سبکِنو

رفع بوی بد دهان در دوران بارداری (دلایل بد بو شدن دهان)

بوی بد دهان در دوران بارداری مشکلی است که امکان دارد برای خیلی از خانم ها پیش بیاید. بارداری علاوه بر نگهداری و مراقبت از جنین چالش های دیگری نیز به دنبال دارد. مشکل بوی بد دهان هیچ ضرری برای بدن خانم ها ندارد تنها ممکن است آن ها از این موضوع خجالت زده شوند. بوی حفره های بینی، دهان، سینوس ها و حلق بسیار نامطبوع است.

این مشکل بوی نامطبوع در بین زنان باردار بسیار رایج است. این بوی بد، ناشی از تماس باکتری های دهان با ذرات غذا است که گوگرد تولید می کند. گوگرد ساخته شده در دهان باعث به وجود امدن بویی بد و نا مطبوع می شود.

دلیل بوی بد دهان در دوران بارداری

رفع بوی بد دهان در دوران بارداری (دلایل بد بو شدن دهان)

بوی بد دهان در دوران بارداری می تواند دلیل ها و علت های مختلفی داشته باشد. ایجاد بوی بد در تمام سنین و برای بیشتر افراد ممکن است رخ بدهد. در زمان بارداری به دلیل تغییراتی که جنین بر بدن مادر می گذارد ایجاد این بو شایع تر و سریع تر اتفاق می افتد. برای رفع بوی بد دهان ابتدا خانم ها باید دلیل به وجود آمدن آن را پیدا کنند سپس به رفع آن بپردازند.

تاثیر تغییرات هورمونی بر بوی بد دهان در دوران بارداری

بوی بد دهان در دوران بارداری یا هالیتوزیس دهان به دلیل وجود گوگرد در دهان است. این گوگرد حاصل واکنش باکتری های دهان در دوران بارداری با ذرات غذایی بلعیده شده است. باکتری های دهان به علت مشکلات و نوسانات سطح هورمون های مادر در هنگام حاملگی است.

تغییر هورمون های استروژن و پروژسترون در هنگام حاملگی باعث ایجاد پلاک می شود. این پلاک ها باکتری های دارند که گوگرد تولید می کنند. در بعضی از موارد دیده شده است که پلاک ها به لثه آسیب رسانده اند و همین موجب ایجاد بوی بد در دهان شده است.

کم آبی و بوی بد دهان در دوران بارداری

کم آبی بدن مادر تاثیر بسیار زیادی بر بوی بد دهان در دوران بارداری دارد. اگر مادر در طول روز به اندازه کافی آب ننوشد بدن او دچار کم آبی می شود. این کم آبی دهان را خشک می کند و بزاق دهان را کاهش می دهد. به این شرایط خشکی دهان زروستومیا می گویند. بزاق دهان یکی از عوامل تمیز کننده دهان است که باکتری ها را از بین می برد. با کم شدن بزاق این عمل صورت می گیرد. بهتر است خانم های باردار خود را به نوشیدن آب در دوران حاملگی عادت دهند. باکتری های دهان و غذا های باقی مانده همراه با آب خورده شده شسته می شود و بوی دهان را از بین می برد.

تاثیر کلسیم بر بوی بد دهان در دوران بارداری

به طور معمول کمبود کلسیم باعث ایجاد بوی بد دهان در دوران بارداری می شود. معمولا پزشکان در دوران بارداری توصیه می کند که مادر از قرص کلسیم استفاده کند. همچنین خوردن غذا های کلسیم دار هم بوی بد دهان را از بین می برد. در کنار از بین بردن بو های بد، کلسیم به رشد جنین و قوی تر شدن استخوان و دندان او کمک می کند.

اگر به بدن مادر در دوران بارداری کلسیم کافی نرسد جنین از دندان های مادر تغذیه می کند. اگر کلسیم های دندان مادر توسط جنین جذب شود دندان های مادر خراب می شوند. خرابی دندان خود یکی از عوامل ایجاد بوی بد در دهان است.

تاثیر تغییرات سبک زندگی بر بوی بد دهان در دوران بارداری

تغییر در سبک زندگی و تغذیه مادر یکی از دلایل ایجاد بوی بد دهان در دوران بارداری است. مادران باردار با خوردن وعده های مکرر در شب و قبل از خواب معمولا به بوی بد دهان مبتلا می شوند. همچنین ولع زیاد و خوردن غذا های متنوع نیز در دهان بوی بد ایجاد می کند. برخی از زنان باردار که ویار تنقلات و شیرینی دارند بیشتر در معرض بوی دهان قرار می گیرند.

بوی بد دهان در دوران بارداری و بی حالی صبحگاهی

بی حالی های صبحگاهی یکی دیگر از عواملی است که به بوی بد دهان در دوران بارداری ختم می شود. بی حالی های صبحگاهی اغلب به استفراغ، تهوع و در نهایت بوی بد دهان منجر می شود. غذا های که هضم نشده اند با برگشت به دهان باعث ایجاد بوی بد می شود. همچنین اسید معده دارای بویی بسیار نا مطبوع است که با برگشت به دهان باعث بد بو شدن دهان می شود.

هضم کند و عادت های غذایی

عادت های غذایی بد و خوردن مواد غذایی بودار باعث ایجاد بوی بد دهان در دوران بارداری می شوند. خوردن مواد غذایی چون سیر و پیاز خام یا اسنک های شیرین می تواند در دهان بوی بد ایجاد کند. همچنین دیر هضم شدن غذا ها هم باعث اسیدی شدن معده و تولید گاز و عاروق زدن مادر می شود. گاز ها و اسید معده از دلایل اصلی بوی بد چه برای مادران و چه برای افراد عادی است.

تاثیر وجود مشکلات سلامتی در بوی بد دهان در دوران بارداری

بعضی از بیماری ها وجود دارند که باعث وجود بوی بد دهان در دوران بارداری می شوند. بیماری های چون سینوزیت، دیابت، عفونت گلو و مشکلات کلیه معمولا در دهان مادر ایجاد بوی بد می شود. همچنین عفونت نیز بر ایجاد بوی بد در دهان تاثیر گذار است. عفونت های گلو، گوش، بینی و حلق تاثیر مستقیمی بر بوی دهان دارند. بیماری های غدد درون ریز بر بوی دهان بیشتر افراد علی الخصوص خانم های باردار موثر است.

طبیعی بودن بوی بد دهان در دوران بارداری

بوی بد دهان در دوران بارداری یک چالش بسیار شایع و پر تکرار در بین مادران است. این امر در میان مادران بسیار اتفاق می افتد و اصلا جای نگرانی ندارد. با پایان دوران بارداری بوی بد دهان نیز از بین می رود. اما نکته ناراحت کننده خجالت آور بودن و نامطبوع بودن بوی دهان برای خانم های باردار و اطرافیانشان است. ترکیبات گوگردی که در دهان ایجاد می شوند حاوی سولفید هیدروژن و متیل مرکاپتان است. این ترکیبات بوهای بسیار بد و نامطبوع دارند.

نشانه های بوی بد دهان در دوران بارداری

رفع بوی بد دهان در دوران بارداری (دلایل بد بو شدن دهان)

امکان دارد بعضی از مادران باردار متوجه بوی بد دهان در دوران بارداری نشوند. این خانم ها معمولا خود حس نمی کنند که دهان ان ها بویی نا مطبوع دارد. همین موضوع باعث می شود که فاصله و توصیه های ممکن را رعایت نکنند. این مشکل می تواند اطرافیان خانم های باردار را به شدت آزرده کند و آزار دهد. علائم و نشانه های وجود دارد که مادر باردار بعد از تجربه هر کدام از آنها باید بداند که در معرض ابتلا به بوی بد دهان است. این علائم به قرار زیر است:

ضخیم شدن زبان

اگر بر روی زبان لایه محافظ ضخیمی ایجاد شود امکان دارد دلیل به وجود آمدن آن بوی نامطبوع دهان باشد.

تلخ شدن دهان

زمانی که دهان طولانی مدت تلخ و بد مزه باشد بوی بدی نیز خواهد داشت.

خشکی دهان

همانطور که پیش تر گفته شد از دلایل ایجاد بوی بد دهان کم آبی و خشک بودن دهان است.

گلو درد

عفونت ها و باکتری های موجود در دهان که بوی بد ایجاد می کنند ممکن است موجب گلو درد نیز شوند. پس هنگامی که مادر بارداری گلو درد احساس کرد باید بداند که ممکن است به بد بو شدن دهان هم مبتلا شده باشد.

پلاک روی دندان

بیشترین عامل بوی بد دهان در دوران حاملگی پلاک ها هستند. باقی ماندن ان ها بر روی دندان علاوه بر ظاهر زشت بوی نامطبوعی نیز به دنبال خواهد داشت.

ایجاد مشکل در لثه

خانم های که در دوران بارداری لثه های متورم و قرمزی دارند که اغلب خونریزی می کند باید مواظب بوی بد دهان خود باشند.

طعم فلز

بوی بد دهان در زمان حاملگی اغلب در دهان ایجاد مزه ای فلز مانند می کند.

تشخیص بوی بد دهان در دوران بارداری

بوی بد دهان در دوران بارداری یا توسط خود خانم باردار یا اطرافیان وی تشخیص داده می شود. در این حالت دندانپزشک تشخیص نهایی را اعلام می کند.

  • دندان پزشک با انجام تست و اندازه گیری ارگانولپتیک بوی دهان را تایید می کند. این روش پر کاربرد ترین راهکار در این مشکل است. پزشک مقدار هوای خارج شده از بینی را اندازه می گیرد و سپس طبق آن به نتیجه نهایی می رسد.
  • روش بعدی کروماتوگرافی گازی است. از این روش برای اندازه گیری گوگرد موجود در دهان استفاده می شود. هر چه میزان گوگرد موجود در دهان بیشتر باشد دهان نیز بوی نامطبوع تری نیز دارد.
  • روش بعدی پایش گوگرد است که به دلیل ارزان و در دسترس بودن بسیار مورد توجه قرار می گیرد. همچنین می توان از نواز بانا برای تشخیص بوی بد دهان استفاده کرد. دندان پزشک معمولا با انجام یکی از این روش ها و معاینه فرد بوی بد دهان را تایید و اقدام به درمان آن می کند. بهتر است قبل از استفاده از هر نوع دارو و مراجعه به هر پزشکی ابتدا مادران با پزشکی که تحت نظر او هستند مشورت کنند.

در چه شرایطی باید برای بوی بد دهان در دوران بارداری به پزشک مراجعه شود؟

متخصصان معمولا در سه ماهه دوم بارداری برا رفع بوی بد دهان در دوران بارداری تمیز کردن حرفه ای دندان را پیشنهاد می دهند. حتی اگر دندان ها مشکلی نداشت باشند و بویی هم حس نشود لازم است این پاکسازی انجام شود. در صورت وجود شرایطی زیر نیز باید حتما به دندانپزشک مراجعه شود.

  • زمانی که لثه ها خونریزی کنند
  • زمانی که دندان چراغانی در دهان وجود داشته باشد.
  • هنگامی که مادر جنین در دندان ها و لثه های خود احساس درد کند.
  • با وجود احساس سوزش در دهان هم باید به پزشک مراجعه شود.
  • ترشح چرک در لثه نیز به بررسی پزشک نیاز دارد.
  • در زمان شبیه تمشک شدن رنگ لثه ها که نشانه وجود گرانوم پیوژنیک است

در حدود پنج درصد از خانم های باردار عفونت لثه ایجاد می شود و این جای نگرانی نیست. اما باید بلافاصله برای درمان آن اقدام شود.

راه های رفع بوی بد دهان در دوران بارداری

رفع بوی بد دهان در دوران بارداری از جمله اقداماتی است که به سادگی قابل انجام است. خانم های باردار می توانند با انجام بعضی از کار ها به راحتی بوی بد دهان خود را از بین ببرند. در ادامه آسان ترین و کارآمدترین روش ها مورد بررسی و توضیح قرار داده شده است.

بهداشت دهان را رعایت کنید

ابتدایی ترین و ساده ترین روش برای جلوگیری از بوی بد دهان رعایت بهداشت آن در طول دوران حاملگی است. در تمام طول عمر رعایت بهداشت دهان مهم است اما این امر در دوران بارداری اهمیت ویژه ای می یابد. در این دوران لازم است مرتب از نخ دندان استفاده شود تا غذایی در لای دندان ها باقی نماند. برای خانم های که مشکل دهان و دندان دارند بهتر است مرتب تحت نظر دندان پزشک باشند. مشکلات دهان و لثه علاوه بر ایجاد مشکل در بوی دهان می تواند باعث ایجاد زایمان زودرس نیز شود.

تغییر رژیم غذایی

تغییر رژیم غذایی تاثیر بسیار بالایی در بوی بد دهان در زمان بارداری دارد. به حداقل رساندن استفاده از مواد غذایی بودار نیز بسیار موثر است. استفاده از مواد غذایی کلسیم دار به خانم های باردار به شدت توصیه می شود. همچنین استفاده از مواد غذایی معطر و خوش بو نیز بسیار به خوش بو کردن دهان کمک می کند.

مصرف قرص برای رفع بوی دهان

در داروخانه ها قرص ها و دارو های زیادی وجود دارند که به رفع بوی بد دهان کمک می کنند. اما باید توجه کرد که در دوران بارداری نباید دارویی خودسرانه استفاده شود.

غذاهای فیبر دار استفاده کنید

غذاهایی که سرشار از فیبر هستند بر روی پلاک دندان تاثیر می گذارد. همچنین فیبر هضم غذا را آسانتر می کند و به آن سرعت می دهد. اگر غذا سریع تر هضم شود احتمال ابتلا به بوی بد دهان کاهش می یابد.

کاهش مصرف چایی و قهوه

بهتر است خانم های باردار مصرف چایی و قهوه را به حداقل برسانند و بعد از خوردن آن ها حتما مسواک بزنند.

درمان خانگی بوی بد دهان در دوران بارداری

آسان ترین و کاربردی ترین روش ها برای رفع بوی بد دهان در دوران بارداری روش های خانگی است. این روش ها شامل موارد زیر است:

روغن میخک

بهترین داروی خانگی که می تواند به سلامت دندان کمک کند و از خونریزی دندان و لثه جلوگیری کند روغن میخک است. این روش بسیار ساده است و تنها با مالیدن مقدار کمی از روغن به لثه ها امکان پذیر است. با این کار التهاب لثه ها کاهش می یابد و باعث رفع بوی بد دهان می شود.

ژل آلوئه ورا

آلوئه ورا خواص درمانی بسیار زیادی دارد. لازم است این ژل چند دقیقه با آب گرم به لثه ها مالیده شود سپس آبکشی گردد. اگر این کار سه بار در روز انجام شود بیماری های لثه و دندان درمان می شود و بوی دهان از بین می رود.

مسواک و خمیر دندان

به طور معمول همیشه پیشگیری از درمان بهتر است. پس خانم های باردار قبل از اینکه به بیماری های دهان و دندان مبتلا شوند بهتر است روزانه از مسواک استفاده کنند. تمیز کردن دندان ها بعد از هر وعده غذایی از آلودگی و تجمع پلاک در دهان جلوگیری می کند. مسواک زدن مرتب و بیش از هر زمان دیگری به خانم های باردار توصیه می شود.

استفاده از میوه و سبزیجات

سبزیجات تازه و میوه ها به طور کلی به سلامت لثه و دندان همه افراد کمک می کنند. استفاده از این دو مورد در دوران بارداری بسیار مهم تر و حائز اهمیت تر از هر زمان دیگری است. این مواد خوراکی کالری کمی دارند و گردش خون در لثه ها را بهبود می دهند و از بوی بد دهان جلوگیری می کنند.

استفاده روزه از عسل در ماه های پایانی بارداری

این ماده غذایی علاوه بر اینکه بر زیبایی و سلامتی بسیار تاثیر گذار است بلکه می توان از آن برای سلامت و رفع بوی دهان استفاده کرد. خانم های باردار می توانند بعد از مسواک زدن با استفاده از انگشت عسل را بر روی لثه ها بمالند و بعد آن را بشویند.

عسل گلوکز فراوانی دارد و پوسیدگی دندان را نیز کاهش می دهد. همچنین عسل تاثیر گذار ترین و در دسترس ترین درمان برای خونریزی لثه ها در دوران حاملگی است. همچنین این ماده خوراکی بوی بد دهان را سریع تر از هر روش دیگری درمان می کند.

قرقره آب و نمک

ساده ترین راهکار خان برای بوی بد دهان خانم های باردار قرقره آب و نمک است. خانم های بارداری که خونریزی لثه دارند از این محلول برای درمان می توانند استفاده کنند. خانم ها می توانند این محلول را با آب گرم ترکیب کرده و سه بار در روز استفاده کنند. این روش بسیار آسان است اما لازم است که هر روزه انجام گیرد.

 استفاده از دهان شویه

روشی که بلافاصله و پس از مصرف بوی دهان را از بین می برد استفاده از دهان شویه است. این محلول مخصوص قرقره کردن است و به تمیز کردن دهان و درمان بیماری های دهانی کمک می کند. این محلول ها معمولا دارای مواد ضد پلاک، ضدعفونی کننده و رفع بد بوی دهان است. شوینده های دهان انواع مختلفی دارند و بسیار تاثیر گذار هستند.

جویدن آدامس

جویدن آدامس باعث می شود که باکتری های موجود در دهان از بین بروند. ادامس های بدون قند ذرات باقی مانده غذا در دهان را از بین می برد. استفاده از آدامس های نعنایی و خوش بو علاوه بر از بین بردن بوی بد دهان به خوش بویی آن نیز کمک می کند.

جوش شیرین

خانم های باردار می توانند یک قاشق غذا خوری جوش شیرین را ب یک لیوان آب ترکیب کرده و بعد قرقره کنند. قرقره کردن این محلول التهابات لثه را از بین برده و محیط دهان را تمیز می کند و از ایجاد بوی بد جلوگیری می کند.

دانه رازیانه

رازیانه خاصیت ضد باکتریایی دارد. جویدن تعداد کمی رازیانه باعث ضد عفونی کردن فضای دهان می شود و بوی بد ان را از بین می برد.

چای سبز

چای سبز آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که برای پاکسازی و رفع بوی بد دهان مناسب است. اما باید توجه شود که در مصرف آن نباید زیاده روی کرد.

دندان عقل و بوی بد دهان در دوران بارداری

یکی از اصلی ترین دلایل بوی بد دهان در دوران بارداری دندان عقل است. بهتر است خانم ها قبل از اقدام به بارداری دندان عقل خود را بکشند. دندان های عقل معمولا زودتر از دندان های دیگر پوسیده می شوند و بو می گیرند. بارداری روند پوسیدگی این دندان را افزایش می دهد. همچنین به دلیل در دسترس نبودن دندان عقل معمولا به خوبی شسته نمی شوند و مواد غذایی و باکتری ها بر رو ان باقی می ماند.

در زمان هایی که امکان کشیدن دندان عقل قبل از بارداری وجود نداشت بهتر است در سه ماهه دوم بارداری کشیده شود. در این زمان از بارداری کشیدن دندان ضرر کمتری برای جنین دارد. کشیدن دندان عقل از این جهت واجب است چون حد بسیار زیادی بوی بد دهان را از بین می برد. به طور کلی بهتر است در هر تایمی از بارداری قبل از کشیدن دندان با پزشک مشورت شود.

کلام پایانی

بوی بد دهان در دوران بارداری دلایل زیادی می تواند داشته باشد. از جمله علت های بوی دهان در این دوران تغییرات هورمونی، کم آبی بدن، استفراغ، بی حالی، کمبود کلسیم و مشکلات سلامتی است. بوی بد دهان در دوران بارداری کاملا طبیعی است و خانم ها زیادی به آن مبتلا می شوند. لازم است خانم های باردار نشانه های بوی بد دهان را بدانند و برای رفع آن اقدام کنند.

رفع بوی بد دهان در این دوران بسیار حائز اهمیت است زیرا روابط و زندگی اجتماعی این خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. پس از فهمیدن وجود بوی بد دهان و یافتن دلیل آن باید برای از بین بردن و رفع آن اقدام شود. موارد بسیاری برای از بین بردن بوی دهان وجود دارند که دسترسی به آن ها نیز بسیار آسان است. خانم های باردار می توانند برای رفع بوی دهان خود از دکتر یا درمان های خانگی کمک بگیرند.

مطالب مشابه