رینوپلاستی که همه آن را با عنوان عمل بینی میشناسند، یکی از عملهای زیبایی است که جهت تغییر ظاهر بینی، بهبود تنفس یا هر دو انجام میشود. در طی این جراحی، جراح پلاستیک، غضروف و استخوان بینی را برای تجسم رسیدن به یک ظاهر مطلوبتر تغییر میدهند. البته برای انجام این جراحی دانستن برخی از نکات ضروری است تا عملی مطمئن و با خیالی راحت داشته باشید. این نکات شامل نحوه انتخاب دکتر، نکاتی که باید قبل و بعد از جراحی رعایت کنید، مراقبتهای قبل و بعد و … هستند. در طول این مقاله میخواهیم به همه چیز درباره عمل بینی بپردازیم.
ترس از عمل بینی
اکثر افراد به دلایل مختلف از عمل بینی ترس دارند، به همین دلیل در اولین بخش تصمیم گرفتیم تا ابهامات و ترسهای شما را درمورد این نوع عمل برطرف کنیم.
با یک متخصص زیبایی مشورت کنید
اولین چیزی که میتواند به از بین رفتن ترس شما کمک کند، مشاوره گرفتن از متخصص زیبایی است. زیرا این شخص در این کار تخصص دارد و میتواند دید وسیعی از عمل بینی و مشکلات بینی شما را برایتان مشخص کند. پزشک متخصص درمورد اینکه مراقبها و نوع بینی مناسب صورتتان را برای شما توضیح میدهد و از این طریق بار روانی و ذهنی شما درمورد عمل بینی کاهش مییابد.
انتظارات خود را برای پزشک به طور دقیق توضیح دهد
برای اینکه عمل بهتری داشته باشید، پیشنهاد میکنیم که نکات مربوط به بینی خود را به طور کامل بیان کنید تا بتوانید عملی موفقعیت آمیز داشته باشید. فراموش نکنید که پزشک محرم شماست و شما باید بدون هیچگونه احساس شرم، خجالت یا هر حس دیگری سوالات خود را از او بپرسید و ابهامات ذهنی خود را برای او بیان کنید. شما باید فرم بینیای که مد نظرتان است را برای پزشک خود توضیح دهید و اگر فرم بینی شخص خاصی مد نظرتان است عکس آن را به او نشان دهید.
اطلاعات لازم مربوط به وضعیت سلامتی خود را در اختیار پزشک بگذارید
بهتر است که پزشک درمورد وضعیت جسمانی شما آگاه باشد تا بتواند ریسک عمل شما را کاهش دهد یا حتی آن را از بین ببرد.
مواردی که دکترتان باید از آنها اطلاع داشته باشد
برای اینکه عمل شما با موفقعیت انجام شود باید موارد زیر را با دکتر خود در میان بگذارید:
- سابقه بیماری، عملها و بیهوشیهای شما در گذشته
- نوع و دوز داروهای مصرفی شما
- بیماریهای ژنتیکی شما و سابقه خانوادگی خود
- وضعیت تنفس
علاوه بر این، شما تحت معاینههای بالینی دقیق قرار میگیرید و آزمایشات و تستهای مختلفی را انجام میدهید.
انواع عمل بینی
عمل جراحی بینی به طور کلی با سه هدف انجام میشود که شامل موارد زیر هستند:
- عمل زیبایی بینی
- عمل ترمیمی بینی
- عمل زیبایی و ترمیمی بینی
- هر کدام از این سه مدل جراحی بینی توسط تشخیص پزشک متخصص انجام شده و راههای درمانی و جراحی آنها متفاوت است که در ادامه به هر کدام از آنها میپردازیم.
عمل زیبایی بینی (Rhinoplasty)
عمل زیبایی بینی همانطور که از نامش پیداست برای بهبود ویژگیهای ظاهری بینی صورت میگیرد. این نوع جراحی مخصوص کسانی است که از فرم بینی خود ناراضی هستند و میخواهند فرم خود را بینی گوشتی، استخوانی یا قوزدار تغییر داده و حالت آن را آن طور که میخواهند تغییر دهند. افرادی که این عمل را انجام میدهند، معتقدند که شکل بینی آنها، روی صورتشان تاثیر منفی گزاشته است.
عمل Rhinoplasty بینی برای سه نوع بینی انجام میشود که اعم از:
عمل زیبایی بینی گوشتی
بینی گوشتی به بینیهایی گفته میشود که پوست بینی آنها ضخیمتر بوده و پرههای بینی آنها پهن است. معمول این نوع بینی ظرافتها و تفاوتهایی در مقایسه با سایر انواع بینی دارد.
عمل بینی استخوانی
بینی استخوانی به بینیای گفته میشود که با استخوان و غضروفهای مستحکم و پوستی نازک است. معمولا نتیجه بینی استخوانی بسیار چشمگیر و مطلوبتر از بینی گوشتی محسوب میشود. چرا که تغییرات انجام شده از زیر پوست نازک بینی کاملا قابل مشاهده است.
عمل بینی معمولی
این نوع، بین بینی گوشتی و استخوانی قرار میگیرد و ضخامت آن متوسط است. از نظر ظاهری بینی معمولی طبیعی و بدون مشکل است. افرادی که برای این نوع بینی تصمیم به عمل میگیرند، معمولا به دنبال بینی کوچک و به اصطلاح عروسکی هستند.
هر کدام از انواع بینیها باید با توجه به تناسب صورت و اجزای دیگر صورت شما انجام شود. چرا که اگر نوع بینی شما به صورتتان نیاید میتواند ظاهر شما را آنطور که نباید جلوه دهد. در نتیجه جهت جلوگیری از این موضوع با یک پزشک صحبت کنید و سعی کنید به توصیههای آن گوش دهید. چرا که او در این کار تخصص داشته و تجربههای زیادی در عمل زیبایی بینی دارد.
عمل ترمیمی بینی
همانطور که از نام این نوع عمل پیداست، عمل ترمیمی بینی جهت رفع مشکل یا اختلاتی که برای شخص مشکلاتی همچون تنفسی، خر و پف، بسته شدن مجرای تنفسی و …. ایجاد کرده است، انجام میشود.
مشکلاتی که باعث انجام عمل ترمیمی بینی میشوند شامل موارد زیر هستند:
ترمیم یا حذف قوز بینی
این نوع جراحی ترمیمی که با اصلاح و کوچک کردن استخوان بینی همراه است، شایع ترین دلیل انجام عمل بینی ترمیم محسوب میشود. قوز بینی میتواند به صورت مادرزادی یا بر اثر ضربه و شکستی بینی ایجاد شود. در هر حال این امکان وجود دارد که قوز بینی علاوه بر زشتی ظاهرش مشکلاتی همون تنفس در فرد به وجود بیاورد.
پولیپ بینی (Nasal Polyp)
به تودههایی که به علت عفونت، آلرژی یا فیبروز کیستیک به وجود میآید و با مسدود کردن مجرای تنفسی بینی و سینوسها موجب اختلال در تنفس میگردد پولیپ گفته میشود. این مشکل که در بیماران مبتلا به آسم و آبریزش بینی آلرژیک بسیار شایع است با مسدود کردن راه تنفسی و ایجاد خشکی و خلط گلو بسیار ناخوشایندی را برای فرد مبتلا ایجاد میکند. در نهایت جراحی پولیپ بینی با برداشتن توده و باز کردن مجرای تنفسی همره است و موجب بهبود سلامتی فرد میشود.
انحراف بینی (septal deviation)
انحراف بینی به آسیب در غضروف تیغه میان دو حفرهی بینی گفته میشود. انحراف بینی در اکثر مواقع تغییری در ظاهر بینی فرد ایجاد نمیکند. در صورتی که کجی تیغه میانی (سپتوم) بینی درمان نشود مشکلاتی مانند انسداد راه تنفس، خرخر، خشکی گلو و خونریزی ایجاد میکند و کیفیت فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
عمل ثانویه (جراحی ترمیمی بینی) (Revision rhinoplasty)
این نوع جراحی زمانی انجام میشود که شخصی از نتیجه اول بینی خود راضی نیست یا مشکلات تنفسی برای او ایجاد شده است. به همین دلیل جهت برطرف این مشکل و بهبود فرم بینی خود دوباره عمل بینی را انجام میدهد.
انواع تکنیکهای عمل بینی
انواع تکنیکها و روشهای عمل بینی روشهایی هستند که دکترها آن را انجام میدهند. برخی از تکنیکها در عمل زیبایی استفاده میشوند که هدف برطرف سازی مشکلات ظاهری بینی محسوب میشود. ای دو تکنیک شامل تکنیک باز و بسته هستند که در این بخش هر کدام از آنها را بررسی میکنیم:
روش بسته
عمل بینی با روش بسته یا closed Rhinoplasty شامل هر گونه برش و تغییر شکل در سوراخهای بینی انجام میشود، نام دارد. این روش معمولا زمانی به کار برده میشود که بیمار تمایل به اصلاح جزئی و تغییر شکل نوک بینی خود داشته باشد. از مزایای جراحی به روش بسته میتوان به درونی بودن برشها و مشخص نبودن جای زخم و بخیه روی بینی اشاره کرد. با توجه به محدودیتهایی که در دسترس به اجزای بینی در این روش وجود دارد، برای به وجود آوردن تغییرات زیاد و بنیادی نمیتوان از این روش استفاده کرد.
روش عمل بینی باز
در عمل بینی باز (Open Rhinoplasty) پزشک برشهایی در ناحیه حفرههایی بینی ایجاد میکند، لایه بافت بینی را از استخوان و بافت غضروفی بینی جدا کرده و شکل بینی را تغییر میدهد. این روش در عمده عملهایی با هدف تغییر شکل بینی یا با هدف برطرف کردن مشکلات ساختاری بینی مانند عمل پولیپ بینی، درمان انحراف بینی، حذف قوز بینی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی، انتخاب این روش جهت اعمال کردن تغییرات لازم و مورد نظر شما بعد از بررسی شرایط بینی و جنبههای مختلف بینی توسط پزشک جراح مشخص میشود.
مطلب پیشنهادی: ماسک آماده یا طبیعی؟ کدام بهتر است؟ معرفی انواع ماسک و فواید آنها
افرادی که برای عمل جراحی بینی مناسب هستند
همانطور که گفتیم، اکثر افرادی که عمل بینی را انجام میدهند از فرم بینی خود راضی نیستند. در طرف دیگر، درصد کمی از افراد این عمل را به علت برطرف کردن مشکلات بینی خود این عمل را انجام میدهند. افرادی که میخواهند این عمل را انجام دهند باید سلامت از سلامت مناسبی برخوردار بوده و ریسکها و خطرات این عمل را بپذیرند. شرایط دیگر برای افرادی که قصد عمل کردن را دارند به شرح زیر است:
- بینی بسیار بزرگ یا بسیار کوچک در مقایسه با اجزای دیگر صورت خود داشته باشد.
- روی پل بینی آن قوز وجود داشته باشد.
- بینی او پهن باشد.
- افرادی که سر بینی آنها افتاده و رو به جلو است و بیش از حد بزرگ به نظر میرسد.
- نوک بینی پیازی شکلی داشته باشند.
- سوراخ بینی فرد بیش از بزرگ یا جمع شده باشد.
- دچار انحراف بینی یا عدم قرارگیری بینی در وسط صورت باشند.
- دلیل آسیب دیدگی دچار عدم تقارن ظاهر بینی شده باشند.
- به دلیل مشکلات مربوط به ساختار بینی مشکلات تنفسی مانند انحراف تیغه یا سایر مشکلات مربوط به آن باشند.
انواع جراحهای پلاستیک بینی
در این بخش انواع جراحیهی پلاستیک که برای انواع مشکلات بینی انجام میشود را شرح دادیم:
اصلاح شکل نوک بینی
سر بینی در انتهای آن قرار گرفته و در برخی از افرد یک طرف بینی با طرف دیگر تفاوت دارد. به عنوان مثال یک طرف سر بینی ممکن است بزرگتر، کوچکتر بالاتر، پایینتر باشد یا حتی انحراف داشته باشد. به طور کلی، جراح میتواند با دستکاری وضعیت عضروف زیر سر بینی یک ظاهر متقارن برای هر دو طرف ایجاد کند.
اصلاح انحراف بینی
انحراف بینی زمانی اتفاق میافتد که استخوانها یا تیغه بینی در یک چهارم خط میانی صورت قرار نداشته باشد. در نتیجه این شرایط، بینی شخص به یک طرف کشیده میشود. در اکثر مواقع، انحراف بینی ارثی است اما میتواند به علت آسیب دیدگی نیز باشد. در هر صورت جراحی ممکن است با دستکاری استخوانها و تیغه بینی، ظاهر را به طور دائمی صاف کند و انحراف بینی را بردارد.
بینی فرو رفته
این نوع بینی، یک فرو رفتی بر روی قسمت پل خود دارد که به آن بینی فرو رفته گفته میشود. برای برطرف کردن این فرو رفتگی غضروف دستکاری شده یا با استفاده از یک ایمپلنت یا پروتز انجام میشود. در نتیجه این عمل بینی فرد، صاف، مسطح و یکنواحت در قسمت پل بینی میشود.
جراح بینی گوشتی
برخی از افراد احساس میکنند که بینی آنها از روبهرو و پهلو مناسب است اما ضخامت و حجیم است که از این موضوع راضی نیستند. به همین دلیل این افراد به علت نازک کردن بینی خود دست به عمل جراحی زیبایی میزنند. این افراد با جراحی پلاستیک حجم بینی و عرض آن را کم کرده و ظاهر بینی خود را اصلاح میکنند.
کوچک کردن بینی
اگر بینی شما به طور واضح نسبت به اعضای دیر صورتتان بزرگ است، ممکن است بخواهید از طریق جراحی رینوپلاستی اندازه آن را کاهش دهید. اکثر این بینیها ساختار استخوانی دارند که تغییر شکل آنها کار سختی نیست.
بینی کوچک
عمل زیبایی تنها برای کوچک کردن بینی انجام نمیشود. چرا که برخی از افراد به علت تصادف بینی آسیب دیدهای درند و پل روی بینی آنها تخریب شده است. یا حتی ممکن است در حالت بینی بسیار کوچک تری در مقایسه با سایر اعضای صورت خود داشته باشند. به همین دلیل از این عمل برای افزایش اندازه بینی خود و به دست آوردن نتایج مورد نظر استفاده میکنند. به همین دلیل برای بالا آوردن پل بینی خود دو روش زیر ر انجام میدهند:
در روش اول غضروف بینی را میگیرند، گوش یا دندهها و استفاده آن برای تغییر شکل بینی است.
در دومین روش از ایمپلنت یا سایر موارد مشابه برای استخوان برای ایجاد تغییرات ظاهری در بینی بیمار استفاده میشود.
مطلب مشابه: چگونه روتین پوستی صحیحی داشته باشیم؟ روتین و مراقبت از انواع پوست ها
رفع قوز بینی
بینی فرد میتواند به علت آسیب دیدگی یا به علت مسائل ژنتیکی دچار قوز شود. برخی از افرادی که دارای قوز بینی هستند، آن را نمیپسندند به همین دلیل جراح این قوز را با کمک دستکاری غضروف زیر پل بینی اصلاح کرده و آن را صاف میکند.
سر بینی بزرگ
سر بینی بزرگ ظاهری پیازی شکل داشته و باعث میشود انتهای بینی گردتر از حالت عادی عادی شود یا چاق به نظر برسد. جراح سر بینی غضروف زیر آن را تغییر داده و ظاهر آن را اصلاح میکند.
آمادگی برای عمل جراحی
قبل از عمل جراحی فرد باید برای سرعت بخشیدن زمان بهبودی خود و کاهش آسیبهای احتمالی پس از عمل بعد از عمل جراحی خود موارد زیر را رعایت کند:
رژیم غذایی
فردی که قصد عمل کردن دارد، باید چند هفته قبل از عمل جرخی رژیمی سالم داشته باشد. تغذیه سالم میتواند بهبودی بیمار را افزایش داده و ریسک ایجاد عفونت را کاهش دهد.
مصرف دارو
هنگام آمادگی برای عمل بینی، بیمار باید پزشک خود درمورد تمامی داروهایی که استفاده میکند در جریان قرار دهد. زیرا اگر شما داروی خاصی مصرف کنید و آن را به دکتر خود اطلاع ندهید، احتمال اینکه هنگام عمل جراحی دچار مشکل شوید، بالا میرود. بدین ترتیب ممکن است پزشک مصرف دارویی خاص را مدتی منع کند یا دارویی دیگر را جایگزین کند.
سیگار کشیدن
مصرف تنباکو جریان گردش خون در بدن را آهسته میکند. به دلیل اینکه در این حالت اکسیژن به سرعت به محلهای ایجاد شکاف نمیرسد. افراد سیگار با دوره ریکاوری طولانیتر و ریسک عفونت بالاتری مواجه هستند. به همین دلیل احتمالا جای زخم روی صورت آنها باقی میماند. با وجود که استفاده از این روش درمانی برای افراد سیگاری نیز امکان پذیر است اما باید حداقل دو هفته قبل و بعد از عمل خودداری کنند.
روز عمل جراحی
شب قبل عمل جراحی بیمار باید از خوردن نوشیدن پس از نیمه شب خودداری کند. قبل از مراجعه به بیمارستان یا مرکز خدمات جراحی، بیمار باید صورت و موی خود را به منظور اجتناب از آلودگی باکتریایی شستشو دهد. به همین دلیل بیمار نباید از هیچگونه لازم ارایشی استفاده کند.
عمل جراحی
به دلیل اینکه امروزه بیشتر از انواع مختلف جراحی بینی با اهداف مختلف برای درمان استفاده میشود، این روش جراحی گسترده بستگی خاص به ویژگیهای درمانی هر فرد دارد. به همین دلیل هنگام عمل جراحی اقدامات لازم انجام میشود.
بی هوشی
پزشک عمل جراحی زیبایی بینی ر به دو روش زیر انجام میدهد:
بی هوشی عمومی
این نوع بی هوشی با ماسک یا تزریق انجام شده و بیمار را در حالت کاملا خواب فرو میبرد.
بی حسی از طریق تزریق به داخل رگ بیمار
در چنین شرایطی پزشک صورت بیمار را به صورت موضعی با تزریق مواد آرام بخش قوی به داخل رگ بی حس میکند. بدین ترتیب بیمار در حالت نیمه خواب فرو رفته و چیز زیادی از عمل جراحی بعد از برطرف شدن تاثیر داروی بی حسی به یاد نمیآورد.
فرآیند عمل جراحی
بعد از اینکه داروی بی حسی تاثیر خود را گذاشت، جراح شکافهای کوچک در سوراخهای بینی یا در پایه تیغه بینی ایجاد میکند. در ادامه جراح پوست بینی را با دقت برداشته و به استخوان و غضروف آن دسترسی پیدا میکند. سپس بافت مورد نیاز را برمیدارد یا از پیوند بافت در صورت نیاز استفاده کند. معمولا پزشک برای تاثیر ناشی از عمل جراحی بر بافتهای اطراف محل درمان استفاده کرده و سعی میکند با کمک روشهای مناسب ظاهر مورد نظر بیمار با ایجاد کند. بعد از کامل شدن این فرآیند، پوسته بینی را به محل اولیه باز گردانده و ظاهر جدید را ایجاد میکند. در نهایت شکافهای ایجاد شده بسته میشود.
بستن بینی
در روزهای اول بعد از عمل جراحی بینی، مهم است که تغییرات ایجاد شده در بافت بینی محافظت شوند. بعد از بستن شکافهای ایجاد شده در طول عمل جراحی، جراح از یک اسپلینت برای کمک به حفظ ظاهر جدید بینی استفاده میکند. در برخی اوقات جراح از طریق قطعههای کوچک گاز استریل یا بانداژ مخصوص در داخل منافذ بینی استفاده میکند. با این کار خونریزی بیمار را کاهش داده و تیغه بینی را در محل جدید تثبیت میکند. استفاده از گاز استریل ممکن است کمی بیمار را اذیت کند. اما این گاز چند روز بعد از عمل جراحی از بینی خارج شده و در صورت نیاز از چسب مخصوص برای حفظ نتایج جراحی استفاده میشود.
بهبودی و مراقبتهای بعد از عمل جراحی
این عمل به چند هفته زمان برای ریکاوری نیاز دارد و بیمار برای رسیدن به نتایج عمل سریعتر کارهایی انجام دهد که به شرح زیر هستند:
چند روز بعد از عمل جراحی
بیمار بعد از 48 روز عمل جراحی باید به اندازه کافی استراحت کند. به طور کلی بیمار باید به نکات زیر توجه کند:
- هنگام خوابیدن سر خود را به سمت بالا نگه دارد.
- در این دوره سعی کنید دندانهای خود را به آرامی مسواک بزنید تا از التهاب لب بالا و بینی به دلیل مسواک زدن جلوگیری شود.
- لباسایی بپوشد که هنگام پوشیدن از ناحیه سر دچار اذیت و آزار نشود.
- صورت خود را تا حد امکان بی حرکت نگه دارید.
- برای بینی و ناحیه صورت خود از کمپرس یخ استفاده کنید.
- غذاهای نرم سرشار از مواد مغذی و فیبر استفاده کنید.
- اگر امکانش وجود دارد سعی کنید وان را جایگزین دوش حمام برای حمام گرفتن کنید و بانداژ را هنگام حمام کردن از روی بینی خود برندارید.
- از خارج کردن هوا با سرعت زیادی از بینی خودداری کنید.
- بانداژها و گازهای استریل بینی را طبق نظر پزشک به طور مرتب تعویض کنید.
چند هفته بعد از عمل جراحی
معمولا بیماران میتوانند با گذشت دو هفته بعد از عمل جراحی زیبایی بینی به محل کار خود بازگردند. اما سطح فعالیت آنها کنترل شود و از بافتهای حساس آن محافظت شود. به همین دلیل بیمار باید نکات زیر را رعایت کند:
- بدون اجازه جراح فعالیتهای شدیدی انجام ندهد.
- از مصرف غذاهایی که سدیم دارند برای کاهش ورم بینی بعد از عمل جراحی خودداری کنند.
- از کرم ضد آفتاب دارای سطح SPS حداقل 30 در هنگام خروج از خانه استفاده کند.
- از استفاده عینک طبی به مدت چهار هفته خودداری کنید. در صورت نیاز نیز میتوانید از عینکهای مخصوص دارای تکیه گاه بر روی چانه جهت نگه داشتن فرم عینک استفاده کنید.
عوارض جانبی موقت بعد از عمل جراحی
عوارض جانبی این نوع عمل زیبایی به شرح زیر هستند:
- معمولا عمل جراحی 10 روز بعد از عمل جراحی از بین میرود و در نواحی اطراف چشم ایجاد میشود.
- همچنین برخی از بیماران در ناحیه جراحی شده با کمی درد و ناراحتی رو به رو میشوند که این درد با خوردن مسکن از بین میرود.
- بعد از جراحی ورم ایجاد میشود که بعد از چند هفته از بین میرود. اما برطرف شدن آن به طور کامل در شش ماه الی یک سال اتفاق میافتد.
- بعد از انجام عمل جراحی به علت تاثیرات داروی بیهوشی بیمار با احساس حالت تهووع مواجه میشود که با تغییرات موقت در صدا و ترشح بیش از حد مایع مخاطی همراه است.
- 72 ساعت از عمل جراحی بینی احتمال خونریزی وجود دارد که چندان جدی نیست اما بیمار باید پزشک خود را مطلع کند.
عوارض جانبی بالقوه
جراحی بینی خطرات نادری دارد که شامل موارد زیر هستند:
- عفونت
- واکنش آلرژیک به مواد بی هوشی
- نتایج زیبایی نامطلوب مانند عدم تقارن بینی
- باقی ماندن جای زخم نامطلوب بعد از عمل جراحی
- بی حسی
- مشکلات تنفسی
- خونیزی مزمن بینی
- سوراخ شدن تیغه بینی
- تجمع خون در زیر پوست (هماتوم)
- قطع شدن رنگهای خونی
- احتمال لزوم انجام عمل جراحی اصلاحی
جمعبندی
در این مقاله به همه چیز درباره عمل جراحی بینی پرداختیم. این نوع عمل توسط افرادی انجام میشود که از فرم بینی خود ناراضی هستند و معتقدند که شکل بینی آنها با اعضای دیگر صورتشان تناسب ندارد. عمل جراحی زیبایی بینی به دو صورت باز و بسته انجام میشود. این نوع عمل تنها برای زیبایی نبوده و ممکن است به دلیل مشکلات تنفسی یا پولیپ بینی نیز انجام شود. این کار برا بینیهای قوزدار، گوشتی، انحراف بینی، فرو رفتگی، بینی کوچک و … انجام میشود. قبل از انجام عمل جراحی نیز باید رژیم سالمی داشته باشید و با پزشک خود درمورد داروهایی که مصرف میکنید، صحبت کنید.
آیا شما قصد انجام این عمل را دارید؟ یا آن را انجام دادهاید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران