سبکِنو

راه‌های تقویت اعتماد به نفس؛ علائم کمبود اعتماد به نفس و روش های بالا بردن آن

اعتماد بنفس و خود باوری می‌تواند در زندگی شما تاثیرات زیادی بگذارد. این تاثیرات از زندگی شخصی گرفته تا زندگی شغلی و اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نبود اعتماد بنفس نیز می‌تواند تاثیرات منفی در زندگی شما داشته باشد. اما برخی از افراد تعریف درست اعتماد بنفس با اعتمد بنفس کاذب را اشتباه می‌گیرند یا در صورت نبود آن به دنبال تقویت اعتماد بنفس خود نمی‌روند. در نتیجه در این مقاله می‌خواهیم اعتماد نفس را به درستی تعریف کنیم و راه های تقویت اعتماد بنفس را به شما معرفی کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

اعتماد به نفس چیست؟

راه‌های تقویت اعتماد به نفس؛ علائم کمبود اعتماد به نفس و روش های بالا بردن آن

اعتماد به نفس به معنای باور داشتن به توانایی و مهارت‌های خود است. اینکه شما بتوانید شرایط را تحت کنترل خود بگیرید و در برابر مشکلات تسلیم نشوید. بدین معنا که به این موضوع باور داشته باشید شما در یک چیزی استعداد دارید و بتوانید آن استعداد خود با گسترش دهید و آن را در مسیر درستی استفاده کنید. زیرا یکی از دلایل موفق نشدن و هدر رفتن استعداد‌های شخص، باور نداشتن به آن و نا امیدی است. اما یادتان باشد که باور داشتن قدم اول بوده و شما باید برای موفق شدن تلاش کنید.

شما باید باید این موضوع رو بدانید که داشتن اعتماد بنفس تنها در یک موضوع تعریف نمی‌شود. بلکه به صورت یک موقعیت است‌‌. برای مثال یک فرد امکان دارد در زمینه خیاطی مهارت داشته باشد اما هنگام یادگیری ریاضیات با مشکل مواجه شود. در چنین شرایطی فردی که اعتماد به نفس ندارد، به خود و توانایی‌هایش شک می‌کند. اما فرد دارای اعتماد به نفس این موضوع را قبول کرده است که هر انسانی می‌تواند در چند حرفه موفق عمل کند و در چند حرفه موفق عمل نکند و این موضوع کاملا طبیعی است.

نشانه‌های داشتن اعتماد به نفس

راه‌های تقویت اعتماد به نفس؛ علائم کمبود اعتماد به نفس و روش های بالا بردن آن

حتما از خودتان می‌پرسید فردی که دارای اعتماد به نفس است چگونه رفتار می‌کند؟ گرچه در بخش‌های قبلی به این موضوع اشاره کردیم اما در این قسمت می‌خواهیم به آن بیشتر بپردازیم. نشانه‌های داشتن اعتماد بنفس شامل موارد زیر هستند:

  • خونسرد بودن هنگام صحبت کردن
  • داشتن اقتدار هنگام صحبت کردن
  • به راحتی بهم نریختن
  • داشتن زبان بدن باز و قدرتمند
  • خوشحال شدن برای موفقیت دیگران
  • تمرکز بر روی نقاط قوت خود
  • پذیرای انتقادات اطرافیان

علائم کمبود اعتماد به نفس

راه‌های تقویت اعتماد به نفس؛ علائم کمبود اعتماد به نفس و روش های بالا بردن آن

حال که با عوامل داشتن اعتماد به نفس آشنا شدید، بهتر است تا با علائم کمبود اعتماد به نفس نیز آشنا شوید. زیرا با دانستن این عوامل می‌توانید بفهمید که آیا شما هم اعتماد به نفس کافی دارید یا خیر و اگر ندارید، چگونه می‌توانید آن را تقویت کنید. زیرا در برخی مواقع کمبود اعتماد به نفس درون شما پنهان می‌شود و گاهی ناخودآگاه گمات می‌کنید که کمبود اعتماد بنفس می‌تواند به نفع شما باشد. در نتیجه دیگر مسئولیت کار‌های خود را نمی‌پذیرید و برای تنبلی و کم کاری خود دلیل می‌آورید.‌ این نشانه‌ها اعم از:

  • منفی بافی
  • کمال گرایی
  • مقایسه خود با دیگران
  • لذت نبردن از پیروزی‌های فردی
  • کمال گرایی
  • توجیه آوردن برای اشتباهات
  • نیاز به تایید دیگران
  • ترس از تغییر و آینده
  • واکنش نامناسب در مقابل تحسین دیگران
  • ترس از ابراز عقاید و تغییر سریع آن

راه‌های تقویت اعتماد به نفس

بعد از آشنایی با نشانه‌های کمبود اعتماد بنفس و داشتن اعتماد به نفس، می‌خواهیم درمورد راه‌های تقویت آن با شما صحبت کنیم.

با خودتان روراست باشید

برای داشتن اعتماد بنفس باید به صورت دقیق و صادقانه به خود و توانایی‌هایتان یک نگاهی بی‌اندازید. همانطور که روی نکات قوت خود تمرکز می‌کنید، باید به نکات منفی نیی توجه کنید و آن‌ها را بپذیرید. سپس برای کاهش آثار منفی و تقویت آثار مثبت تلاش کنید. برخی افراد اشتباه می‌کنند که با بی توجهی به ویژگی‌های منفی خود می‌توانند آن‌ها را از بین ببرند. اما این طرز فکر اشتباه است، با بی توجهی شما ویژگی‌های منفی خود با از بین نمی‌برید بلکه آن‌ها را پنهان می‌کنید. با شناخت توانایی و استعداد‌های خود می‌توانید بازخوردها و انتقادات بی‌اساس را رد کنیدکه این موضوع در افزایش اعتماد به نفس شما تاثیر دارد.

طفره رفتن را کنار بگذارید

دفعه بعد اگر خواستید به مکانی بروید یا کاری را انجام دهید و از انجام دادن آن طفره رفتید، همه چیز را کنار بگذارید و تحت هر شرایطی آن کار را انجام دهید.

از مقایسه کردن خود با دیگران دست بردارید

مقایسه خود با دیگران می‌تواند حس حسادت را درون شما بیدار یا حتی تقویت کند و با تقویت بیشتر این حس شما روز به روز احساس بدتری نسبت به خود پیدا می‌کنید. زیرا شما هنگام مقایسه کردن خود با یک فرد دیگر نمی‌دانید که آن فرد در زندگی خود با چه مشکلات و چالش‌هایی رو به رو است و تنها ظاهر آن را می‌بینید. خصوصا در شبکه‌های اجتماعی که بیشتر افراد جنبه خوب زندگی‌شان با به اشتراک می‌گذارند یا حتی زندگی خود را آنطور که در واقعیت است نشان نمی‌دهند‌. شما باید این را قبول کنید که اگر فردی در یک مسئله‌ای خوب عمل می‌کند ممکن است در مسئله دیگر اینگونه نباشد. درست مثل شما که در یک کاری خوب عمل می‌کنید و در دیگری خیر. زیرا او هم مانند شما یک انسان است.

به سلامتی خودت اهمیت دهید

برخی از مواردی که امروزه بیشتر انسان‌ها با آن‌ها رو به رو هستند، خوردن غذاهای ناسالم، ورزش نکردن و کم خوابی است. طبق مطالعاتی که انجام شده است، افزایش فعالیت بدنی با افزایش اعتماد به نفس رابطه مستقیمی دارد‌. با ورزش کردن در بدن شما هورمون شادی تولید می‌شود و باعث شاد شدن و کاهش ناراحتی در شما می‌شود.

شما تنها با ۳۰ دقیقه ورزش کردن روزانه می‌توانید تاثیر جادویی آن را در زندگی خود مشاهده کنید.

برای موفقیت‌های کوچک خود ارزش قائل شوید

افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، روی چالش و رقابت تمرکز می‌کنند و کوچک بزرگ بودن موفقیت برایشان اهمیتی ندارد. موفقیت‌های کوچک باعث تقویت گیرنده‌های آندروژن در مغز می‌شود. این گیرنده‌ها در تولید احساس قدردانی و انگیزه نقش دارند. با افزایش این گیرنده‌ها، تاثیر هورمون تستوسترون نیز افزایش یافته و افزایش اعتماد به نفس و اشتیاق برای چالش‌های بیشتر را منجر می‌شود. در نتیجه شما باید یک پیروزی و موفقیتی که تجربه کردید را به یاد بیاورید و بابت آن به خودتان افتخار کنید.

با خودتان مهربان باشید

همدردی یا مهربان بودن با خود بدین معنا است که اگر اشتباهی کردید یا شکست خوردید، درک کنید که هر انسانی حتی موفق‌ترین آن‌ها در زندگی خود شکست و اشتباه دارند و شما هم نباید برای این موضوع خودتان را سرزنش کنید و باید با خودتان مهربان باشید‌. طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است، سرزنش کردن خود در چنین مواقعی می‌تواند شرایط را بدتر کند‌. در این تحقیقات نشان داده شده است که همدردی می‌تواند اعتماد به نفس شما رل افزایش دهد. به عنوان مثال هنگامی که اشتباه کردید یا شکست خوردید، به جای اینکه بگویید من احمق هستم و همه چیز را خراب کردم، بگویید هر کسی گاهی اوقات اشتباه می‌کند.

با ترس‌هایتان رو به رو شوید

گاهی اوقات افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، برای به دست آوردن اعتماد به نفس کافی کارهای خود با را به تعویق می‌اندازند و به نحوی از انجام داده آن می‌ترسند.

البته برخی از کارها به تمرین نیاز دارد و شما بدون تمرین نباید با آن رو به رو شوید. برای مثال اگر سخنرانی دارید یا ارائه دارید، می‌توانید ابتدا جلوی دوستان و خانواده خود تمرین کنید تا اعتماد به نفس خود را بالاتر ببرید.

خودتان را به چالش بکشید

همیشه سعی نکنید که در یک چارچوب مشخص پیش بروید و مغز شما با شما بگویید که نباید کارهای دیگر را انجام دهید. بلکه باید به سراغ آن کار بروید و خودتان را محک بزنید‌. در این روش شما باید به دنبال همان کاری بروید که مغز شما به شما می‌گوید نمی‌توانید‌ و با خودتان بگویید که این کار یک امتحان است. بدین ترتیب، هر بار که این کار را انجام می‌دهید، سطح اعتماد بنفس شما یک پله بیشتر می‌شود.

به افکار منفی غلبه کنید

یکی از موضوعاتی که اعتماد به نفس شما را کاهش می‌دهد افکار منفی است. به طور کلی، اکثر افکار منفی و منفی بافی که ما داریم، به حقیقت نمی‌پیوندند. به همین دلیل بعد از اینکه با یک افکار منفی رو به رو شدید، ابتدا با خودتان فکر کنید که این فکر منطقی است یا خیر و چقدر احتمال پیش آمدن آن وجود دارد‌. در چنین شرایطی باید سعی کنید در یک مسیر مثبت این مشکل را از بین ببرید. اما اگر افکار شما غیر منطقی است و احتمال پیش آمدن آن کم است، باید به آن پایان دهید. در صورتی که بازم نتوانستید از شر این افکار خلاص شوید، به خودتان یادآوری کنید که شما یک انسان هستید و ممکن است در هر زمینه ای اشتباه کنید که این موضوع ذره ای از توانایی و ارزش‌های شما کم نمی‌کند.

برای خود یک قدم بردارید

برای افزایش اعتماد بنفس تنها خواستن و گفتن کافی نیست. بلکه شما باید برای خود یک قدم مثبت در راستای افزایش اعتماد به نفس‌تان بردارید و با خودتان بگویید که می‌توانید موفق شوید.

در کنار افراد موفق قرار بگیرید

قرار گرفتن در کنار فردی آن هم به مدت طولانی، ناخودآگاه باعث تاثیر پذیری می‌شود. برای همین هم شما می‌توانید در کنار چنین افرادی قرار بگیرید و ببینید که این افراد چگونه اعتماد بنفس بالایی دارند.

خودتان را سرزنش نکنید

همانطور که در بخش‌های قبلی عنوان کردیم، سرزنش کردن می‌تواند همه چیز را بدتر کنید. از این پس، به جای سرزنش کردن خود، با خود رو راست باشید و موقعیتی که در آن قرار دارید را بررسی کنید. برای مثال می توانید چیزهایی که از دست دادید و چیزهایی که به دست آوردید را بررسی کنید. همچین ببینید که برای دفعات بعدی، برای جلوگیری از این موضوع چه کاری را می‌توانید انجام دهید و چه کاری را نباید انجام دهید. به یاد داشته باشید که هر شکست برای شما یک تجربه برای به دست آوردن موفقیت‌های بیشتر محسوب می‌شود.

از خودتان ایراد نگیرید

گاهی افراد، مدام از ظاهر خود و شخصیت خود ایراد می‌گیرند. برای مثال برخی از افرادی که خجالتی هستند، مدام از این موضوع گلایه دارند. درحالی که خجالتی بودن اصلا چیز بدی نیست و بدین معنا نیست که شما اعتماد به نفس ندارید.

از پرخاشگری دوری کنید

برخی از افراد، گمان می‌کنند که اگر با دیگران با پرخاشگری یا قلدری رفتار کنند، نشانه بالا بودن اعتماد به نفس آن‌ها است‌. در حالی که این موضوع کاملا برعکس است. زیرا چنین افرادی تنها می‌خواهند از این طریق درون ضعیف و پایین بودن اعتماد به نفس خود را از دیگران پنهان کنند‌. اما کسانی که اعتماد بنفس دارند، به افراد دیگر احساس نا امنی نداده و با آن‌ها قاطع صحبت می‌کنند. این افراد تردید‌ها و احساسات خود را به خوبی کنترل می‌کنند.

مثبت اندیش باشید

مثبت اندیشی بدین معنا نیست که شما نسبت به هر چیزی مثبت فکر کنید و یک حالت خودشیفتگی داشته باشید. بلکه شما باید توانایی‌ها، استعداد‌ها و نکات مثبت خود را بشناسید و به آن‌ها افتخار کنید و بیشتر روی آن‌ها تمرکز کنید تا نکات منفی خود.

از دیگران کمک بگیرید

اگر خودتان نتوانستید به تنهایی این مشکل را حل کنید می‌توانید با یکی از دوستان و آشنایان خود صحبت کنید و از تجربیات آن‌ها کمک بگیرید. یا حتی می‌توانید با یک روانشناس صحبت کنید.

از چیزهای منفی فاصله بگیرید

موضوعات منفی می‌تواند فکر کردن به گذشته، مشکلات احتمالی آینده و حتی اخبار باشد. بدین ترتیب شما هر چقدر کمتر به این موضوعات فکر کنید، تاثیر کمتری در زندگی شما خواهند گذاشت.

به لباس پوشیدن خود اهمیت دهید

یکی دیگر از راه‌های افزایش اعتماد به نفس، اهمیت دادن به ظاهر خود است. این موضوع بدین معنا نیست که شما به شدت روی ظاهر خود حساس شوید یا برای خود لباس‌های گران قیمت بخرید. بلکه شما باید همیشه آراسته باشید و سعی کنید در حد توان و با توجه به سلیقه خود لباس مورد علاقه خود با بخرید تا یک استایل شیک و در عین حال آراسته‌ای داشته باشید. کارهای کوچکی مثل اتو کردن لباس یا شانه کردن موها می‌تواند در افزایش اعتماد به نفس شما تاثیر زیادی داشته باشد.

تغذیه سالمی داشته باشید

خوردن غذاهای سالم و سلامتی می‌تواند در افزایش اعتماد به نفس تاثیر زیادی داشته باشد. خوردن غذاهای لذیذ و مقوی به شما احساس نشاط و اعتماد به نفس می‌دهد.

خواب کافی داشته باشید

بر اساس تحقیقاتی که توسط متخصصان انجام شده است، خواب کافی به افزایش اعتماد به نفس کمک می‌کند. طبق این آمار، بزرگسالان به ۷ ساعت حواب در روز نیاز دارند. این آمار برای نوجوانان بین ۸ تا ۱۰ ساعت است. یک خواب بود می‌تواند خلق و خوی شما را بهبود ببخشد و به شما کمک کند تا کارهایتان را بهتر انجام دهید.

اهداف واقع بینانه برای خود تعیین کنید

تعیین اهداف بدین معناست که شما باید اهدافی که می‌توانند اتفاق بی‌افتد را برای خود طراحی کنید و پیشنهاد می‌کنیم که آن را در جایی بنویسید و برایش تلاش کنید. هنگامی که شما به آن هدف رسیدید، به خود باوری بیشتری می‌رسید و اعتماد به نفس‌تان افزایش می‌یابد.

کارهای جدید را امتحان کنید

امتحان کارهای جدید و تجربه کردن می‌تواند افق دید شما را بیشتر کند. شما باید کارهای جدید یا مکان‌های جدید که همیشه دوست داشتید آن‌ها را تجربه کنید را تجربه کنید. این کارها می‌توانند  ثبت نام  کلاس هنر، صخره نوردی، حتی امتحان غذاها جدید و … باشند.

نه گفتن را فراموش نکنید

گاهی افراد به هر خواسته غیر معقول افراد جواب مثبت می‌دهند، حتی اگر از پس آن خواسته برنیایند یا آن خواسته آن‌ها را در دردسر بی‌اندازد. یکی از دلایل این موضوع کمبود اعتماد به نفس است. برخی از افراد گمان می‌کنند که با گفتن نه به طرف مقابل، او را ناراحت می‌کنند یا او را از دست می‌دهند. اما شما باید قبل از هر چیزی به خودتان اهمیت دهید و اگر نمی‌توانید آن خواسته را برآورده کنید یا فکر می‌کنید شخص مقابل قصد سو استفاده از شما را دارد، از قبول کردن آن اجتناب کنید. در صورتی که شخص مقابل عزیز شما است، به صورت منطقی به او توضیح دهید که نمی‌توانید خواسته او را قبول کنید.

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

فردی که دارای اعتماد به نفس کاذب است، اصلا خودش را باور ندارد و حتی از خودش هم خوشش نمی‌آید بلکه تنها وانمود به داشتن اعتماد به نفس می‌کند. ممکن است در نگاه اول شما این فرد را یک فرد قوی و با اعتماد به نفس ببینید اما به مرور زمان به شما ثابت می‌شود که این فرد تنها ادای انسان‌های با اعتماد به نفس را در می‌آورد.

جمع‌بندیش

در این مقاله درمورد یکی از مشکلاتی که شاید بیشتر افراد با آن دست و پنجه نرم کنند صحبت کردیم که آن مشکل کمبود اعتماد به نفس است. در طول این مقاله تلاش کردیم تا به شما راه‌های افزایش اعتماد به نفس را آموزش دهیم. برخی از این راه‌ها شامل آراستگی، زندگی سالم، خواب کافی، توانایی نه گفتن و …. هستند. همچنین در انتهای مقاله به تعریف اعتماد به نفس کاذب نیز اشاره کردیم.

آیا شما تا به حال با این مشکل روبه‌رو شده‌اید؟ چگونه به آن را حل کردید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مشابه