سبکِنو

بهترین کود‌ها برای گیاهان آپارتمانی؛ معرفی انواع کود و مزایای آن

همانطور که می‌دانیم، یک کیاه برای رشد کردن به کود، آفتاب، آب و … نیاز دارد. گیاهان آپارتمانی برای رشد به کود نیاز داشته و شما باید بر اساس نوع و شرایط گیاه خود، بهترین نوع کود را انتخاب کنید. اما متاسفانه اکثر افراد به نوع کود گیاه خود توجه نمی‌کنند که همین موضوع باعث پژمرده شدن گیاه می‌شود. اما اگر شما با انواع کود‌های آپارتمانی آشنا شوید، می‌توانید از گیاه خود به خوبی مراقبت کنید. به همین دلیل، در این مقاله می‌خواهیم درمورد بهترین کودها برای گیاهان آپارتمانی صحبت کنیم.

اهمیت توجه به انتخاب کود گیاه

بهترین کود‌ها برای گیاهان آپارتمانی؛ معرفی انواع کود و مزایای آن

گیاهان موجودات زنده هستند و برای رشد و بقا به مواد مغذی نیاز دارند. در نتیجه هنگامی که شما مواد مغذی را به گیاه خود میدید، رشد آن بهتر می‌شود. این مواد مغذی معمولا در قسمت یا کود گیاه وجود دارد و بعد از چند بار آبیاری مواد مغذی درون خاک کاهش می‌یابد. در نتیجه باید به کوددهی گیاه خود توجه ویژه‌ای داشت. هنگامی که شما به کوددهی گیاه خود توجه می‌کنید، گیاه شما شاداب‌تر و رشد آن زیادتر می‌شود. گیاه شما از طریق کود خود مواد مغذی اعم از نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر ریز مغذی مانند مس، بور، آهن و کلسیم را دریافت می‌کند.

برای استفاده و کوددهی گیاه خود باید اول انواع کود را بشناسید و با توجه به یاز گیاه خود یکی از این کود‌ها را انتخاب کنید. فراموش نکنید که در صورت توجه نکردن به کوددهی گیاه، گیاه شما زرد بوده و رشد آن کاهش می‌یابد.

انواع کود‌های آپارتمانی

بهترین کود‌ها برای گیاهان آپارتمانی؛ معرفی انواع کود و مزایای آن

کود‌های انواع مختلفی تقسیم میشوند که در این بخش می‌خواهیم آن‌ها را برای شما شرح دهیم:

کود‌های آلی (ارگانیک)

این کود برای رشد سبزی‌ها، افزایش گل دهی و سرسبزی چمن‌ها موثر است. همچنین برای تقویت گیاهان آپارتمانی و دانه‌های کاشته بسیار مناسب است.

انواع کود‌های آلی

این نوع کود‌ها کیفیت‌های مختلفی دارند و هر کدام اثر بخشی متفاوتی روی خاک دارند. این نوع دارای انواع زیر است:

  • کود حیوانی
  • کود سبز
  • کمپوست

کود‌های زیستی (بیولوژیک)

کود‌های بیولوژیکی استفاده میکروارگانیسم دارد که در پرورش، رشد، حاصلخیزی خاک بدون آلودگی و زیان برای مزرعه و محیط زیست مفید است. اما این کود متاسفانه مشکلات زیادی به همراه دارد که می‌توان به ایجاد آلودگی، بیماری، هزینه بالا در محیط‌های محدود مانند آپارتمان و …. اشاره کرد. در نتیجه این نوع کود برای گیاهان ساختمانی توصیه نمی‌شود.

کودهای شیمیایی

یکی از رایج‌ترین انواع کود‌ها کود شیمیایی است که اصلی‌ترین کود بین کشاورزان محسوب می‌شود. این کود به دلایلی همچون دسترسی آسان، استفاده با حجم کم و بازدهی بیشتر، راحتی کار با آن و قیمت پایین در مقایسه با کود‌های دیگر، طرفداران زیدی دارد. کود شیمیایی دارای مواد معدنی قابل تجزیه است که این مواد به راحتی تجزیه می‌شوند. این نوع کود‌ها به صورت صنعتی تولید شده و به اشکال مختلفی همچون پودر، گرانول و مایع فروخته می‌شوند.

انواع کود‌های شیمیایی برای گیاهان آپارتمانی

این نوع کود‌ها به نوع ماکروالمنت یا همان عناصر درشت مغذی و میکروالمنت همان عناصر ریز مغذی تقسیم می‌شوند. همچنین در صورتی که در بسته این کود عناصر درشت و ریز با هم وجود داشته باشند، کود کامل نام دارد.

کود‌های ماکروالمنت

این نوع کود‌ها یا عناصر غذایی درشت مغذی از سه دسته از عناصر مواد غذایی برخوردارند که گیاهان در فرآیند متابولیسم به آن نیاز دارد. این عناصری که گفتیم شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند.

کود‎های میکروالمنت

این نوع کود‌های شیمیایی نیز مانند نوع درشت مغذی  گیاهان در مرحله متابولیسم به مقدار کمی از آن‌ها نیاز دارند. با وجود کم بودن این مقدار، کودهای میکروالمنت کم اهمیت نیستند بلکه حتی زیاد شدن مقدار آن به گیاه آسیب می‌زند.

عناصر ریز مغذی شامل کلسیم، منیزیم، کربن، آهن، مس، روی و بور هستند. علاوه‌بر این عناصری همچون گوگرد، سیسیلیسم نیز جزء کود میکروالمنت‌ها بوده و به صورت کود‌های مکمل گیاه استفاده نمی‌شود.

در ترکیبات کود‌های امروزی عناصر دیگری مانند مولیبدن، کبالت، اسید فولیک و آمینو اسید‌ها نیز یافت می‌شود اما مقدار آن‌ها ناچیز است. بهتر است که کود میکروالمنت به صورت محلول با سموم شیمیایی مورد نیاز ترکیب شده و روی گیاهان سمپاشی شود.

کود‌های گیاهان آپارتمانی مایع

یکی دیگر از بهترین کودهای گیاهان آپارتمانی کودهای مایه هستند. اما نکته قابل توجه این است که شما هنگام استفاده از این نوع کودها باید مراقب میزان غلظت آن‌ها باشید‌. بدین ترتیب قبل از استفاده این نوع کود حتما آن را رقیق کنید. کود مایع استفاده آسانی داشته و در مقایسه با کودهای دیگر اندازه گیری دقیق‌تر و راحت‌تری دارد. اما حواستان باشد که این کود با گذشت مدت زمان کوتاهی خراب می‌شود در نتیجه نمی‌توان زمان زیادی آن را نگه داشت.

نفتاوت کود میکروالمینت و ماکروالمنت در تغذیه گیاهان آپارتمانی

این دو در میزان مصرف با هم تفاوت دارند. بیشتر افراد به علت نام این دو کود میکرو و ماکرو گمان می‌کننده که نحوه استفاده از میکرو باید کم و ماکرو باید زیادی باشد، در حالی که این موضوع کاملا برعکس است.

چه نوع کودی برای گیاهان آپارتمانی مناسب است؟

از این انواع کود‌هایی که به شما معرفی کردیم، کود‌های شیمیایی و آلی برای انواع گل و گیاهان آپارتمانی قابل استفاده هستند که هر دوی این کودها دارای مواد مغذی مورد نیاز گیاهان آپارتمانی بوده و باعث رشد و نمو گیاه می‌شوند

برای انتخاب کود‌های گیاهان اپارتماتی چه عناصری مهم هستند؟

عناصری که یک کود باید برای رشد گیاه خود به آن توجه کرد اعم از نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند که تمامی این عناصر در کودهای درشت مغذی وجود دارند و گیاهان آپارتمانی را تقویت می‌کنند. این عناصر دارای استاندارد‌های مناسبی برای مصرف کنندگان هستند. تمامی این عناصر مهم بوده و هر کدام نقش متفاوتی در حیات گیاهان دارند.

نقش عناصر کود‌ها در حیات گیاهان

در این بخش به شما می‌گوییم که هر کدام از این کود‌ها چه نقشی در حیات گیاهان آپارتمانی دارند.

نیتروژن

این عنصر منبع اصلی رشد برگ گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. یتروژن در متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین موثر است‌. به همین دلیل، گیاهانی که به صورت ژنتیکی گرمسیری و استوایی هستند، نیتروژن بالایی دارند.

فسفر

عنصر بعدی که در کودها یافت می‌شود، فسفر است. این عنصر در انتخاب بهترین کودهای آپارتمانی بسیار مهم بوده و به تولید ریشه یا همان ریشه‌زایی، گل و میوه کمک می‌کند. علاوه‌بر این، فسفر نقش اساسی ای در حمل و نقل و ذخیره مواد غذایی گیاهان آپارتمانی دارد‌.

پتاسیم

پتاسیم یکی دیگر از عناصر مغذی کودها به‌شمار می‌رود که مقاومت گیاهان آپارتمانی را در برابر آفات و بیماری‌های مختلف بالا می‌برد. اگر گیاه شما گلدار است، این کود بهترین انتخاب برای آن خواهد بود.

کلسیم

رشد سلول، حمل و نقل مواد معدنی، رشد و ساختن دیواره سلولی از وظایف مهم کلسیم هستند.

منیزیم

این عنصر کمک می‌کند تا فتوسنتز به شیوه درستی انجام شده و هسته اصلی مولکول‌های کلروفیل را تشکیل می‌دهد. وجود منیزیم به علت فعال سازی انواع آنزیم‌های گیاهان آپارتمانی، ضروری است.

سولفور (گوگرد)

این عنصر عضوی جدایی ناپذیر از عناصر مهم کودهای آپارتمانی است و باعث تولید کلروفیل می‌شود‌. علاوه‌بر تولید کلروفیل، گوگرد در ساخت بافت و سنتز پروتئین نیز نقش مهمی دارد. ناگفته نماند که سولفور موجب استفاده موثر گیاه از نیتروژن می‌شود.

اعداد ‌NPK در گیاهان آپارتمانی نشانه چیست؟

کلمه NPK درواقع به ترتیب به معنای نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. اگر بسته‌های کودها را با دقت مشاهده کنید، می‌بینید که این کودها با اعداد متفاوتی تولید شده‌اند‌‌‌‌ و شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که این اعداد نشانه چیست؟ در جواب به این سوال باید بگوییم که این اعداد نشانه درصدی از مقدار عناصر درشت مغذی موجود در کود هستند.

بهترین کودهای آپارتمانی کدامند؟

بهترین نوع کودها برای گیاهان آپارتمانی کودهای هستند که دارای میزان برابری از عناصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن هستند‌‌. این میزان ممکن است با توجه به نوع گیاه تغییر کنند. کودهای گیاهی که نسبت برابری دارند با شماره‌های ۱۰-۱۰-۱۰ یا ۲۰-۲۰-۲۰ به فروش می‌رسند. کود های دیگری که برای گیاهان آپارتمانی شما مناسب هستند اعم از:

کودهایی که فسفر و پتاسیم بیشتری دارند برای گیاهان گلدار گزینه مناسبی هستند. اما گیاهانی که برگ‌های تزئینی دارند، به مقدار بیشتری نیتروژن احتیاج دارند. همچنین اگر از گیاهانی همچون کاکتوس و ساکولنت را نگهداری می‌کنید، بهتر است کود‌هایی که پتاسیم بالایی دارند را خریداری کنید.

کود با شماره 20-20-20 گزینه مناسبی برای گیاهان پتوس ابلق و برگ انجیری محسوب می‌شود‌. اگر به دنبال ریشه‌زایی گیاه خود هستید پیشنهاد می‌کنیم از کودهای 10-52-10 یا 5-50-5 استفاده کنید‌. کود‌های دیگری که می‌توانید برای گیاهان آپارتمانی خود خریداری کنید شامل موارد زیر هستند::

کود گیاهان آپارتمانی 10-5-20

این نوع کودها معمولا برای گیاهانی با برگ سبز، انواع بونسازی و درخچه‌های زینتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. ۲۰ درصد نیتروژن، ۵ درصد فسفر و ۱۰ درصد پتاسیم از جمله اجزای تشکیل دهنده این کود هستند. این نوع کود کمک زیادی به افزایش رشد گیاه می‌کند.

کود گیاهان آپارتمانی 20-6-19

این نوع کود گزینه مناسبی برای گیاهان گلدار محسوب می‌شود و به رشد ساقه و برگ گیاه کمک می‌کند. همچنین این کود برای گیاهانی همچون شمعدانی و گل قاشقی بهترین نوع کود محسوب می‌شوند. مقدار مواد مغذی این کود شامل ۱۹ درصد نیتروژن، ۶ درصد فسفر و ۲۰ درصد پتاسیم هستند‌.

کود گیاهان آپارتمانی 18-18-18

همانطور که گفتیم کودهای که دارای ترکیبات یکسانی هستند گزینه مناسبی برای گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شوند. این کود، کود برگ دهی یا برگ و بوته نام دارد. کود برگ دهی برای گیاهانی که زرد و خشک هستند، پژمرده شده‌اند یا برگ‌های شل و افتاده دارند، حکم یک نجات دهنده را ایفا می‌کند‌.

کود گیاهان آپارتمانی 36-12-12

به این نوع کود، کود گلدهی گفته می‌شود و همانطور که از نامش پیدا است در گیاهان گلدار تاثیر زیادی دارد‌. با استفاده از این کود گیاه شما شاداب‌تر، سرحال‌تر و پر گل‌تر می‌شود.

کود گیاهان آپارتمانی 36-12-6

کود بعدی کود کاکتوس نام دارد و استاندارد‌ترین نوع کود مخصوص کاکتوس‌ها است‌. با وجود اینکه ‌کاکتوس به غذای کمی احتیاج دارد اما برای رشد بهتر پیشنهاد می‌کنیم از کود کاکتوس استفاده کنید‌.

نکات کوددهی به گیاهان آپارتمانی

حال که با انواع کودهای آپارتمانی و بهترین کود‌ها برای گیاهان آپارتمانی آشنا شدید، بهتر است تا با مهم‌ترین نکات کوددهی نیز آشنا شوید‌ تا بتوانید این کار را به روش صحیحی انجام دهید‌.

۱. اگر گیاهان شما ضعیف و بیمار هستند، از کوددهی اجتناب کنید. ابتدا باید مشکل گیاه خود را حل کنید و سپس برای کوددهی اقدام کنید.

۲.اگر گیاه خود را کمتر از  یک ماه است که خریداری کرده‌اید از کوددهی دست بردارید‌. زیرا شما بعد از خرید گیاه باید یک ماه صبر کنید تا آن گیاه به شرایط عادت کند‌. برای عادت کردن گیاه به شرایط و پشت سر گذاشتن استرس آن می‌توانید از اسید آمینه یا هیومیک اسید استفاده کنید.

۳.در فصل درستی کوددهی را انجام دهید. کوددهی مناسب، کوددهی است که در فصل‌های بهار و تابستان انجام شود‌‌‌. زیرا گیاهان در فصل‌های سرد سال نیاز کمتری به مواد مغذی دارند.

۵. علاوه بر کوددهی باید از هر لحاظ شرایط مناسبی برای رشد گیاه خود فراهم کنید‌. یعنی اگر شما به شرایط دیگری همچون نوردهی، آبیاری مناسب، سم پاشی، دمای مناسب، رطوبت توجه نکنید و تنها کوددهی آن را مد نظر قرار دهید، هیچ فایده‌ای نخواهد داشت‌.

۷.کوددهی گیاهان آپارتمانی باید به اندازه  و درست باشد‌. یعنی اگر این میزان از میزان استاندارد بیشتر باشد باعث گیاه سوزی شده و مسمویت ایجاد می‌کند. علاوه‌بر این دو مورد‌، کوددهی با مقدار زیاد می‌تواند باعث کوتاهی قد گیاه، کاهش رشد، سوختگی نوک و حاشیه برگ‌ها و حتی در مواقع حاد منجر به مرگ آن شود‌. در صورتی که روی خاک گیاه شما میزان زیادی از رسوب‌های سفید رنگ ایجاد شد، یعنی میزان کود آن زیاد است. همچنین باید از ترکیب کودها پرهیز کنید زیرا این کار عواقب خوبی به دنبال ندارد‌‌.

جمع‌بندی

در مقاله امروز به کوددهی گیاهان آپارتمانی پرداختیم و دریافتیم که کودها به سه دسته شیمیایی، زیستی و آلی تقسیم می‌شوند. همچنین کود‌های شیمیایی دارای دو نوع میکروالمنت و ماکروالمنت هستند. کودهایی که مقدار برابری از عناصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن دارند، مناسب گیاهان آپارتمانی هستند.  همچنین عناصر دیگری همچون کلسیم، سولفور و منیزیم نیز در انتخاب کود مناسب گیاهان آپارتمانی تاثیر دارند. هنگام کوددهی گیاهان آپارتمانی خود باید به میزان کود، ایجاد شرایط مناسب گیاه، فصل مناسب کوددهی و ضعیف یا بیمار بودن گیاه خود توجه کنید.

شما چه تجربه‌ای از کوددهی گیاهان آپارتمانی خود داشته‌اید؟ کدام کود را استفاده می‌کنید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مشابه