یکی از رایجترین و زیباترین روشهای صاف کردن و براق کردن مو کراتین است که طرفداران زیادی دارد. کراتین، علاوه بر صافی باعث نرم شدن و درخشندگی موهای شما نیز میشود. همچنین باعث احیای موهای آسیب دیده و از بین رفتن وزی آنها میشود. در نتیجه امروز در مقاله همه چیز درباره کراتین مو میخواهیم به کراتین مو، مزایای آن، معایب، چگونگی انجام آن و …. بپردازیم. پس اگر میخواهید که بدانید آیا کراتین مو انجام دهید یا خیر یا آیا این کار ضرری به موهای شما میرساند یا خیر، یا مزایا و معایب آن چیست، تا انتهای این مقاله، همراه ما باشید.
فهرست مطالب
کراتین مو چیست؟
برای اینکه به دنبال معنای کراتین مو برویم، باید معنای کراتین را توضیح دهیم. کراتین درواقع همان پروتئین اصلی در ساختار مو، پوست بدن و ناخن است. کمبود این پروتئین باعث وز شدن مو شده و درخشندگی و نرمی آن را از بین میبرد. در نتیجه با کراتین کردن مو، محتوای این پروتئین افزایش یافته و موهای شما نرم میشوند.
بیشتر افراد به اشتباه گمان میکنند که کراتین کردن مو مستقیما باعت صاف شدن مو میشود درحالی که این طرز فکر اشتباهی است. در این روش از یک محلول صاف صاف کننده کراتین مو استفاده کرده و با اتو کشیدن مو که گرما دارد، کراتین مو تثبیت میشود. درواقع کراتین با نفوذ به مو، پروتئینهای ضروری را تقیت کرده و با رسیدن این پروتئین به مو، وزی آنها از بین رفته و مو صاف میشود.
این روش یک روش نیمه دائمی محسوب میشود که تاثیر آن حداکثر تا 6 ماه باقی میماند. مدت زمان کراتین مو به بلندی، نوع و حجم آن نیز بستگی دارد. بدین ترتیب ممکن است 90 قیقه یا بیشتر طول بکشد. زیرا فرمول مناسب کراتینه درمانی با توجه با نیاز فرد، متفاوت است.
انواع روشهای کراتین مو
کراتینه درمانی دارای دو گروه است که شامل احیا کنندگی مو یا نانوکراتین هستند که در این بخش به بررسی آنها میپردازیم.
احیا کنندگی مو با کراتینه
نوع اول کراتین، احیا کننده مو است که برای درمان و احیای موهای آسیب دیده کاربرد دارد. در نتیجه اگر موهای شما به دلیل دکلره و استفاده از مواد شیمیایی آسیب دیده یا سوخته باشند، با توجه به میزان این آسیب دیدگی، به دفعات کراتین مو صورت میگیرد تا موهای شما احیا شده و سلامت خود را بدست بیاورند.
خبر خوش این است که احیا کنندگی کراتینه برای رفع سوختگی و آسیب دیدگی مو، اثر دائمی دارد. این نوع روش کراتینه به ویتامینه کردن شباهت دارد، البته تفاوت این دو در این است که کراتینه تاثیر بیشتری در مقایسه با ویتامینه دارد.
مطلب مشابه: معرفی بهترین ماسک مو بعد از حمام و مزایای استفاده از آنها
کراتینه مو برزیلی (نانوکراتین)
کاربرد روش بعدی برای احیا و درمان آسیب دیدگی، پیچیدگی بوده و باعث صاف کردن موها نیز میشود. نام این روش کراتینه کردن مو برزیلی، کراتینه صافی یا نانوکراتین است. در این روش، با توجه به جنس و نوع موهای شما، دوام و پایداری لخت شدن موها تفاوت دارد و ممکن است بین چند هفته تا چند ماه متغیر باشد. در نتیجه ممکن است بعد از گذشت چند هفته موهای شما مجددا پیچ بخورد یا به حالت اولیه خود بازگردد.
در صورتی که موهای بسیار فری دارد، موهای جدید رشد خواهند کرد که صاف نخواهند بود. بدین ترتیب شما باید هر 3 ماه یک بار رشته موهای خود را صاف کنید. البته امروزه روش کراتین صافی مو دیگر انجام نمیشود و روشهای دیگری همچون ریباندینگ یا صافی دائمی مو جایگزین آن شده است.
تفاوت کراتینه کردن مو و ریباندینگ
همانطور که کمی پیش گفتیم، در روش کراتینه کردن مو، پروتئین کراتین به منافذ موها رفته و ساختار طبیعی مو تخریب نمیشود. در صورتی که در روش ریباندینگ یا همان صافی دائمی مو، ساختار موها از بین رفته و در اثر آن آب و رطوبت درون ساقه مو از بین میرود.
بعد از ریباندینگ، فرد دیگه نیازی به انجام روشهای مختلف صافی مو نداشته و ماندگاری آن دائمی است. در نتیجه باید قبل از انجام این روش خوب فکرهایتان را بکنید و سپس تصمیم بگیرید. زیرا در صورت انجام آن دیگر راه بازگشت ندارید. همانطور که مشخص است، هزینه انجام ریباندینگ تقریبا 3 برابر کراتینه بوده و حتی زمان انجام آن نیز طولانی تر است و ممکن است 7 ساعت زمان ببرد. زیرا، موادی که برای ریباندینگ استفاده میشود، بسیار گرانتر از روشهای دیگر است.
ناگفته نماند که ریباندینگ تنها برای موهای طبیعی و رنگ نشده انجام میشود. پس اگر موهای دکلره شده یا رنگ شده دارید، تنها میتوانید از کراتینه کردن مو برای صاف کردن موهای خود استفاده کنید. همچنین روشهای دیگری علاوه بر کراتین و ریباندینگ وجود دارد که شامل ولاسترت، بوتاکیس، دارک و … هستند.
اما این دو روش هم پرطرفدارترین و هم بهترین روشهای احیا و صافی مو به شمار میروند که بیشتر افراد این دو روش را به روشهای دیگر ترجیح میدهند. شما میتواند قبل از تصمیمگیری نهایی برای انجام کراتین یا ریباندینگ مواردی همچون رنگ شده یا نشده مو، بلندی و کوتاهی آن، حجم آن، انتظاری که از انجام آن کراتین دارید در صورت دائمی یا نبودن آن و بودجه خود را در نظر گرفته و بعد تصمیم خود را بگیرید.
مزایا و معایب کراتینه کردن مو
در صورتی که نمیدانید این روش برای شما مناسب است یا خیر، پیشنهاد میکنیم با مزایا و معایب روش کراتینه مو آشنا شوید. زیرا اگر با مزایا و معایب یا عوارض جانبی احتمالی این روش آشنا شوید، میتوانید بهتر و سریعتر تصمیم بگیرید.
مزایا
مزایای این روش به شرح زیر هستند:
مرتب شدن موها
این روش برای کسانی که موهای خشک، وز، فر یا بدون حالتی دارند و همچنین میخواهند موهای مرتب و صافی داشت باشند، این روش بهترین روش است. با استفاده از این روش وزی، فری یا خشکی موای شما از بین میرود و بسیار درخشنده و صاف میشود.
صرفه جویی در زمان
مزیت بعدی این روش، صرفه جویی در زمان است. چراکه در صورتی که موهای شما کراتین شده نباشد، برای صاف کردن آن مجبورید هر دفعه که میخواهید به یک مکانی بروید، موهای خود را اتو بکشید که ممکن است با توجه به حجم موهایتان، یک ساعت یا بیشتر طول بکشد. اما با انجام کراتینه، موهای شما با توجه به رعایت نکات مهم و نگهداری آن، تا شیش ماه باقی میماند و دیگر مجبور نیستند هر دفعه یک ساعت یا بیشتر برای صاف کردن آن وقت بگذارید.
مطلب مشابه: مدل موهای زنانه؛ تصاویر انواع مدل موی زیبا و جذاب با توجه به شکل و فرم صورت
شانه کردن و حمام رفتن راحت
اگر موهای وز، فر یا حتی مجعدی داشته باشید، حتما با این مشکل مواجه شدید که هنگام حمام کردن یا شانه زدن موهای شما گره میخورند که این گرهها از تمیز شدن موهای شما جلوگیری کرده و نمیگذارند موهای شما تمیز شود. از طرفی به دلیل وجود این گرهها شانه کردن آنها نیز کاره سختی است.
زیرا دندانههای شانه به این گرهها گیر کرده و دردناک بوده و حتی برخی اوقات موهای شما کنده میشوند. اما انجام کراتین مو، به دلیل صاف بودن مو و نبود هر گونه شکستگی و گره، شامپو به تمامی قسمتهای موهای شما رفته و موهایتان تمیز میشود، همچنین به دلیل نبود گره، شما میتوانید به راحتی موهای خود را شانه کنید.
آسیب نرساندن به مو
این روش هیچ آسیب دائمیای به موها نمیرساند و ساختار طبیعی مو را تخریب نمیکند. همچنین شما میتوانید انواع موها را کراتینه کنید و هیچ مانعی برای این کار وجود ندارد. بدین معنا که چه موهای شما فر باشد، چه مجعد، چه حالتدار و چه رنگ شده، مانعی جهت اقدام به کراتینه کردن آن ندارید.
حتی فرترین و وزترین موها هم با روش کراتینه کردن مو صاف و نرم میشوند. البته فراموش نکنید که برای درخشندگی و نرم شدن هر چه بیشتر موها باید به سراغ بهترین آرایشگرها که مواد با کیفیتی استفاده میکنند، بروید.
تغذیه رسانی و تقویت مو
موادی که در کراتین مو قرار دارند، دارای ویتامینهای مختلف است که تغذیه مورد نیاز مو را رسانده و آن را تقویت میکند. در این روش حفرههای ساقه مو پر شده و ساختار موها بهبود مییابند و بهتر حالت میگیرند. به دلیل کم شدن وزی مو شما راحتتر میتوانید موهای خود را شانه کنید و بعد از کراتینه کردن مو به هیچگونه ابزار حرارتی مو مانند اتو مو نیازی نخواهید داشت. همچنین تا مدتها میتوانید از ابراز نرم کننده استفاده نکنید.
مراقبتهای آسان
این روش در مقایسه با روشهای دیگر مراقبتهای پیچیدهای نداشته و روشهای مراقبتی آن آسان است. به همین دلیل شما نیازی به خرید محصولات خاص و گران قیمت نیستید. تنها باید یک ماسک مو یا یک شامپو خریداری کنید که قیمت زیادی نداشته و برندهای زیادی نیز از آن در بازار وجود دارد. در نتیجه شما میتوانید با توجه به بودجه خود هر کدام از آنها را که مایلید، خریداری کنید.
افزایش درخشندگی مو
اشعه ماوراء بنفش و الودگی موها را خشک کرده و آنها شکننده میکند که این آسیب با کراتینه کردن مو قابل درمان است. کارتین سرعت جریان رنگدانه را در موهای شما افزایش داده و باعث درخشندگی آنها میشود. در مواد کراتین ویتامین E وجود دارد که از تارهای مو محافظت کرده و آنها را براق میکند.
استحکام
همانطور که اشاره کردیم کراتین دارای پروتئین و مواد معندنی است. کراتین موجب پاکسازی فولیکولها و درمان منافذ آسیب دیده شده و کلاژن را تشکیل میدهد. در نتیجه تار موهای محکم قوی رویش میکنند. این پروسه موجب کاهش اثرات آلودگی در مو نیز میشود.
مقاومت در برابر آسیبهای محیطی
عوامل محیطی باعث ریزش مو، خشکی و شکنندگی میشوند. زیرا کراتین دارای غلظت بالایی از ویتامینهای C و E است که ویتامین C موجب از بین بردن میکروبها و چربی اضافی که فولیکولها را مسدود میکنند، موثر است. در حالی که ویتامین E به عنوان یک سد محافظتی برای جلوگیری از آسیب بیشتر عمل میکند.
مطلب مشابه: آرژنین تراپی مو چیست و چگونه انجام می شود؟ چه فوایدی دارد؟
معایب
معایب این روش شامل موارد زیر هستند:
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مانند فرمالدهید
فرمالدهید یک ماده شیمیایی است که در بیشتر مواد کراتین مو وجود دارد. این ماده به صورت گاز است که بی بو و بی رنگ بوده و در هوا پخش میشود. پخش شدن این ماده در هوا اثرات منفی روی سلامتی افراد میگذرد. این ماده توسط سازمان غذا سرطن زا شناخته میشود و بیشتر کسانی را تهدید میکند که با این مواد به طور مداوم سر و کار دارند. در نتیجه برای کسانی که تنها یک بار کراتینه کردن مو را انجام میدهند ضرری ندارد و بیشتر برای آرایشگرها که به طور مداوم با این مواد کار میکنند، ضرر دارد.
حرارت بسیار زیاد
مرحله اتو کشی یکی از اصلیترین مراحل کراتینه کردن مو محسوب میشود. در این مرحله مو با حرارت بسیار زیادی صاف میشود که همین موضوع موجب آسیب رساندن به آن میشود. این آسیبها شامل شکستگی، خرد شدگی، موخوره و … است و لایه کراتی که موها را پوشانده است، از نمایش این اثرات مخرب جلوگیری میکمد.
ریزش مو
برخی از افراد به دلیل بخورد شیمیایی به کف سر ا کشیده شدن موها، بعد از کراتین دچار ریزش مو میشود. برای جلوگیری از این موضوع بهتر است کراتین 2 الی 3 سانتیمتر بالاتر از ریشه مو انجام شود و هنگام اتوکشی موها زیاد کشیده نشوند.
ایجاد حساسیت
به یاد داشته باشید که مواد موجود در کراتین مو شیمیایی و مصنوعی هستند و برای همین ممکن است برای فرد حساسیتزا باشند. در نتیجه در صورتی که پوست یا چشم حساسی داشته باشید، بعد از کراتین مو ممکن است دچار واکنشهای آلرژیک مانند خارش یا ایجاد ایجاد راشهای پوستی شدید شوید. این عوارض معمولا در صورتی که مواد کراتین نامرغوب باشند یا آرایشگر به اندازه کافی مجرب نباشد، صورت شدیدتر میشود.
گران قیمت بودن
این روش یک روش گران قیمت محسوب میشود و با توجه به حجم و اندازه مو هزینه آن بیشتر میشود.
زمان بر بودن
کراتینه کردن مو یک روش پیچیده و زمان بر است که ممکن است ساعتها طول بکشد. در نتیجه اگر قصد دارید به مکانی یا مهمانیای بروید حتما چند روز قبل برای انجام کراتین اقدام کنید.
نیاز به مراقبت
این روش ممکن است روشهای مراقبتی سختگیرانهای داشته باشد. برای مثال ممکن است لازم باشد که روی روبالشی پشمی بخوابید یا به مدت سه روز از شستن موهای خود اجتناب کنید و آن را با کش یا کلیپس نبندید. همچنین باید از شامپوهای بدون سولفات و یک سری محصولات خاص به توصیه آرایشگر خود استفاده کنید. در این روش همچنین شما نباید موهای خود را رنگ کنید. در بخشهای بعدی درمورد مراقبتهایی که بعد از کراتین مو باید انجام دهید، بیشتر صحبت میکنیم.
مطلب مشابه: دانستنی هایی درباره خواص روغن رزماری و 15 فایده برای پوست و مو
نکات مهم بعد از کراتینه کردن مو
برای رسیدن به نتیجه بهتر، باید بعد از کراتینه کردن مو اقدام به یک سری از مراقبتها کنید تا موهای شما در زیباترین حالت خود قرار داشته باشند. مدت زمان ماندگاری این روش بین 3 الی 6 ماه است اما هر چقدر که در انجام مراقبتهای خود دقت داشته باشید، این مدت زمان افزایش مییابد. این مراقبتها بعد از انجام کراتین شروع میشوند و شما باید خصوصا در 3 الی 4 روز اول مراقبت موهای خود باشید. کارهایی که باید برای موهای خود انجام دهید شامل موارد زیر هستند:
- موهای خود را با کش، سنجاق یا کلیپس نبندید.
- بعد از انجام کراتین، موهای خود را پشت گوشهایتان نیندازید زیرا این کار موجب پیچ خوردن آنها شده و صافیشان از بین میرود.
- هنگام خواب باید مراقبت موهای خود باشید و کاری نکنید که شکننده شوند. برای مثال باید از روبالشی ساتن یا ابریشم استفاده کنید تا اصطحکاک بین موها و بالش به حداقل رسیده و شکننده نشود. زیرا روبالشیهای دیگر که از جنس نخ یا پنبه هستند، رطوبت مو را از بین برده و درخشندگی آنها را از بین میبرند.
- تا 72 ساعت یا سه روز نباید موهای خود را خیس کنید. در صورتی که موهایتان ناخواسته خیس شد، آن را فورا سشوار بکشید و خشک کنید.
- سولفات موجود در برخی از شامپوها موجب از بین رفتن کراتین موها میشود در نتیجه هنگام خرید شامپو حتما مواد تشکیل دهنده آن را مطالعه کنید و شامپوی بدون سولفات و فاقد سدیم کلراید را خریداری کنید.
محصولاتی که میتوانید برای موهایتان خریداری کنید
در بازار چندین محصول برای شست و شو موهای حاوی کراتین وجود دارد که شاید نام آنها را شنیده باشید. این محصولات شامل شامپو، ماسک مو و گاهی روغن آرگان هستند. شامپوهای خارجی و ایرانی معتبر زیادی وجود دارد که به دلیل وجود مواد مغذی، حتی برای موهایی که آسیب دیده و کراتین نشده هستند نیز مناسب است. در این بخش چندین مورد از برندهای آنها را بیان میکنیم که اعم از:
شامپو فولیکا| Fulica
اگر میخواهید یک شامپو با برند ایرانی برای موهای کراتین شده خود بخرید که بدون سولفات است، فولیکا یکی از این شامپوها محسوب میشود. ترکیبات این شامپو شامل هیالورونیک، آرژنین B، ویتامین B6 و B3 است که به ماندگاری کراتین مو کمک میکند. این محصول مدلهای مختلفی دارد که شامل:
- شامپو حجم دهنده فولیکا بدون سولفات
- شامپو براقکننده فولیکا بدون سولفات
- شامپو تثبیت کننده رنگ فولیکا بدون سولفات (مخصوص موهای قرمز، قهوهای و بلوند)
شامپو ترزمه| Tresemme
این شامپو یک شامپوی خارجی است که با کیفیت بسیار بالا برای موهای کراتین شده عرضه میشود. پروتئین یکی از ترکیبات این شامپو بوده که دارای کراتین است. به همین دلیل اثر بخشی زیادی در ترمیم بافت مو، جلوگیری از ایجاد موخوره و برگشت وزی مو دارد. در نتیجه این شامپو بهترین شامپوی بدون سولفات محسوب میشود.
شامپو اولون| Avalon
یکی از معتبرترین شامپوهای ارگانیک و طبیعی بدون سولفات برای موهای کراتین شده، اولون است. این محصول دارای ترکیباتی مانند ویتامین E، بیوتین، خانواده گروه ویتامین B و پروتئین دانه کینوا موجب افزایش ضخامت تار مو و ترمیم بافتهای آسیب دیده میشود. در نتیج با استفاده از این شامپو، برای موهای کراتین شده میتوانید از ایجاد موخوره یا ریزش مو جلوگیری کنید.
شامپو بلوندیس| Blondis
بلوندیس یکی از شامپوهای خارجی بدون سولفات بوده که برای موهای کراتین دار تولید میشود. این محصول در ترکیبات خود کراتین و اسید آمینه دارد که به افزایش ضخامت تار مو، نرمی و لطافت آن کمک میکند. شامپوی بلوندیس برای انواع موهای چرب، خشک و معمولی قابل استفاده است.
شامپو کلوران| klorane
شامپو انار کلوران به علت داشتن مواد مغذی در ترکیبات خود، مواد مغذی فراوانی دارد و برای موهای کراتین شده و رنگ شده مناسب است. این شامپو دانههای انار دارد که موجب تثبیت رنگ مو، افزایش براقی و درخشندگی آن کمک میکند. ویژگیهای دیگر این شامپو خاصیت آبرسانی است که ضد الکتریسیته بوده و فاقد سولفات است، به همین دلیل باعث ماندگاری بیشتر روی موها شده و شانه کردن آن آسانتر است.
شامپو او جی ایکس| Ogx
محصول بعدی شامپو او جی ایکس است که برای موهای کراتین دار تولید شده و اثر بخشی بالایی در ماندگاری نرمی و صافی موها دارد. این شامپو با عصاره طبیعی و روغن گیاهی موجود در ترکیبات خود، باعث افزایش استحکام تار مو، ایجاد تعادل در چربی سر و آب رسانی کافی به موها میشود. از همین رو این محصول جز بهترین شامپوهای مخصوص برای کراتین به شمار میرود.
شامپو هیربرست| hairburst
این شامپو مانند شامپوهای دیگر فاقد سولفات و پارابن است که قدرت پاک کنندگی آن ملایم بوده از از بین رفتن کراتین موها جلوگیری میکند. ترکیبات این شامپو اعم از ویتامین B5، روغن نارگیل و روغن آواکادو هستند از ایجاد موخوره، شکنندگی و آب رسانی به مو جلوگیری میکنند.
مراحل کراتین مو
در این بخش مراحل کراتین مو را برای شما بیان میکنیم که به شرح زیر هستند:
- در مرحله اول آرایشگر موهای شما را شست و شو میدهد و آن را پاکسازی میکند. پاکسازی باید با شامپو تصفیه کننده PH+ استفاده شود تا حالت اسیدی مو به قلیایی تغییر یابد. با این کار کوتیکولهای مو متورم شده و به نفوذ کراتینه مو کمک میکند.
- در این مرحله با استفاده از یک دستگاه مخصوص به نام مایکرومیست یا تفنگ هیدروژن رسانی نانو استیم، موها هیدروژن رسانی میشود. این مرحله اثر کراتین را تا 50 درصد افزایش میدهد.
- حال باید موها به کمک باد ملایم خشک شوند که تمامی موها هم خشک نشود، موردی ندارد.
- سپس باید موها با کمک شانه و گیره به قسمتهای مختلف که معمولا 8 قسمت است، تقسیم شوند.
- در مرحله پنجم عمل قرار دادن مواد روی موها انجام میشود. در این مرحله هیچ تار مویی نباید بدون مواد بماند اما در عین حال نباید بیش از اندازه از مواد استفاده کنید.
- در مرحله ششم موها باید با کلاه مخصوص پوشانده شوند و طبق دستورالعمل مواد تا زمان مشخصی روی موها باقی میمانند.
- مرحله آخر براشینگ است که اهمیت زیادی دارد و مهارت زیادی هم برای آن نیاز است.
جمعبندی
در این مقاله درمورد کراتین مو صحبت کردیم. کراتین یک روشی است که در آن با پروتئین رسانی به مو، موها صاف، براق، نرم و ابریشمی میشود. این روش موهای آسیب دیده و اصطلاحا وز را احیا کرده و تاثیر آن بین 3 تا 6 ماه با توجه به مراقبتها و موادی که آرایشگر استفاده میکند، باقی میماند. کراتین دارای دو نوع احیا کننده و کراتین مو برزیلی است. از جمله از مزایای کراتین میتوان به آسیب نرساندن دائمی به موها، براق کردن، صاف کردن و نرم کردن موها اشاره کرد. این روش همچنین معایبی دارد که معایب آن شامل قیمت بالا، ضررات احتمالی، طولانی بودن مدت زمان پروسه آن و … اشاره کرد.
شما دیگر درمورد کراتین مو چه اطلاعاتی دارید؟ آیا تا به حال این روش را انجام داده اید؟ نظرات و تجربیات خود را برای ما بنویسید.
نظرات کاربران