آلمان یکی از قدرتمندترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا است و یک کشور ایده آل برای کار می باشد. از مهم ترین مزایای مهاجرت کاری به آلمان می توان به کمبود نیروی کار، آموزش رایگان، حقوق و درآمد بالا، امنیت شغلی، ثبات اقتصادی، راحتی گرفتن ویزا برای ایرانی ها، کیفیت زندگی و سطح رفاه بالا و امکان گرفتن اقامت دائم اشاره کرد.
اما مهم ترین مسئله، داشتن اطلاعات کافی برای دریافت ویزای کار می باشد. ما در این مقاله می خواهیم با بررسی وضعیت کار و نرخ بیکاری در آلمان، شرایط سنی، قوانین و شرایط اخذ ویزای کار و نحوه اخذ ویزای کار آلمان با تمام مراحل شما را راهنمایی کنیم. امیدواریم که این اطلاعات برای شما مفید باشد. با ما همراه باشید.
شرایط مهاجرت کاری به آلمان
کشور آلمان، سرزمین نوآوری و چهارمین اقتصاد بزرگ در جهان است و مکانی برای تاسیس شرکت ها و موسسات بزرگ جهان می باشد. اگر دارای تحصیلات دانشگاهی، تخصص و سابقه شغلی مرتبط با شغل مورد نیاز در آلمان هستید و همچنین مدرک زبان آلمانی دارید، واجد شرایط دریافت ویزای کار در آلمان هستید.
وضعیت کار در آلمان
آلمان یکی از پیشرفته ترین کشورهای دنیا است و شرایط بسیار خوبی برای کار و زندگی دارد. حدود 40 میلیون نفر از جمعیت 84 میلیونی آلمان مشغول به کار هستند.
از این تعداد 53/2 درصد مرد و 46/8 درصد را زنان تشکیل میدهند. تقریباً 2.1 میلیون نفر نیز در آلمان فاقد کار هستند. نرخ بیکاری بین این افراد ( 15 تا 64 ساله) 5.1% تا 6.4% میباشد.
کشور آلمان از نظر سرانه درآمدی، توزیع ثروت و سایر المان های توسعه یافتگی، در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد. اقتصاد آلمان تقاضای زیادی برای بکارگیری متخصصان در حرفه های مختلف، به ویژه در حوزه فناوری اطلاعات، مهندسان، تحقیقات، بهداشت و… دارد. آلمان شرایط کاری فوق العاده ای برای بسیاری از افراد خارجی دارد.
افرادی که در آلمان کار می کنند، از مزایای فراوان و امنیت شغلی و بعضی از آن ها از بالاترین درآمدها در جهان بهره مند هستند. ساعت های کاری در بعضی از صنایع در کشور آلمان به 35 ساعت در هفته کاهش یافته است و معمولا تعطیلات 30 روز در سال هم اعمال می شود.
انواع ویزا برای مهاجرت کاری به آلمان
انواع ویزای کار به افراد متخصص داده می شود تا بتوانند در حوزه تخصصی خود در آلمان مشغول به کار شوند، به شرط آن که قرارداد کاری داشته باشند. به طور کلی ویزای کاری آلمان، به دو نوع کوتاه مدت (Short-stay) و بلند مدت (Long-stay) تقسیم بندی می شود.
ویزاهای کوتاه مدت از چند روز تا چند ماه اعتبار دارند و بیشتر برای سفرهای کاری کوتاه مدت استفاده می شوند. ویزاهای بلندمدت بسته به نوع ویزا، از چند ماه تا چند سال وقت دارند. در زیر مهمترین ویزاهای کاری آلمان را آوردهایم:
- Employement Visa (ویزای کار)
- Jobseeker Visa (ویزای جستجوی کار)
- Blue Card (بلوکارت آلمان)
- Self-employed and Freelancer (ویزای خوداشتغالی و فریلنسری)
- Ausbildung Visa (ویزای آوسبیلدونگ)
- Au Pair and Internship
- ICT (برنامه انتقال درون شرکتی)
1. ویزای کار آلمان (Employement Visa)
به طور کلی برای کار در آلمان باید ویزا و مجوز کار (Work Permit) بگیرید. که لازمه آن، دریافت جاب آفر یا پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای آلمانی است. نیروهای فنی و متخصص (Skilled Workers) با گرفتن جاب آفر، میتوانند ویزای کار بگیرند و به آلمان مهاجرت کنند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای کار آلمان
- داشتن مدرک تحصیلی یا مدرک مهارتیِ معتبر
- داشتن سابقهکار مرتبط و مفید
- داشتن تمکن مالی
- مدرک زبان آلمانی
2. ویزای جستجوی کار آلمان (Jobseeker Visa)
اگر نتوانستید از ایران در آلمان کار پیدا کنید، میتوانید با دریافت ویزای جستجوی کار، بهمدت شش ماه به آلمان رفته و در آنجا کار پیدا کنید.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای جستجوی کار آلمان
- داشتن مدرک تحصیلی معتبر
- حداقل 5 سال سابقهکار مفید
- تمکن مالی برای هزینۀ شش ماه زندگی در آلمان
- مدرک زبان آلمانی
3. بلو کارت آلمان (Blue Card)
بلو کارت یک مجوز اقامت است که با استفاده از آن می توانید در آلمان به کار و زندگی مشغول شوید. برای دریافت بلو کارت باید مدرک تحصیلی دانشگاهی داشته باشید و همچنین یک جاب آفر مورد تایید از کارفرماهای آلمانی گرفته باشید.
حقوق شما در قرارداد باید حداقل 56,800 یورو در سال و برای مشاغلی که در آلمان مورد نیاز هستند حداقل 44,304 یورو در سال باشد. با داشتن کارت آبی می توانید تا 3 ماه بعد از تاریخ اتمام قرارداد کاری در آلمان بمانید. همچنین با داشتن این مجوز، بعد از 33 ماه و در برخی شرایط بعد از 21 ماه می توانید اقامت دائم آلمان را بگیرید.
4. ویزای آوسبیلدونگ آلمان (Ausbildung Visa)
آوسبیلدونگ، دوره های کارآموزی هستند که با شرکت در آن ها به صورت مهارت محور در یک موسسه تحصیل و کار می کنید. در این مدت به شما حقوق داده می شود و بعد از پایان دوره به راحتی می توانید وارد بازار کار شوید. این دوره ها بیشتر برای نوجوان ها و جوان هایی مناسب هستند که می خواهند زودتر مهارت های عملی را یاد بگیرند و شروع به کار کنند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای آوسبیلدونگ
- داشتن حداقل مدرک دیپلم
- داشتن حداقل 17 سال سن
- داشتن مدرک زبان آلمانی
- داشتن تمکن مالی
5. ویزای خوداشتغالی و فریلنسری (Self-employed and Freelancer)
خوداشتغالی یک نوع سرمایه گذاری است که در آن با یک طرح تجاری و مقداری سرمایه وارد کشور آلمان می شوید و یک بیزینس در آلمان راه می اندازید. از مهم ترین شرایط دریافت این ویزا داشتن سابقه کار مرتبط و مفید، سرمایه مورد نیاز و بیزینس پلن قوی می باشد.
6. برنامه انتقال درونشرکتی (ICT)
برنامه انتقال درون شرکتی یکی از روش های مهاجرت کاری به آلمان است که با استفاده از آن می توانید در شعبه شرکت یا سازمان خو در آلمان یا کشورهای دیگر اروپایی کار کنید. موقعیت شغلی شما باید مدیر یا نیروی متخصص باشد و توسط این شرکت به اروپا اعزام شوید. در صورت داشتن شرایط لازم ، یک ICT Card به شما داده می شود که اجازه کار و اقامت در آلمان را به شما می دهد.
7. Au Pair and Internship
ویزای Au Pair برای جوانان زیر 27 سال می باشد که به فرهنگ آلمانی علاقه دارند و می خواهند در یک خانواده آلمانی کار کنند. اوپرها در کارهای خانه به این خانواده کمک میکنند و در ازای آن، اقامت رایگان، غذا و حقوق از این خانواده میگیرند. ویزای اوپر برای حداقل 6 ماه و حداکثر 1سال صادر میشود و قابل تمدید نیست.
قوانین جدید مهاجرت کاری به آلمان
به دلیل نیاز شدید آلمان به نیروی کار، شرایط کار در این کشور برای اکثر افراد متخصص و تکنسین ایرانی با شرایط یکسان با شهروندان آلمانی امکان پذیر است. مهم ترین عامل جذب نیروی کار توسط آلمان، داشتن رزومه قوی است و افراد بدون داشتن مدرک دانشگاهی هم می توانند در آلمان مشغول به کار شوند.
مهم ترین شرایط برای دریافت ویزای کاری آلمان
- داشتن حداقل 17 سال سن
- داشتن مدرک زبان آلمانی
- داشتن سابقه کار مفید و مرتبط
- داشتن تمکن مالی
پر تقاضا ترین مشاغل آلمان
به طور کلی برای مشاغل مورد نیاز در آلمان در حال حاضر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشته های پزشکی و پیراپزشکی
- رشته های مهندسی
- رشته های فنی
- خودرو
- فیزیک و نجوم
- مدیریت خرید
- دستیار فروش
- مدیریت توزیع
- مشاور شرکت
- مدیر منابع انسانی
- متخصصان گردشگری و هتل داری
- مشاغل مرتبط با لوله کشی، گرمایش و تهویه مطبوع
- معماری
- سنگ تراشی
- تجارت و اقتصاد
- مدیر و مهندسی فروش
- مدیر و مهندسی پروژه
- مدرس اتوماسیون صنعتی
- تحقیقات فنی و توسعه علم
- لوکوموتیورانی
- رباتیک
- ریاضیات و علوم کامپیوتر
- تکنولوژیست صنعت
- برنامه نویسی
- مشاغل مرتبط با ساخت و ساز ساختمان
- حقوق و قانون
- علوم طبیعی
- مشاغل مرتبط با کوره و سیستمهای گرمایش هوا
مدارک لازم برای مهاجرت کاری به آلمان
- پاسپورت با حداقل یک سال اعتبار
- دو عدد عکس پرسنلی
- فرم پر شده درخواست ویزا
- اسناد محل سکونت در آلمان
- قرارداد کاری با شرح جزئیات
- رساله ای درباره اهداف و برنامه فرد در مهاجرت به آلمان
- رزومه تحصیلی و شغلی
- گواهی تمکن مالی
- گواهی عدم سوء پیشینه
- مدارک هویتی اعم از شناسنامه و عقدنامه
- بیمه مسافرتی تا زمان پیدا کردن کار در آلمان
- رسید پرداخت هزینه ویزا به مبلغ 75 یورو
پیدا کردن کار در آلمان
پیدا کردن کار در آلمان به دلیل قوانین سختگیرانه این کشور بسیار سخت و پیچیده است و کوچکترین اشتباه یا خطا در مصاحبه آنلاین و تنظیم رزومه و آماده سازی و ارسال مدارک باعث عدم پذیرش از سمت کارفرماهای آلمانی می شود. برای پیدا کردن شغل در آلمان، می توانید وب سایت های استخدام مربوط به کشور آلمان را بررسی کنید.
با وجود پیچیدگی های موجود در اقدام برای مهاجرت کاری به آلمان، بهتر است با یک وکیل مهاجرت به آلمان در ارتباط باشید تا بهترین انتخاب ها را داشته باشید و در این مسیر با مانع و مشکلی مواجه نشوید.
درآمد و حقوق در کشور آلمان
کشور آلمان از سال 2015 اقدام به تصویب نرخ دولتی حداقل میزان دستمزد کرده تا از حقوق کارگرانی که کمتر از حد مجاز دریافت می کردند حمایت کند. حداقل دستمزد در آلمان معادل ساعتی 10.45 یورو و ماهیانه 1744 یورو است. متوسط درآمد در آلمان به عوامل مختلفی مانند تحصیلات، میزان تخصص، منطقه جغرافیایی، جنسیت، نوع صنعت و سابقه کاری بستگی دارد.
شرایط دریافت اقامت دائم آلمان بعد از کار در این کشور
مهم ترین شرایط برای دریافت اقامت دائم آلمان، موارد زیر هستند:
- داشتن یک محل اقامت مشخص برای زندگی
- داشتن مهارت زبان حداقل در سطح B1 طبق استاندارد CEFR
- داشتن درآمد کافی برای تامین مایحتاج زندگی
- قبولی در آزمون زندگی در آلمان، برای تست دانش در موردفرهنگ و نظم حقوقی_اجتماعی آلمان
- پرداخت مالیات، بیمه سلامت و حق بیمه به صندوق بازنشستگی
نظرات کاربران