شروع شست وشوی نوزاد
استفاده نکردن از کف زیاد به علت خطر عفونت
وضعیت طبیعی دفع ادرار نوزاد به صورت روزانه
کودک شرخوار معمولا روزانه 4 الی 10 بار ادرار میکند. در هوای گرم یا در صورت تب این میزان ممکن است به نصف برسد. رگ ادرار نوزاد سالم از زرد کمرنگ تا پررنگ میتواند باشد، ادرار تیره تر غلظت بیشتری دارد. غلظت تیره عموما به مبنای کمبود مایعات در بدن نوزاد است. رنگ صورتی پوشک نوزاد نیز بر مبنای غلظت بیش از حد ادرار او است. اگر ادرار نوزاد شما به مدت طولانی ای صورتی رنگ بود باید به پزشک مراجعه کنید. وجود خون در ادرار نیز طبیعی نبوده و باید با پزشک اطفال مشورت کنید.
سوختگی بعد از ادرار
سوختگی بعد از ادرار یا راش پوشک زمانی اتفاق میافتد که پوست کودک در ناحیه زیر پوشت ملتهب و قرمز شود. این عارضه یکی از رایجترین مشکلاتی است که در بین نوزادان مشاهده میشود و دلیلی بر سهل انگاری مادر نیست، پس در صورت مشاهده آن خود را سرزنش نکنید. از جمله نشانههای سوختگی بعد از ادرار میتوانند شامل تورم پوست زیر ناحیه پوشک، التهاب یا قرمزی پوست کودک در ناحیه زیر پوشک و گرم بودن پوست ناحیه زیر پوشم هنگام لمس کردن نوزاد باشند.
علل ایجاد سوختگی بعد از ادرار
دلایلی که باعث ایجاد سوختگی میشوند شامل موارد زیر هستند:
وجود رطوبت روی پوشک
روشهای اشتباه درمان راش پوشک
مصرف ترکیبات غذایی جدید و تغییر دفعات مدفوع
داشتن حساسیت شیمیایی کودک بع مواد شوینده یا پوشک
هوا نخوردن پای نوزاد
نکات ایمنی که باید مراقب آنها باشید
اگر میخواهید از نوزاد خود در برابر عوامل خطرساز مراقبت کنید باید کارهای زیر را انجام دهید:
خطر خفگی
برای جلوگیری از خطر خفگی باید کارهای زیر را انجام دهید:
برداشتن موبایل یا اسباب بازی آویز دار
خارج کردن طناب، سیم یا بندها از دسترس کودک
دور نگه داشتن کیسههای پلاستیک از دسترس کودک
جلوگیری از خرید اسباب بازیهای شکستنی، برنده و تیز و اسباب بازیهایی که قطعات کوچک دارند.
خطر آتش سوزی
جلوگیری از گذاشتن یا خوردن چیزهای داغ نزدیک کودک
دمای شیر خشک را دقت کرده و گرمی یا سردی آن را چک کنید.
خطر سقوط
نگذاشتن کودک در مکانهای بلند
نگذاشتن نوزاد در کودک
اطمینان از ایمنی خودرو
اگر به تنهایی رانندگی میکنید حتما یک صندلی ماشین خریداری کنید و کودک را درون آن بگذارید.
هرگز کودک را تنهایی در ماشین رها نکنید.
کمربند ایمنی خود را ببندید.
خطر استعمال دخانیات
اگر کودک در فضایی زندگی کند که در آن کسی سیگار میکشد، بیشتر در خطر عفونتهای تنفسی قرار دارد و علائم شدیدتر و طولانیتری در مقایسه با فردی که در این فضا زندگی نمیکند، دارد. در نتیجه اگر سیگاری هستید، برای سلامت فرزند خودتان تلاش به ترک آن کنید. اما اگر برایتان سخت است برای استعمال آن خانه را ترک کنید.
واکسیناسیون
واکناسیون یکی دیگر از نکاتی است که والدین باید آن را جدی بگیرند. هنگامی که نوزاد شما به 4 ماهگی رسید باید اقدام به زدن واکسنهی زیر کنید:
-DtaP-diphtheria, acellular pertussis, tetanus
-Hib –Heamophilus influenza type B
-polip pneumococcal –PCV7
Rotavitus oral vaccine واکسن خوراکی روتا ویروس
واکسن هپاتیت B (برای برخی از کودکان)
تغذیه کودک
در روزهای اول ظرفیت معده کودکان بسیار کم است. به همین دلیل چه شیر مادر به کودک میدهید و چه از شیر خشک استفاده میکنید، باید به صورت مکرر به تعذیه او برسید. همچنین نکات زیر را برای تغذیه کودک باید رعایت کنید:
اگر مانعی برای دادن شیر مادر وجود ندارد بهتر است به کودک خود شیر مادر دهید تا شیر خشک
مقدار تغذیه کودک هر 2 ساعت یک بار کافی بوده و با رشد بیشتر او به شیر بیشتری نیز نیاز است.
میزان تغذیه کودک در روز بین 8 الی 12 بار است.
هنگامی که کودک تازه متولد میشود ماهیچههای فک او در روزهای اول به سرعت خسته میشوند، به همین دلیل ممکن است زمان شیر خوردن او بین 20 الی 30 دقیقه طول بکشد. اما هر چه کودک بیشتر رشد کند، قدرت مکیدن او بیشتر میشود و سریعتر سیر میشود.
اگر شیر بلافاصله نیامد، مادر باید شیر دادن ر ادامه دهدتا از تولید شیر حمایت کرده و شیردهی را با دست یا کمک پمپهای الکتریکی یا دستی شیردوش در فاصله بین شیردهی ادامه دهد.
کودک شما نباید بیش از 3 ساعت گرسنه بماند و هنگامی که زمان شیر خوردن او رسید حتی اگر خواب بود فرزند خود را بیدار کرده و به او شیر دهید.
در صورتی که کودک شما وزن اضافه نمیکند پزشک اطفال به شما شیر خشک را تجویز کند.
یکی از نشانههای تغذیه خوب ممکن است کثیف شدن پوشک 6 الی 8 بار در روز باشد.
کوتاه کردن ناخن کودک
ناخن کودک را بهتر است زمانی که خواب است انجام داده و قبل از این کار ناخنهای آن را بگیرید. ناخن گیر ظریف برای نوزادان مناسب بوده و میتوانید از قیچی مخصوص نوزاد نیز استفاده کنید. همچنین بهتر است هنگام گرفتن ناخن کودک در جایی که نور وجود دارد قرار بگیرید و دست کودک را هنگام گرفتن ناخن نگه دارید. شما باید چند هفته اول به دنیا آمدن کودک خود از سوهان استفاده کنید و در صورت بریدگی نوک انگشت نوزاد آن را سریعا زیر آب سرد بگیرید.
تمیز کردن گوشهای نوزاد
در تمامی سنین وجود جرم در گوش امری طبیعی است و شما باید گوش کودک خود را لیف یا دستمال نرم پاک کنید. اما هرگونه جرم در داخل کانل گوش را به حال خود رها نکنید. موم گوش به علت حفاظت طبیعی کانال گوش ایجاد میشود و استفاده از هرگونه جسم برای خالی کردن آنها تنها برای عقبتر رفتن جرم میشود. برای تمیز کردن آن یک حمام نرم را با آب گرم مرطوب کرده و با آن موم گوش نوزاد را تمیز کنید ما هرگز آن وار گوش نکنید.
جمعبندی
در این مطلب به نکات مراقبت از نوزاد را بررسی کردیم. شما باید به نکاتی همچون نحوه ناخن گیری، نحوه پوشک کردن، تغذیه او، الگو خواب، پوشک کردن و بسیاری از نکات دیگر توجه کنید. برای مثال شما باید قسمت پوشک را خشک نگه دارید تا از جوش زدن یا عفونت جلوگیری کنید. همچنین برای گرفتن ناخن فرزند دلبندتان بهتر است در جایی که نور وجود داشته اقدام به این کار کنید و دست او را بگیرید.
شما چه نکتهای برای مراقبت از نوزاد میدانید؟ نظرات و تجربیات خودتان را برای ما بنویسید.
نظرات کاربران