رفع استرس بیکاری؛ روش هایی برای رفع اضطراب بیکار بودن

داشتن هدف در زندگی به انسان انگیزه داده و به زندگی او جهت می‌دهد. شاید برایتان پیش آمده باشد که برخی از روز‌ها به علت نداشتن هدف یا بیکاری استرس داشته باشید. این شرایط یک حس شرایط است که امکان دارد هر انسانی حداقل یک بار آن را در زندگی خود تجربه کند. زیرا بیکاری یا نداشتن هدف انسان را به ناکامی می‌کشاند و او را دچار استرس و ناراحتی می‌کند. حال در این مطلب می‌خواهیم بررسی کنیم که با استرس بیکاری چکار می‌توانیم بکنیم؟ آیا می‌توان آن را رفع کرد؟

استرس بیکاری و از دست دادن شغل چیست؟

رفع استرس بیکاری

گاهی اوقات افراد به علت از دست دادن شغل، استعفا، اخراج شدن، تعدیل نیرو یا حتی بازنشستگی دچار مشکلات مختلفی شوند. زیرا از دست دادن شغل یکی از پر استرس‌ترین تجربه‌هایی است که هر انسانی می‌تواند با آن روبه‌رو شود. این اتفاق می‌تواند سلامت روانی و عاطفی فرد را به خطر بی‌اندازد. داشتن شغل باعث شان اجتماعی شما شده و به آن معنا و هدف می‌بخشد. بدین ترتیب در صورتی که شما شغل خود را از دست دهید باعث احساس سرخوردگی، عصبانیت یا افسردگی می‌شوید. یا حتی ممکن است نسبت به هویت خود تردید پیدا کرده و برای آینده خود نگران شو ید.

پیامد‌های بیکاری یا از دست دادن شغل

از دست دادن شغل، علاوه بر استرس پیامد‌های دیگری نیز به همراه دارد که این پیامد‌ها به شرح زیر هستند:

  • از دست دادن احساس امنیت شخصی و خانوادگی
  • تخریب دوستی‌ها و روابط اجتماعی مبتنی بر کار
  • از دست دادن احساس کنترل در زندگی خود
  • اختلال در فعالیت‌های هدفمند
  • بهم خوردن روال زندگی
  • ضعف در اعتماد بنفس و عزت نفس

راه‌های رفع استرس بیکاری

رفع استرس بیکاری؛ روش هایی برای رفع اضطراب بیکار بودن

بیکاری می‌تواند پیامد‌های زیادی به دنبال داشته باشد اما مهم این است که شما نباید امید خود را کاملا از دست دهید و از امروز برای رفع این استرس تلاش کنید. زیرا در زندگی همواره زمان امید وجود دارد حتی اگر این امید کوچک و کم نور باشد. برای رفع استرس بیکاری خود باید کارهای زیر را انجام دهید:

غم خود را در آغوش بگیرید!

از اینکه ناراحت هستید، عصبانی نباشید و با آن کلنجار نروید، زیرا کلنجار رفتن مشکل شما را بدتر می‌کند. به جای این کار باید سعی کنید غم خود را بپذیرید. زیرا مغز شبکه‌ای پیچیده دارد که نسبت به تهدید حساس است. در نتیجه، هنگامی که یک تهدید همچون بیکاری را احساس می‌کند خود را برای رویارویی با آن آماده می‌کند. در چنین شرایطی مغز راه ((جنگ و گریز)) را انتخاب می‌کند. سپس ضربان قلب بالا می‌رود، عضلات بدن منقبض شده و آماده واکنش می‌شود. به همین دلیل شما باید در این شرایط سعی کنید نفس عمیق بکشید و خودتان یادآوری کنید که این شرایط کاملا طبیعی است. سپس اگر ناراحت هستید و می‌خواهید گریه کنید، جلوی خود را نگیرید و به خودتان اجازه دهید که این حس را تجربه کنید.

ناراحتی و اندوه خود را درک کنید!

رفع استرس بیکاری؛ روش هایی برای رفع اضطراب بیکار بودن

فراموش نکنید که این حس شما کاملا طبیعی است و باید آن را درک کنید. زیرا از دست دادن شغل مانند از دست دادن یک عزیز روی احساسات روحی و روانی شما تاثیر می‌گذارد و شما با درک این حس می‌توانید از تصمیمات نادرست در این دوران جلوگیری کنید. علاو‌براین، قطع ارتباط با همکارانی که شما هر روز با آن‌ها وقت می‌گذراندید می‌تواند ناراحت کننده باشد.

خود زنی یا خود آزاری نکنید!

از اینکه کار خود را از دست داده‌اید خود را سرزنش نکنید و از تحقیر کردن خود اجتناب کنید، زیرا این کار جز بدتر کردن حال شما فایده دیگری ندارد. شما باید برای پیدا کردن کار جدید به اعتماد بنفس نیاز دارید و اگر آن را از دست دهید دیگر نمی‌توانید شغل جدید پیدا کنید یا حتی به سراغ پید کردن آن نمی‎‌روید.

یادتان باشد که این شرایط یک شرایط موقتی است و شما بالاخره از این وضعیت خارج می‌شوید. همچنین برای افزایش اعتماد بنفس خود، می‌توانید سر گذشت برخی از افراد موفق را بخوانید تا متوجه بشید که حتی این افراد نیز شکست را تجربه کردند اما با از دست ندادن اعتماد بنفس، تجربه و تلاش دوباره خود را از این شرایط نجات داده‌اند و به یک انسان موفق تبدیل شده‌اند.

قدرت خود را تقویت کنید

بعد از دست دادن شغل احتمال دارد دچار احساس شرم و خجالت شوید و حتی از دوستان و خانواده خود کناره‌گیری کنید. به همین دلیل شما باید سعی کنید از این شرایط جلوگیری کرده و تا حد امکان با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنید. برقراری روابط با دوستان و آشنایان بهترین راه برای رفع استرس بیکاری محسوب می‌شود. همچنین می‌توانید با دوست نزدیک یا صمیمی خود درد و دل کنید تا آرام شوید. اینکه شخص مقابل به شما راهکاری ارائه می‌دهد یا خیر اهمیتی ندارد، گاهی تنها صحبت کردن و داشتن یک شنونده خوب در زندگی می‌تواند میزان درد و ناراحتی شما راکاهش دهد.

با افراد و دوستان جدید ارتباط برقرار کنید

همانطور که کمی پیش عنوان کردیم، از دست دادن شغل از طرفی و قطع ارتباط با همکاران خود از طرفی دیگر می‌تواند دچار استرس و ناراحتی شما شود. در نتیجه برای از بین بردن این حس باید با افراد جدید ارتباط برقرار کنید. حتی می‌توانید به دنبال شغل جدید بگردید و در آن شغل با همکاران جدید خود معاشرت کنید.

حتی اگر فعلا موفق به پیدا کردن شغل نشده‌اید، می‌توانید در یک باشگاه یا یک کلاس آموزشی ثبت نام کنید. زیرا ثبت نام در یک کلاس جدید می‌تواند اعتماد بنفس شما را افزایش دهد. علاوه‌براین، شما در این فضا دوست پیدا می‌کنید. هنگامی که شما در کاری موفقعیتی کسب می‌کنید، احساس ارزشمند‌ی می‌کنید.

حمایت خانواده به شما انگیزه می‌دهد

بیکاری تمامی اعضای خانواده را درگیر می‌کند. اما شما مجبور نیستید تنهایی بار این ناراحتی را به دوش بکشید و ناراحتی خود را پنهان کنید و خود را شاد نشان دهید. بلکه می‌توانید ناراحتی را با آن‌ها در میان بگذارید تا آن‌ها شما را حمایت عاطفی کنند. با حمایت عاطفی خانواده، شما می‌توانید در این دوران روحیه خود را حفظ کنید و برای پیشرفت خود تلاش کنید.

درواقع هنگام استرس و افسردگی، حرف زدن یکی از بهترین‌ راه‌های مقابله با این شرایط است. در نتیجه در این شرایط یا هر شرایط ناراحت کننده دیگری باید احساس خود را با خانواده خود به اشتراک بگذارید و به آن‌ها بگویید که چگونه می‌توانند شما را کمک یا حمایت کنند.

به نگرانی‌های خانواده خود گوش کنید

اگر نان آور خانواده هستید، این موضوع را درک کنید که آن‌ها هم به اندازه شما نگران این شرایط هستند و استرس دارند. به همین دلیل با خانواده خود صحبت کنید و به نگرانی آن‌ها گوش دهید. اگر خانواده شما نگرانی خود را ابراز کردند، هیچگاه با پرخاشگری با آن‌ها صحبت نکنید. زیرا با این کار به آن‌ها استرس و نگرانی بیشتری القا کرده و خودتان نیز دچار ناراحتی و عذاب وجدان می‌شوید. به جای این کار می‌توانید با خانواده خود وقت بیشتری اختصاص دهید و با آن‌ها تفریح کنید. با این کار می‌توانید روحیه خود و خانواده خود را بهتر کنید.

به کودک خود برای مقابله با بیماری کمک کنید

اگر در خانواده یک کودک دارید باید این را بدانید که بیکاری شما به شدت فرزندتان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کودکان ممکن است نتواند مانند یک انسان بالغ منطقی فکر کنند و احتمال دارد احساس کنند که دنیای آن‌ها خراب شده است. سعی کنید درمورد تاثیرات بیکاری روی زندگی آن‌ها با احتیاط صحبت کنید اما آن‌ها را در جریان مشکلات مالی قرار ندهید.

کودکان شاید شما را مقصر این وضعیت بدانند. در نتیجه شما باید با آن‌ها صحبت کنید و به کودک خود اجازه کمک کردن بدهید. به عنوان مثال یک کمک هزینه کوچک یا به تعویض انداختن هزینه‌های گران شاید برای شما کمک بزرگی نباشد اما او احساس می‌کند که کار بزرگی برایتان انجام داده است و همین موضوع استرس او را کاهش می‌دهد.

تعریف منفی از خود ممنوع!

برای همه ما پیش آمده است که وقتی وارد یک مهمانی می‌شویم، افراد خانواده سوال “چه کار می‌کنی” را از ما می‌پرسند و در چنین شرایطی اگر شما بیکار باشید احساس بی‌هویتی می‌کنید و از خود یک تعریف منفی ارائه می‌دهید. فراموش نکنید که از دست دادن شغل هویت یا شخصیت واقعی شما را تعریف نمی‌کند و شما تنها شخصی نیستید که این حس را تجربه می‌کنید.

شما برای خود شخصیت دارید، علایق دارید و این مشخصاتی هستند که شما را تعریف می‌کنند. بدین ترتیب  باید به دنبال کار‌هایی باشید که شما را شاد می‌کنند. با دنبال سرگرمی‌ها و فعالیت‌های معنادار می‌توانند شما را از این احساس بی‌هویتی خارج کنید.

ورزش کردن را فراموش نکنید

بسیاری از افراد به علت مشغله‌های فراوان و کمبود وقت، نمی‌توانند به دنبال فعالیت‌های ورزشی بروند. اما حال که شغل خود را از دست دادید، می‌توانید این موقعیت را به عنوان یک فرصت ببینید و از آن نهایت استفاده را کنید. ورزش کردن یکی از راه‌های کاهش یا از بین بردن استرس و افسردگی است. فعالیت‌های ورزشی می‌تواند ماهیچه‌های منقبض شده را آرام کند، تنش موجود در بدن شما را کاهش دهد، اندروفین بدن شما را بهبود بخشیده و در نهایت خلق و خوی شما را تقویت کند. همچنین تناسب اندام و سلامت جسمی نیز می‌تواند به افزایش اعتماد بنفس کمک کند.

شما می‌توانید روزانه تنها 30 دقیقه از وقت خود به را به ورزش کردن اختصاص دهید. اگر شروع این فعالیت‌ها برایتان سخت است، آن را به فعالیت‌های کوتاه و 10 دقیقه‌ای تقسیم کنید. 10 دقیقه پیاده‌روی می‌تواند به طرز معجزه‌آسایی روحیه شما را تقویت کند.

اگر می‌خواهید وقت بیشتری به ورزش کردن اختصاص دهید، ورزش‌های ریتمیک، دویدن، تمرین با وزنه، شنا، ورزش‌‌های رزمی یا حتی رقصیدن را امتحان کنید. هنگام انجام فعالیت‌های فیزیکی تمام سعی خود را کنید که حداقل در آن 30 یا 10 دقیقه به مشکلات خود فکر نکنید و تنها به بدن و احساس خود در حین حرکت تمرکز کنید.

مراقب تغذیه خود باشید

هنگامی که شما دچار استرس یا افسردگی هستید، شاید به تغذیه خود توجه نکنید و میلی به غذا خوردن نداشته باشید. اما باید سعی کنید که یک رژیم غذایی صحیحی داشته باشید و از غذا خوردن دست نکشید. همچنین باید مراقب مصرف یک سری مواد مغذی باشد زیرا مصرف این مواد می‌تواند استرس و ناراحتی شما را بیشتر کند.

این مواد مغذی کربوهیدرات‌های تصفیه شده و قند هستند. زیرا در این دوران ممکن است شما هوس تنقلات شیرین یا غذا‌های راحت همچون نان سفید، ماکارونی، سیب زمینی یا سیب زمینی سرخ کرده کنید اما باید از خوردن این مواد غذایی اجتناب کنید. همچنین شما باید از نوشیدنی‌ها یا مواد غذایی که دارای کافئین هستند، دوری کنید.

شما می‌توانید اسید‌های چرب امگا 3 را جایگزین کافئین و کربوهیدرات کنید. سالمون، شاه ماهی، ساردین، بذر و کتان و گردو از مهم‌ترین منابع اسید‌های چرب محسوب می‌شوند.

به خودتان سخت نگیرید

هنگامی که شما با یک مشکل بزرگی مانند از دست دادن شغل رو به رو می‌شوید، در برابر هر مشکل بزرگ و کوچکی آسیب‌پذیر می‌شوید. یعنی ممکن است حتی کوچک‌ترین چیز شما را احساساتی و پرخاشگر کند. در نتیجه شما باید بیشتر مراقب خود باشید و به خودتان سخت نگیرید. سعی کنید به تفریح، استراحت و آرامش خود اهمیت بیشتری دهید تا از نظر ذهنی، عاطفی و فیزیکی در بهترین حالت قرار بگیرید. این کار در پیدا کردن شغل به شما کمک می‌کند.

خواب کافی داشته باشید

علاوه بر تغذیه باید مراقب خواب خود نیز باشید، زیرا خواب تاثیر زیادی رو خلق و خوی شما دارد. یک انسان بالغ باید بین 7 الی 8 ساعت در روز بخوابد. این ساعت به شما کمک می‌کند سطح استرس خود را کاهش دهید و روی پیدا کردن شغل کمک کنید.

با مدیتیشن ذهن و اعصاب خود را آرام کنید

برای این کار می‌توانید تکنیک‌های آرامش اعصاب مانند نفس عمیق، مدیتیشن و یوگا را را انجام دهید. این فعالیت‌ها احساس آرامش و شادی را در شما افزایش می‌دهند. فراموش نکنید که شما باید برای موفقعیت در مصاحبه کاری خود آرامش داشته باشید.

جمع‌بندی

در این مقاله به روش‌های رفع استرس بیکاری پرداختیم. زیرا از دست دادن شغل و بیکاری تاثیر زیادی در روحیه افراد دارد و گاهی می‌تواند به اندازه از دست دادن یک عزیز آزار دهنده باشد. اما شما نباید نسبت به این وضعیت بی اعتنا باشید و به غصه خوردن ادامه دهید. در چنین شرایطی می‌توانید ابتدا غم و اندوه خود را درک کنید و به خود اجازه ناراحت شدن دهید. همچنین باید سعی کنید به تغذیه، خواب و آرامش ذهنی خود اهمیت دهید تا بتوانید به دنبال شغل جدید بگردید.

آیا تا به حال در این شرایط قرار گرفته‌اید؟ چه اقدامی برای آن انجام دادید؟ لطفا تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *