پارچه جین یکی از انواع پارچههای پرطرفدار است که امروز دوباره وارد عرصه مد شده است. مدتی است که پارچه جین دوباره وارد مد و فشن شده و برای دوخت ژاکت، دامن، کیف و حتی کفش از آن استفاده میشود. اما آیا تا به حال با خودتان فکر کردهاید که تاریخچه این پارچه چیست؟ یا چگونه تولید میشود و چه انواعی دارد؟ امروز ما در این مطلب میخواهیم به آشنایی با پارچه جین بپردازیم. پس اگر شما هم به لباس یا به طور کلی محصولات جین علاقه دارید، این مقاله را از دست ندهید.
تاریخچه پارچه جین
جالب است که بدانید کلمه جینز از واژه فرانسوی bleu de genes آمده است که به معنی آبی جنوا است. جنوا درواقع یک شهر در ایتالیا بوده که به زبان فرانسوی به آن gense گفته میشود. این پارچه مبدا فرانسوی و ایتالیایی دارد که در شهر نیم در کشور فرانسه بافندگان تلاش کردند تا پارچه جین را باز تولید کنند اما از الگوی بافندگی دیگری استفاده کردند که این الگو دندههای مورب بود. به این الگو دنیم گفته میشود که از واژه de nimes فرانسوی به معنای” از نیم آمده” است.
این پارچه برای اولین بار جهت دوخت لباس ملوانان مورد استفاده قرار گرفت که بعد ها استفاده آن در دهه 1950 ابتدا بین جوانان و سپس بین همه سنین کردم جامعه فراگیر شد. امروزه این نوع پارچه آنقدر شهرت پیدا کرده است که روزانه 15 میلیارد دلار جین توسط مردم آمریکا خریدنی میشود. قدیمیترین برندهای شلوار چین لیوایز، لوی استراوس و رتگلر هستند. همانطور که میدانید رنگ این نوع شلوارها آبی است که برای رنگ آنها از رنگ نیل استفاده میکنند. منبع تولید و پرورش این رنگ به کشور هند باز میگردد که برای یک شلوار تنها چند گرم مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است بدانید که سالانه بیش از 20 میلیون تن رنگ نیل برای این صنعت مصرف میشود.
شلوار جین ابتدا به دلیل دوام بالا توسط کارگران مورد استفاده قرار میگرفت ک بعدها در دهه 1930 رایج شد. در این زمان صنعت فیلم سازی هالیوود در فیلمهای گاوچران (کابوی) از شلوار جین استفاده میکرد که همین موضوع شهرت این شلوار را بیشتر کرد. با شروع جنگ جهانی دوم تولید و فروش این شلوار افت کرد اما وقتی سربازان امریکایی هنگام مرخصی شروع به پوشیدن این شلوارها کردن، شلوار جین دوباره روند صعودی فروش خود را پس گرفت. با تمام شدن جنگ جهانی شرکتهای دیگری همچون lee و wranler ظاهر شدند. سپس در دهه 1950 جوانان با الهام از مارلون براندو در فیلم the wild one و rebel without cause با بازی جیمز دین شروع به پوشیدن این شلوارها به شکل شورشی کردند. اما با گذشت مدت زمانی برخی مکانها همچون مدرسه و تئاتر پوشیدن این سبک شلوار جین را ممنوع کردند. بین دهههای 1960 الی 1970 تولید کنندگان شروع به تولید شلواهای جین مختلغی کردند. سپس سربازان امریکایی سرهمیهای جلو بسته را به دنیای مد معرفی کردند. در دهه 196 0 در شلوارهی زنانه و مردانه زیپ در پایین و جلو شلوار قرار گرفته بود. بعد ها در 1970 شلوار جین به یک پوشش قابل قبول در آمریکا تبدیل شد که در کشور ژاپن این موضوع کاملا برعکس بود. در اوایل دهه 1980 شلوارهای جین سنگ شور توسط شرکت GWG یا همان شرکت پوشاک غربی بزرگ به بازار مرفی شدند. فریلند از ادمونتون در آلبرتا پیشگام این نوع شلوار جین بود.
پارچه جین چگونه تولید میشود؟
تمامی افراد حداقل یک شلوار جین در کمد خود دارند. استفاده این پارچه از قرن نوزدهم میلادی آغاز یافت. کارگران معدن روزهای زیادی را بیابانها و معدنهای طلا در جال جستجو بودند و به یک شلوار محکم برای کار کردن خود نیاز داشتند. در نتیجه این نوع شلوار را به تن میکردند. اما این شلوار با گذشت مدت زمانی توانست به شهرت، ثروت و محبوبیت زیادی برسد.
در ساخت این پارچه پنبه به عنوان ماده و متریال اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. البته پنبه باید در چند مرحله به یک پارچه محکم همچون جین تبدیل شود. ابتدا پنبه برداشت شده، نخ تولید میشود و بعد از تصفیه نوبت به ساخت جین میرسد. برای این کار یک الیاف مصنوعی که اسپندکس یا الاستین نام دارد وارد چرخه تولید شده و از آنجایی که خاصیت ارتجاعی بالایی دارند، ظرفیت نخ جین را حدود 15 درصد افزایش میدهند.
سپس نخ باید رنرزی شود که نخهای تار به رنگ سفید و پودهای به رنگی نیلی تبدیل میشوند. در گذشته برای رنگرزی نخ جین از دو نوع رنگرزی گوگردی و نیلی روشن مورد استفاده میشد. این رنگ از گیاهان نیل بوده و بیشتر در کشورهای آسیای شرقی وجود داشت. اما امروزه این کار با رنگ نیلی مصنوعی و شیمیایی صورت گرفته و هر چه نخ جین بیشتر در معرض رنگ و اکسداسیون باشد، رنگ آن غلیظ تر و قویتر میشود. همچنین امروزه رنگهای دیگری مانند مشکی، صورتی، سفید و خردلی هم برای ساخت این نوع پارچه استفاده میشود که محبوب نیز هستند. اما باز هم پارچه رنگ نیلی از محبوبیت بیشتری در بین مردم برخوردار است.
سپس نخ لی برای بافت آماده شده و به یک پارچه محکم و زیبا تبدیل میشود. در دنیای امروز کشورهایی مانند پاکستان، هند، اندونزی، چین، آمریکای شمالی؛ ژاپن، برزیل، بنگلادش، ایتالیا و سریلانکا جزء 10 کشور تولید کننده برتر در جهان محسوب بهشمار میروند. علاوهبر این، شاید برایتان جالب باشد که بدانید در سال حدود 300 میلیون شلوار جین در کشور چین تولید شده که این عدد بسیار تعجب برانگیز است.
ویژگیهای پارچه جین
در این بخش میخواهیم درمورد ویژگیهای این نوع پارچه صحبت کنیم. این ویژگیها شامل موارد زیر هستند:
دوام بسیار زیاد این شلوار یکی از مهمترین و اصلیترین ویژگیهای این شلوار محسوب میشود. پارچه جین به راحتی ساییده یا فرسوده نمیشود و چندین سال میتواند دوام و زیبایی خود را حفظ کند.
این نوع لباس یا شلوار در روزهای اولی که آن را خریداری میکنید، بسیار سفت و سرسخت است اما با گذشت مدت زمانی نرم میشود اما در عین حال استحکام خود را حفظ کرده و کهنه نمیشود.
این پارچه را به آسانی میتوان اتو کرد و اتو کردن آن باعث خراب شدن یا سوختن آن نمیشود. در نتیجه اگر بعد از شستن شلوار جین خود شاهد چروکهای زیادی روی آن بودید نگران نباشید زیرا با یک اتو ساده این چروکها از بین میروند.
انواع پارچه جین
به طور کلی پارچه جین به چندین نوع تقسیم میشود. درواقع مراحلی که پارچه جین بعد از تولید طی میکند انواع آن را تعیین میکند. این پارچهها شامل موارد زیر میشوند:
جین 100 درصد
جین خام
جین sanforized (این نوع جین از طریق فرآیند فشرده سازی چروک میشود)
جین رنگی
جین کشی یا استرچ
جین لبه دار
جین سنگشور شده
جین poly
جین ecru یا سفید رنگ
جین bull
جین thermo
هر کدام از جینها به شرخ زیر هستند:
جین 100 درصد
این نوع جین یک جین طبیغی است که به روشهای مختلفی از آن استفاده میشود. جین 100 درصد بادوام، محکم و کاربردی است. این نوع پارچه فرآیند شست و شو را طی نکرده که به همین دلیل میتوان از آن در تولید محصولات مختلفی همچون کفش، کلاه و کیف استفاده کرد.
جین خام
جین خام معمولا بعد از رنگ شسته نشده است. درواقع در خیاطی مرحله شست و شو با هدف نرم شدن و از بین رفتن چروک پارچهه انجام میشود. جین خام به تمامی پارچههایی که امروزه روی شلوار یا محصولات مختلف میبینید شباهت دارد که به آن unsanforized نیز میگویند.
جین sanforized
این چین توسط فرآیند فشرده سازی کنترل شده چروک میشود و یک نوع پارچه فرآوری شده است. بیشتر جینهای خام چروک هستند اما این نوع پارچه بعد از شست و شو چروک نمیشود.
جین رنگی
این پارچه ها معمولا به دو نوع آبی و رنگهای دیگر تقسیم میشوند که در بخشهای قبلی آنها را به شما معرفی کردیم. تولید کنندگان این نوع پارچه برای جذب مشتری بیشتر پارچههای جین رنگی را تولید کردند که شامل طوسی، خاکستری، صورتی، سیاه، سفید و … هستند. این پارچهها ممکن است در صنعت تولید شلوار طرفدار زیادی نداشته باشند اما از آنها در دوخت محصولات دیگری مانند لباس کودکان، نوجوانان و … نیز میتوان استفاده کرد.
جین کشی یا استرچ
پارچه جین بعدی کشی یا استرچ است که الیاف lycra و spandex را شامل میشود که باعث بالا بردن خاصیت ارتجاعی آن میشوند.
جین لبه دار
در اینتهای این نوع پارچه یک نوار وجود دارد که معمولا نارنجی یا قرمز رنگ هستند. یکی از اصلیترین کشورهای تولید کننده این نوع جین ژاپن است که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
جین سنگشور
سنگشور بودن این نوع پارچه جین باعث کهنه یا قدیمی بنظر آمدت آن میشود که در سمت ضد آب آن سنگشور وجود دارد. جین سنگشور ظاهری جذب یا متفاوت دارد که قسمتهایی آن بی رنگ است. نکته قابل توجه این است که این نوع پارچهها نسبت به پارچههای جین دیگر مقاومت بیشتری دارد.
جین ercu
این جین رنگ رزی نشده و دارای رنگ طبیعی خود یا همان سفید است.
جین bull
حدود یک سوم این پارچه ساختار توری دارد که بسیار مستحکم و مقاوم است. جین bull برای لباس استفاده نشده و معمولا برای دکور منزل لوازم داخلی استفاده میشود.
جین thermo
به این نوع جین، جین دولایه نیز گفته میشوند که سبک بوده و در دوخت و دوز به کار میرود. این پارچه باعث میشود تا لباس ظاهری صاف و اتو کشیده داشته باشد.
لی تنسل یا جین کاغذی
نوع بعدی در مقایسه با جینهای دیگر نازک تر است که از الیاف نانو ساخته شده و مانند الیاف پنبه، سلولوزی بالایی دارد.
جین گاباردین
پارچه گاباردین ترکیبی از پارچه گاباردین و جین است که از استحکام و کیفیت بالایی برخوردار است. جین گاباردین خاصیت کششی بالایی دارد.
جین چروک
همانطور که از نام این نوع جین پیداست، این نوع پارچه از ابتدا چروک بوده و برای همه نیز چروک باقی میماند. در نتیجه شما حتی اگر اقدام به شستن آن بکنید چروک آن از بین بین نمیرود.
پارچه وینتیج
این نوع جین یک پارچه قدیمی است که با شستشوی سنگین با سنگ یا آنزیم سلولز با سفید کننده یا بدون سفید کننده تشکیل میشود که معمولا زاپ دار هستند.
جین مرمری
به این نوع جین اسید شویی نیز گفته میشود که برای درست کردن آن از سنگ پوکه آغشته به دکلره استفاده میشود. این کار هنگام تولید نیز با اضافه کردن اسیدهای شیمیایی امکان پذیر است. جین مرمری ظاهری شسته، کهنه، فرسوده و لکه دار دارد که در دهه 1980 از محبوبیت خاصی برخوردار بود.
جین معکوس
این نوع پارچهها پارچههایی هستند که معمولا پشت و روی آنها یکسان بوده و هیچ تفاوتی میان آنها وجود ندارد.
راهنمایی نحوه نگهداری پارچه جین
در این بخش شما را با نحوه شست و شو، اتو و نگهداری این نوع پارچه آشنا میکنیم.
شست و شو
برای شست و شوی این نوع پارچه جهت جلوگیری از رنگ ندادن آن میتوانید آن را پشت و رو کنید. همچنین باید پارچه جین را در آب متوسط تا خنک بشویید. برای خشک کردن این نوع پارچه آن را در خشک کن با درجه متوسط قرار دهید. اگر میخواهید پارچه جین شما طول عمر بیشتری داشته باشد باید آن را آویزان کنید. علاوهبر این، پارچه جین را زیاد نشویید چون شستن زیاد آن مواد شیمیایی موجود در پارچه جین را از بین میبرد.
نگهداری
جین جزء پارچههایی است که بر اساس استحکام و حنسی که دارد نیازی به نگهداری خاصی ندارد.
اتو
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم این نوع جین به راحتی اتو شده و به دستگاه اتو مخصوصی نیاز ندارد. اما برای اتو کشیدن آن بهتر است ابتدا یک پارچه روی آن گذاشته و از روی آن اقدام به اتو کردن پارچه جین خود کنید.
جمعبندی
در این مقاله به یکی از پرطرفدارترین پارچهها یعنی پارچه جین پرداختیم. همانطور که میدانید این نوع پارچه در صنایع مختلف همچون ساخت مبلمان و وسایل مربوط به منزل، کیف، کفش، شلوار، انواع لباس و … استفاده میشود. جین انواع مختلفی دارد که شامل جین 100 درصد، جین کشی، جین خام، جین رنگی، جین سنگ شور، جین مرمری و … هستند. این نوع پارچه را باید تا حد امکان کمتر بشویید و هنگام شستن آن باید دمای آب را در حالت متوسط یا سرد قرار دهید. بهتر است برای بالا رفتن دوام و عمر پارچه جین آن را آویزان کنید تا خشک شود.
شما کدام نوع پارچه جین را میپسندید و از کدام نوع بیشتر استفاده میکنید؟ نظرات خودتان را برای ما بنویسید.
نظرات کاربران